Saugumas demaskuoja eksministro užtarėjus


2005-06-25
Stasys GUDAVIČIUS
Saugumas demaskuoja eksministro užtarėjus

Viktoro Uspaskicho veiklą tiriančios trys Seimo laikinosios komisijos sėda rašyti išvadų

Seimo komisija, nagrinėjanti klausimą dėl abejonių buvusio ūkio ministro Viktoro Uspaskicho veikla sukėlusio Maskvos vyriausybės pareigūno dokumento autentiškumo, buvo šokiruota, kai Valstybės saugumo departamente išgirdo eksministrui artimų asmenų telefono pokalbių, iš kurių aišku, kad V.Uspaskichą buvo bandoma “išplauti” neteisėtais būdais. Ši informacija turės lemiamos įtakos komisijai tvirtinant savo išvadas.

Tuo tarpu Vilniaus mero Artūro Zuoko veiklą nagrinėjančioje Seimo komisijoje pasakyti žodžiai sukėlė politinę audrą.

Apsilankė VSD

Viešuosius ir privačius interesus supainiojusio V.Uspaskicho veiklą tyrusios trys Seimo komisijos sėdo rašyti išvadų. Jos turėtų būti paskelbtos per artimiausias dvi savaites.

Pats V.Uspaskichas nebus kviečiamas duoti paaiškinimų į komisijas. Visų jų pirmininkas Vaclovas Karbauskis tvirtino, kad išvadoms priimti turimos medžiagos jau pakanka.

Ketvirtadienį Seimo komisijos, tiriančios Maskvos vyriausybės atstovo Baltijos šalyse Aleksandro Mizgario ataskaitos autentiškumą, nariai apsilankė Valstybės saugumo departamente (VSD), kur buvo pateikta papildomos slaptos informacijos apie klausimų keliančią V.Uspaskicho veiklą. Pateikti duomenys šokiravo daugumą komisijos narių.

V.Karbauskis teigė, kad pateiktoji informacija yra slapta, todėl nepaviešino, kokio ji pobūdžio. “Tai papildoma informacija, kuri leis kiekvienam komisijos nariui priimti atsakymą į iškeltą klausimą. Ta informacija labai reikalinga rengiant tyrimo išvadas”, - kalbėjo komisijos vadovas.

VSD irgi nekomentuoja, kokia informacija buvo pateikta Seimo komisijos nariams.

Išklausyti telefono pokalbiai

Seime netruko pasklisti neoficiali informacija, kokias žinias suteikė VSD. Šaltinių teigimu, leidimus dirbti su slapta informacija turintys komisijos nariai buvo supažindinti su saugumiečių turimais kai kurių telefono pokalbių įrašais. Šie pokalbiai vyko po to, kai gegužės pirmoje pusėje Lietuvoje buvo paviešinta A.Mizgario ataskaita. Skambinantieji prašė paneigti dokumento autentiškumą ir derino, kokį tariamos ataskaitos tekstą vėliau paskelbti oficialiu.

Darbo partijos lyderio, tuometinio ūkio ministro V.Uspaskicho balso šiuose įrašuose nesigirdi. Buvo skambinama “ne į Maskvą”. A.Mizgaris dirba Rygoje.

Teigiama, esą Maskvos vyriausybės atstovui Baltijos šalyse skambino ne Ūkio ministerijos pareigūnas, o verslo atstovas, artimai susijęs su V.Uspaskichu, greičiausiai aukštas pareigas eksministrui priklausančioje bendrovėje “Krekenavos agrofirma” užimantis asmuo.

Eltos šaltinių teigimu, šie įrašai nebekelia abejonių, kad daugiau nei prieš mėnesį Seimo opozicijos paviešinta A.Mizgario ataskaita yra autentiška. Anot pašnekovų, telefono pokalbiai skambėjo “klaikokai” ir “viską apvertė aukštyn kojomis”. Mat iki šiol komisijos nariai linko prie išvados, kad šis raštas iš tiesų yra klastotė, kaip ne kartą tvirtino V.Uspaskichas.

Į klausimą, ar VSD pareigūnų pateikta medžiaga iš tiesų pakeitė situaciją, V.Karbauskis pareiškė negalįs atsakyti. Tačiau jis pripažino, kad ypatingą šoką išklausytieji pokalbiai sukėlė komisijoje dirbančiai Darbo partijos frakcijos seniūnei Loretai Graužinienei. “Ji ėmė ieškoti vaistų”, - sakė komisijos vadovas.

Pati L.Graužinienė tvirtino, kad jau nuo ryto jai buvo aukštas kraujospūdis, todėl ji ir ieškojusi vaistų. Tačiau ji pripažino, kad išgirstoji informacija yra “netikėta ir sukelianti apmąstymų”. Kita vertus, L.Graužinienė pareiškė nekeičianti savo teigiamos nuostatos dėl V.Uspaskicho. “Drįstu abejoti daug kuo”, - tvirtino ji.

Termino pratęsti nereikės

Anksčiau paskelbtoje A.Mizgario ataskaitoje teigiama, neva būdamas ūkio ministru V.Uspaskichas pasiūlė įsteigti bendrą Lietuvos ir Rusijos įmonę, perleidžiant dalį su juo susijusios “Krekenavos agrofirmos” akcijų Maskvos mėsos perdirbimo kombinatui.

Ataskaitoje pažymima, kad ministras siūlo naujai įsteigtai bendrai įmonei perleisti ir Lietuvos didmeninės prekybos terminalo bei logistikos centro statybą Maskvoje, taip pat perregistruoti ir šio prekybos bei logistikos centro statybai numatytą žemės sklypą Maskvoje.

V.Uspaskichas iš ministrų atsistatydino po to, kai Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) konstatavo, jog jis pažeidė viešųjų ir privačių interesų derinimo principus tvarkydamas reikalus Maskvoje.

V.Karbauskis teigė, kad ne tik vadinamoji “A.Mizgario rašto komisija”, bet ir kitos dvi V.Uspaskicho interesus narpliojančios parlamentinės komisijos nusprendė, kad per beveik mėnesį trunkantį tyrimą surinktos informacijos jiems pakanka. “Nusprendėme, kad nebereikia nieko kviesti ir prašyti jokių dokumentų. Kitą savaitę eisime prie išvadų projektų, o kai kurios komisijos gal pamatys ir darbo pabaigą”, - teigė komisijų vadovas.

Formaliai komisijos išvadas turi pateikti birželio 27 dieną. Tačiau, V.Karbauskio teigimu, jų darbo nebus prašoma pratęsti, mat pateikti išvadas bus vėluojama ne daugiau kaip kelias dienas. “Jei iki liepos 8 dienos pratęs pavasario sesiją, iki jos pabaigos išvadas tikrai pateiksime”, - tvirtino jis.

Nekyla abejonių, kas yra “abonentas”

Tuo tarpu Seime dirbanti dar viena laikinoji komisija - dėl A.Zuoko veiklos - nespės laiku pateikti išvadų, todėl prašo parlamentarų iki lapkričio 1 dienos pratęsti jos darbo terminą.

Ketvirtadienį šios komisijos posėdyje parodymus davęs buvęs sostinės vicemeras konservatorius Kęstutis Masiulis pareiškė neabejojąs, jog “juodojoje” įmonės “Rubicon” buhalterijoje minimas paslaptingasis “abonentas”, kuriam neva buvo mokami pinigai už “Rubicon” naudingus Vilniaus savivaldybės sprendimus, yra A.Zuokas.

“Jokių man abejonių nekyla, kad tai yra A.Zuokas. Ir aš nenoriu vynioti į vatą, dėl to ir pasitraukiau, man yra aišku ir akivaizdu, pasitikiu mūsų specialiosiomis tarnybomis”, - galimos korupcijos apraiškų Vilniaus miesto savivaldybėje ieškančioje komisijoje į klausimą, kas yra esą “juodojoje “Rubicon” buhalterijoje minimas “abonentas”, atsakė K.Masiulis. Kompiuterinės laikmenos su vadinamąja juodąja buhalterija buvo paimtos per STT pareigūnų atliktą kratą dviejų “Rubicon group” įmonių patalpose pernai sausį.

“Nebijau aš nieko”, - į komisijos narių replikas, jog po šitokio pareiškimo teks aiškintis teismuose, atsakė K.Masiulis.

Praradęs pasitikėjimą kontroversijon patekusiu Vilniaus meru A.Zuoku, A.Masiulis trečiadienį pasitraukė iš sostinės vicemero posto.

A.Zuokas tokius buvusio pavaduotojo pareiškimus Seimo laikinosios komisijos posėdyje pavadino šmeižtu ir pareiškė ketinantis kreiptis į teismą. Šiuo metu Vilniaus mero advokatai jau rengia ieškinio dokumentus.

A.Masiulio pareiškimus A.Zuokas vertina kaip bandymą pateisinti savo atsistatydinimą dėl “gana prasto pareigų atlikimo” ir neišlaikytos įtampos, kurią sukėlė vilniečių pasipriešinimo sulaukusi ir atmesta vicemero iniciatyva įdiegti darželiuose centralizuotą maitinimą. “Šiandien bandant tai pateisinti kuriamos šmeižikiškos, nesolidžios versijos. Bet tai yra kai kurių konservatorių lyderių moralės lygis ir priemonė, kaip veikti arba kovoti politinėje erdvėje. Man tiesiog gėda ir aš neturiu ką pasakyti”, - žurnalistams ketvirtadienį teigė A.Zuokas.

Konservatoriui K.Masiuliui teisme apsiginti padės partija. “Jeigu K.Masiulis bus paduotas į teismą dėl savo liudijimų Seimo komisijoje ir dėl to, kad išsakė savo įsitikinimus, Tėvynės Sąjunga padės jam gintis ir apginti teisę reikšti savo įsitikinimus”, - konservatorių išplatintame panešime spaudai cituojama šios partijos pirmininko pavaduotoja Rasa Juknevičienė.

Kitas Vilniaus savivaldybės reikalus nagrinėjančios Seimo komisijos posėdis numatytas ateinantį antradienį. Pasak komisijos pirmininkės Loretos Graužinienės, į jį planuojama pasikviesti A.Zuoką.