Prašo panaikinti neliečiamybę


2011-10-12
BNS inf.
Prašo panaikinti neliečiamybę

Generalinis prokuroras Darius Valys vakar kreipėsi į Seimą prašydamas panaikinti baudžiamoje byloje piktnaudžiavimu tarnyba ir teismo sprendimo nevykdymu kaltinamo Seimo nario konservatoriaus Naglio Puteikio (nuotr.) neliečiamybę.

Prokuroras dėl N.Puteikio imuniteto į Seimą kreipėsi bylą nagrinėjančio Klaipėdos miesto apylinkės teismo prašymu.

N.Puteikis prieš teismą stojo atsisakęs vykdyti Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartį, kuria jo tuomet vadovaujamas Kultūros paveldo departamento (KPD) Klaipėdos padalinys buvo įpareigotas suderinti žemės sklypo, esančio H.Manto g. 11, Klaipėdoje, detalųjį planą.

Pasak D.Valio, dėl tokių N.Puteikio veiksmų "didelę žalą patyrė investicinio projekto valdymo bendrovė ir valstybė, buvo pažeisti valstybės deklaruojami įstatymo viršenybės, teisėtumo, skaidrumo ir lojalumo principai, iškraipytos KPD Klaipėdos teritorinio padalinio funkcijos ir veiklos principai bei diskredituotas KPD Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjo kaip valstybės tarnautojo vardas".

D.Valys pabrėžė, kad jis buvo priverstas kreiptis į Seimą, nes byla jau nagrinėjama teisme. Po generalinio prokuroro kreipimosi Seimas sudarė komisiją, kuri teiks rezoliucijos projektą su siūlymu – panaikinti ar ne Seimo nario neliečiamybę. Parlamentaro imunitetas panaikinamas, jei už tai balsuoja daugiau kaip pusė Seimo narių.

N.Puteikis pats prašo panaikinti jo neliečiamybę, kad galėtų teisme atmesti, jo teigimu, nepagrįstus kaltinimus. Taip pat parlamentaras sako, kad teisme paaiškės, jog patvirtinus detalųjį planą, kurį derinti jis atsisakė ir atsidūrė teisme, miesto istorinėje dalyje būtų iškilę maždaug trisdešimties metrų pastatai.

N.Puteikis tvirtina įstatymų nepažeidęs, nes esą Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas įpareigojo planą suderinti, jei tik jis atitiks įstatymų numatytus reikalavimus, o verslininkų pateiktas projektas neva neatitinka. Jo teigimu, baudžiamąją bylą jam inicijavusi prokuratūra manipuliuoja faktais.