Sudegusio kurhauzo bendraturčiui gresia sunkūs kaltinimai


2005-05-19
Lina NAVICKAITĖ
Sudegusio kurhauzo bendraturčiui gresia sunkūs kaltinimai

Palangiškis verslininkas įtariamas palaikęs ryšius su Kauno nusikalstamo pasaulio atstovais

Vakar Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai sulaikė žinomą palangiškį verslininką Gediminą Jacką. Prieš trejus metus sudegusio kurhauzo bendraturtis įtariamas padaręs bei užsakęs nemažai sunkių nusikaltimų, įvykdytų ir Kauno apskrityje.

Nusikaltėlių keliai vedė į Palangą

Organizuoto nusikalstamumo tyrimo vyriausiosios valdybos pareigūnai verslininką sulaikė Palangoje. Policijos departamentas informavo, jog 55 metų G.Jacka įtariamas organizavęs nusikaltimus, kurie tiriami Lietuvos policijos generalinio komisaro Vytauto Grigaravičiaus įsakymu sudarytos darbo grupės, tęsiančios rezonansinių nusikaltimų tyrimą Kauno apskrityje.

Kol kas pareigūnai neatskleidžia, kokiais būtent nusikaltimais įtariamas palangiškis. Generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius tepasakė, jog šie įtarimai yra susiję su Kauno apskrityje įvykdytais turtiniais nusikaltimais bei nusikaltimais žmogaus gyvybei. Kai kuriuos jų verslininkas, kaip liudija pareigūnų surinkti duomenys, galėjo organizuoti pats, kitus - užsakyti.

Šalies policijos vadovas “Kauno dienai” pripažino, jog tyrimo metu buvo nustatyti ir G.Jackos ryšiai su Kauno nusikalstamo pasaulio atstovais.

“Šie ryšiai nustatyti tiriant vietos grupuočių veiklą bei rezonansinius nusikaltimus, įvykdytus maždaug prieš 12 metų”, - užsiminė V.Grigaravičius.

Kūrė sąžiningo verslininko įvaizdį

Pareigūnai, gana ilgą laiką tyrę G.Jackos veiklą, artimiausiu metu ketina jam pareikšti oficialius įtarimus. Šiandien planuojama kreiptis į teismą, prašant įtariamąjį suimti ilgesniam laikui.

Tęsiant tyrimą, vakar įtariamojo namuose bei kitose jam priklausančiose patalpose įvairiose Lietuvos vietose buvo atliekamos kratos.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas bendradarbiaujant su Generaline prokuratūra, kuri plačiau G.Jackos sulaikymo nekomentuoja.

Palangos policijos komisariato viršininkas Edmundas Krasauskas “Kauno dienai” patvirtino, jog G.Jacka kurorte buvo žinomas ne tik kaip verslininkas. Pastaruoju metu palangiškis stengėsi sukurti sąžiningo verslo atstovo įvaizdį, tačiau pareigūnams buvo žinoma jo kriminalinė praeitis. G.Jacka dar sovietmečiu buvo teistas. Pastarųjų metų verslininko ryšių su nusikalstamo pasaulio atstovais teisėsaugininkai nekomentuoja.

Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybai G.Jackos pavardė taip pat girdėta, tačiau pareigūnai nuo detalesnių komentarų linkę susilaikyti.

Nepatvirtintais duomenimis, G.Jacka gali būti siejamas su vieno verslininko pagrobimu ir išpirkos reikalavimu.

Užsakovas nenustatytas

Teisėsaugininkai G.Jackos sulaikymo tiesiogiai nesieja su kurhauzo, vadinamo Palangos simboliu, padegimo byla. Tačiau galimybė, jog verslininkas gali būti “prikišęs nagus”, neatmetama. XIX a. grafų Tiškevičių statytas Kurhauzas, kurio bendraturtis yra G.Jacka, buvo sudegintas 2002 metų rugpjūčio 25 dieną. Gaisro padaryta žala įvertinta apie 1,5 mln. litų, tačiau autentiško pastato atstatymo darbai kainuotų ne mažiau kaip 10 mln. litų.

Klaipėdos apygardos prokuratūra įtarimus dėl kurhauzo padegimo yra pateikusi keturiems asmenims, iš kurių trys šiuo metu suimti. Tačiau nusikaltimo užsakovas kol kas nėra nustatytas.

Bylą tyrę pareigūnai neabejoja, kad padegimas buvo suplanuotas iš anksto. Visi įtariamieji anksčiau teisti, uostamiestyje gyvenantys vyrai. Jie prisipažino sukėlę gaisrą, o už tokią paslaugą jiems buvo sumokėti keli tūkstančiai litų.

Įtarimų šešėlis nuo pat tos dienos, kai sudegė kurhauzas, krito ir ant jo bendraturčio G.Jackos, tačiau šis savo kaltę kategoriškai neigė. Be to, jis pažadėjo piniginį atlygį tiems, kurie nustatys nusikaltėlius.

Dalį kurhauzo sutuoktiniams verslininkams Gediminui ir Virginijai Jackoms prieš kelerius metus pardavė grafas Alfredas Tiškevičius, sau pasilikęs tik kelias patalpas. Tokioms dalyboms prieštaravo kurorto Savivaldybė, inicijavusi teismo procesą.

Prieš du mėnesius Palangoje apsilankiusi tarpžinybinė komisija įpareigojo kurhauzo bendraturčius - Palangos savivaldybę ir G.Jacką - kuo greičiau tvarkyti apleistą pastatą ir jo aplinką.