Automobilis gausiai šeimai - įstatymus pažeidžianti privilegija


2007-02-09
Vereta RUPEIKAITĖ
Automobilis gausiai šeimai - įstatymus pažeidžianti privilegija

Daugiavaikė kauniečių šeima greičiausiai turės grąžinti neteisėtai naudojamą mikroautobusą

Dešimties vaikų susilaukusi kauniečių Danutės ir Sigito Žalgevičių šeima bemaž dešimtmetį naudojasi valstybės suteiktu mikroautobusu. Įstatymai neleidžia savivaldybių turtą perduoti fiziniam asmeniui, todėl daugiavaikei šeimai gali tekti atsisveikinti su vienintele turima transporto priemone.

Valstybės turtas - ne fiziniams asmenims

Naujintėlaitį 12 vietų mikroautubusą “Toyota” S.Žalgevičius įgijo 1997 metais. Jį pagal panaudos sutartį šeimai perdavė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, vadovaudamasi 1996 metų Vyriausybės nutarimu skirti transporto priemones globos institucijoms bei daugiavaikėms šeimoms. 2003 metais ministerija kreipėsi į Kauno miesto savivaldybę, kad ši perimtų mikroautobusą savo žinion. Juridiškai tai buvo padaryta 2005-aisiais. Automobiliu iki šiol naudojasi daugiavaikė šeima, tačiau pasikeitus teisės aktams ji tai daro be teisėto pagrindo.

Praėjusių metų pabaigoje S.Žalgevičius kreipėsi į Kauno miesto savivaldybės Socialinės rūpybos skyrių, prašydamas toliau leisti naudotis mikroautobusu ir įteisinti šį naudojimąsi. Tačiau Kauno miesto taryba nesiryžo palaiminti šį žingsnį, nes būtų pažeidusi Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymo reikalavimus. Šis įstatymas nenumato galimybės perduoti kokiais nors pagrindais savivaldybės turto fiziniam asmeniui, tai yra daugiavaikės šeimos tėvui.

Pasak Socialinių reikalų skyriaus vedėjo Alvydo Malinausko, Kaune tai vienintelė daugiavaikė šeima, kuri buvo gavusi automobilį iš ministerijos. Kadangi nėra teisinės galimybės leisti juo naudotis fiziniams asmenims, mikroautobusas greičiausiai bus paimtas. “Ministerija nusimetė nuo savęs naštą perduodama turtą savivaldybėms. Jos taip pat neturi teisinio pagrindo perduoti turtą fiziniams asmenims”, - apgailestavo A.Malinauskas.

Siūlo panaudoti kitoms reikmėms

Vadovaujantis 1996 metų Vyriausybės nutarimu “Dėl mikroautobusų, skiriamų institucijoms, globojančioms vaikus bei senelius ir daugiavaikėms šeimoms”, buvo nupirkta 60 “Toyota” markės mikroautobusų, kurių bendra kaina negalėjo viršyti 1 mln. JAV dolerių. 9 automobiliai pagal panaudos sutartį buvo perduoti gausioms šeimoms, 14 - vaikus globojančioms šeimynoms, likę - įvairioms įstaigoms. Kam skirti minėtus automobilius, sprendė iš ministerijos bei kitų institucijų sudaryta komisija.

“Kadangi fiziniai asmenys nebegali naudotis savivaldybės turtu, savivaldybė turi nuspręsti, kaip kitaip panaudoti transporto priemones”, - mano Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Šeimos, vaikų ir jaunimo departamento direktorius Steponas Kulbauskas. Pasak jo, reiktų atsižvelgti į tai, kad per dešimtmetį daugiavaikėse šeimose dalis vaikų užaugo. Galimybės suteikti neatlygintinai naudotis Savivaldybės automobiliu nebeliko. Kaip teigė ministerijos atstovas, 10 metų naudoto automobilio likutinė vertė greičiausiai lygi nuliui. Jį galima būtų nurašyti ir parduoti viešame aukcione, ta pati daugiavaikė šeima galėtų jį nupirkti. Kita galimybė šeimai toliau turėti automobilį, kuriuo iki tol naudojosi, - nuomoti jį iš Savivaldybės.

