J.McCainas siūlo respublikonų kandidatu išrinkti M.Romney

JAV respublikonų didvyris Johnas McCainas trečiadienį pareiškė, kad buvęs Masačusetso gubernatorius Mittas Romney šiemet turėtų tapti partijos kandidatu į šalies prezidento postą.

Šią nuomonę jis išsakė, kai po rinkėjų sueigų Ajovoje pasikeitė galimybių santykis tarp potencialių kandidatų, o vienas iš jų buvo priverstas pasitraukti iš kovos.

Veteranas senatorius J.McCainas 2008 metais buvo iškeltas respublikonų kandidatu į prezidentus ir susigrūmė su demokratu Baracku Obama, bet jam pralaimėjo. Šįkart jis paragino savo šalininkus palaikyti M.Romney ir išrinkti jį į Baltuosius rūmus per lapkritį vyksiančius rinkimus.

„Iš tiesų esu čia dėl vienos ir vienintelės priežasties: kad pasirūpinčiau, jog padarytume Mittą Romney kitu Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentu“, - Arizonos senatorius pareiškė džiūgaujantiems savo šalininkams, susirinkusiems vienos mokyklos sporto salėje Naujajame Hampšyre.

„Mūsų žinia prezidentui Barackui Obamai tokia: “Galite bėgti, tačiau negalite pasislėpti nuo savo darbų", - sakė daug apdovanojimų turintis Vietnamo karo veteranas.

M.Romney, kuris kandidatavo prieš J.McCainą 2008 metais, antradienį iškovojo pergalę per pirmąjį balsavimą 2012 metų prezidento rinkimų kampanijoje, aplenkęs konservatyvių krikščioniškų pažiūrų respublikoną Ricką Santorumą vos aštuoniais iš maždaug 120 tūkst. Ajovoje atiduotų balsų.

Abu kandidatai skubiai paskelbė, kad persikels į kitą kovos areną - šiaurės rytinę Naujojo Hampšyro valstiją, kurioje sausio 10 dieną vyks pirmieji šalyje pirminiai rinkimai 2012 metų prezidento rinkimų kampanijoje. Tuo tarpu sausio 21 dieną pirminiai rinkimai vyks Pietų Karolinoje.

Balsavimo Ajovoje rezultatai įtvirtino M.Romney lyderio statusą tarp šešių kitų respublikonų, siekiančių teisės būti deleguotais į prezidento rinkimus, tačiau neišsklaidė abejonių dėl jo populiarumo, ypač tarp respublikonus tradiciškai palaikančių konservatyvių pažiūrų amerikiečių.

J.McCainas, turintis didelį politinį svorį, tebėra populiarus Naujajame Hampšyre, kur jis prieš ketverius metus įveikė M.Romney 37 procentais prieš 31.

Faktas, jog J.McCainas palaiko M.Romney, rodo, jog respublikonų lyderiai siekia išvengti susipriešinimo partijos viduje, dėl kurio galutinis kandidatas atsidurtų silpnesnėje pozicijoje, stodamas į kovą su B.Obama.

Po balsavimo antradienį pirmoji iškrito Atstovų Rūmų narė Michele Bachmann, kuri paskelbė, jog traukiasi iš tolesnės kovos, kai liko šešta po balsavimo savo gimtojoje valstijoje.

Tačiau Teksaso gubernatorius Rickas Perry, Ajovoje likęs penktas ir užsiminęs, kad gali palikti šias lenktynes, trečiadienį parašė savo svetainėje socialiniame tinkle „Twitter“: „Kitas maratono ruožas - sabalpalmės valstija... Mes ateinam, Pietų Karolina!!!“

M.Romney taip pat ruošiasi buvusio Atstovų Rūmų pirmininko Newto Gingricho puolimui. Šis kandidatas Ajovoje liko ketvirtas, kai jo kampanijas neatlaikė neigiamų reklamų, užpirktų M.Romney šalininkų, srauto.

„Žinau, kad bus puolimų. Dabar jie bus greitesni ir nuožmesni“, - M.Romney sakė televizijai ABC, tačiau pridūrė, kad jo „pečiai platūs“.

Apklausos, surengtos Naujajame Hampšyre prieš balsavimą Ajovoje, rodė, kad M.Romney pozicijos šioje valstijoje tvirtos - jį palaikė apie 43 proc. potencialių respublikonų rinkėjų.

Tuo tarpu uolaus kataliko R.Santorumo griežtas nusistatymas prieš abortus ir gėjų santuokas atitiko religingų Ajovos rinkėjų lūkesčius, tačiau gali atrodyti mažiau patrauklus Naujajame Hampšyre.

Apžvalgininkai abejoja, ar jam pakaks lėšų ir organizacinių pajėgumų, kad įveiktų M.Romney gerai suteptą ir dosniai finansuojamą politinę mašiną.

Buvęs Jutos gubernatorius Jonas Huntsmanas neorganizavo jokių rinkimų kampanijos renginių Ajovoje, kad galėtų visą dėmesį sutelkti į Naująjį Hampšyrą.

Ajovoje jis liko paskutinis, tačiau sakė, kad antradienį vykusio balsavimo rezultatai rodo, jog daug respublikonų dar nėra tvirtai apsisprendę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių