Atsargiai: auga kibernetinių išpuolių grėsmė


2010-10-27
DMN inf.
Atsargiai: auga kibernetinių išpuolių grėsmė

Remiantis Lietuvos Respublikos nacionalinio elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinio CERT-LT duomenimis, 2010 metais informacijos saugumo incidentų skaičius palaipsniui auga. Šių metų antrąjį ketvirtį CERT-LT tyrė 2 706 atvejus. Palyginus su 2010 metų pirmuoju ketvirčiu tirtų išpuolių skaičius padidėjo 17 procentų (2 313 pranešimų).

Įmonės dažniausiai susiduria su kompiuterių virusais. 94,3 proc. visų tirtų atvejų sudarė skundai apie kenkėjišką programinę įrangą. Taip pat šiais metais išaugo pranešimų apie kompiuterių užvaldymo incidentus. CERT-LT duomenimis, buvo ištirta 22 kartus daugiau tokių pranešimų negu 2009 metų antrąjį ketvirtį.

Pasak pasaulinės saugumo sprendimų kompanijos „McAfee" partnerės Lietuvoje IT bendrovės „DPA Lietuva“ vadovo Lauryno Truncės, sunkmečio sąlygomis įmonės taupo. „Visiškai suprantama, kad šiais laikais verslininkai priversti taupyti. Akivaizdu, jog dėl to nukenčia ir įmonės duomenų apsauga. Tačiau reikia suprasti, kad geriau pastovus, bet mažesnis biudžetas, skirtas duomenų apsaugai, negu jokio“, – pastebi vadovas.

Jo nuomone, organizacijos, atsisakiusios skirti lėšų duomenų apsaugai, dažnai sumoka labai brangiai, kai duomenys pavagiami ar nuteka trečiosioms šalims. Smulkios ir vidutinės įmonės labiausiai linkusios mažinti informacijos saugumo sprendimų kaštus.

 „Pagrindinė problema, kad dažniausiai įmonių vadovai galvoja, jog informacijai apsaugoti pakanka vieną kartą įsigyti antivirusinę programą. Tačiau informacijos apsauga yra tęstinis veiksmas. Įprastinės antivirusinės programinės įrangos nepakanka tinkamai apsaugoti slaptus duomenis“, – teigia „DPA Lietuva“ vadovas.