Ministras nežada degalų atpigimo


2005-06-25
Stasys GUDAVIČIUS
Ministras nežada degalų atpigimo

Lietuvoje taikomi minimalūs ES leidžiami benzino akcizai

Vyriausybė nesiims veiksmų, kad “dirbtinai sumažintų” į neregėtas aukštumas pakilusias benzino kainas, nes neturi tam galimybių. Tai, atsakydamas į Seimo narių klausimus, pareiškė laikinasis ūkio ministras Petras Čėsna.

Laukia Europos Komisijos sprendimo

Susisiekimo ministerijos vadovas, laikinai einantis ir ūkio ministro pareigas, P.Čėsna ketvirtadienį opozicijos iniciatyva buvo pakviestas į Seimą paaiškinti, kodėl Lietuvoje smarkiai brangsta degalai ir ką ketinama daryti, kad kainos sumažėtų.

Tačiau P.Čėsna pareiškė, kad Lietuva nesirengia bent laikinai sumažinti degalų akcizo. “Šių akcizų dydžius nustato Europos Sąjunga, todėl Lietuva šiuo klausimu sprendimų viena priimti negali”, - parlamentarams sakė ministras.

Kita vertus, jis pabrėžė, kad kai kurios ES valstybės jau yra pateikusios Europos Komisijai siūlymą reguliuoti mokesčius, priklausomai nuo naftos kainų. Pasak ministro, šį siūlymą palaiko ir Lietuva. Kol kas jokių sprendimų dėl šio siūlymo nėra priimta.

“Ministerijos ir Vyriausybės pozicija yra tokia: jei atsiras galimybės ir pavyks susitarti ES, galvojama apie akcizo sumažinimą. Tačiau pati Lietuva čia nieko nepadarys”, - dėstė jis.

Opozicinės Liberalų ir centro frakcijos atstovai siūlė svarstyti akcizą mažinti 5-7 centais už litrą, tačiau, anot P.Čėsnos, toks sumažinimas jokios problemos neišspręstų.

Surinko milijardą litų

P.Čėsna paaiškino, kad degalai brangsta dėl augančios žalios naftos rinkos kainos bei didėjančio degalų poreikio pasaulio rinkose, euro ir lito atžvilgiu pabrangusio JAV dolerio.

“Praėjusį mėnesį žalia nafta pabrango 20 procentų ir naftos barelis (159 litrai) kainavo 45,08 JAV dolerio, o šiomis dienomis - apie 55 dolerius”, - sakė jis.

Ministras paaiškino, kad žalios naftos kaina benzino ir dyzelino kainos struktūroje sudaro apie 48 proc. Tai, pasak P.Čėsnos, galutinę degalų kainą padidina 20 centų.

P.Čėsnos teigimu, į šalies biudžetą degalų akcizų pernai surinkta daugiau negu 1 milijardas litų - 440 mln. litų už benziną, 550 mln. litų už dyzeliną bei 90 mln. už suskystintas dujas.

Anot ministro, akcizai po įstojimo į ES Lietuvoje yra minimalūs, kokius leidžia Europos Komisija: 1 litas už litrą benzino, 0,85 lito už litrą dyzelino bei 0,24 lito už suskystintas dujas.

Priartėjo prie 3 litų

Ūkio ministerijos duomenimis, per pastarąjį mėnesį mažmeninės degalų kainos Lietuvoje padidėjo apie 10 proc., iki 2,90-2,96 lito už litrą.

Birželio pradžioje Latvijoje ir Estijoje mažmeninės degalų kainos buvo mažesnės negu Lietuvoje - Latvijoje benzinas pigesnis 11 centų už litrą, Estijoje - 9 centais, o dyzelinas atitinkamai po 6 centus.

Estijoje ir Lietuvoje degalų akcizo mokesčiai (skaičiuojant eurais) yra beveik vienodi, o Latvijoje, palyginti su Lietuva, mažesni apie 13 centų. PVM visose trijose šalyse vienodas - po 18 procentų.