Galimybė pakeliauti

Apie tai, kad Kauno savivaldybė galvoja automobilį paimti, 10 vaikų mama D.Žalgevičienė sužinojo iš “Kauno dienos”. Moteris sakė, kad ji ir vyras kelis kartus buvo atėję į Socialinių reikalų skyrių, bet aiškaus atsakymo dėl automobilio įteisinimo esą nesulaukė.

Daugiavaikė mama nesistebėtų, jei automobilio jie netektų. “Kai augini savo vaikus, jie yra nuvertinami”, - guodėsi D.Žalgevičienė. Jos žiniomis, kitose savivaldybėse gausioms šeimoms suteikti automobiliai jau yra įteisinti, savivaldybės joms esą transporto priemones padovanojo.

“Neprašau, kad mums irgi padovanotų, prašome, kad leistų toliau juo naudotis”, - aiškino kaunietė.

Moteris sako, kad valstybės suteiktas automobilis yra vienintelė šeimos transporto priemonė. Netekusi mikroautobuso, gausi šeima praras galimybę drauge išvažiuoti, pakeliauti. Savomis lėšomis įsigyti kitą automobilį, pasak moters, šeima neįstengtų.

Nepaisant to, kad jauniausias 11 metų sūnus yra neįgalus, daugiavaikė mama sako pradėjusi dirbti. Antraip šeima nesudurtų galo su galu. Tiesa, šiuo metu su tėvais kartu gyvena tik 6 iš 10 vaikų, vyriausiajam jau sukako 29-eri.

Pasisako prieš išimtis

Apie 10 bendrijų Lietuvoje vienijančios Gausių šeimų asociacijos vadovė Angelė Kostogrizienė mano, kad turėtų būti nustatyta visiems vienoda tvarka, pagal kurią gausios šeimos būtų aprūpinamos transportu. Jei tokių galimybių valstybė neturi, A. Kostogrizienės nuomone, nereikėtų kažkam daryti išimtis ir nuvilti kitus.

A.Kostogrizienė su nuoskauda paminėjo prieš kelerius metus Telšiuose nutikusį atvejį, kuomet ministerijos suteiktą automobilį vėliau savivaldybė iš gausios šeimos paėmė ir perdavė mokyklai.

“Tada mes kreipėmės ir į Vyriausybę, ir į Seimą, kad iš jų nebūtų atimtas automobilis. Buvo pareikšta, kad vaikai jau išaugo ir jiems nebereikia automobilio. Jis buvo idealios būklės. Šeima nevažinėjo juo žiemą, kadangi neturėjo žieminių padangų. Apskritai tie žmonės mikroautobusą tausojo, nes žinojo, kad patys neišgalės nusipirkti”, - pasakojo Gausių šeimų asociacijos vadovė.

Automobiliai gausioms šeimoms buvo dalijami ir sovietmečiu. A.Kostogrizienė pamena, kaip vienai 10 vaikų auginusiai moteriai buvo suteiktas motinos didvyrės vardas ir jos šeimai buvo padovanotas automobilis “Volga”. Kitos gausiausios šeimos paprastai gaudavo mikroautobusus “Latvija”.

Gausių šeimų asociacijos vadovės teigimu, tik apie 10 proc. daugiavaikių šeimų yra asocialios, dauguma jų tinkamai augina savo atžalas. Tačiau vienos šeimos verčiasi per galvą ir stengiasi apsirūpinti pačios, o kitos pasyviai laukia. “Privilegijų laikas baigėsi. Galbūt turėtų būtų daugiau nuolaidų daugiavaikėms šeimoms naudojantis visuomeniniu transportu? Kol kas nemokamai galima vežtis tik du vaikus iki 7 metų”, - aiškino A.Kostogrizienė.

Pasak jos, nepasiturinčios daugiavaikės šeimos tarsi prirakintos prie namų. “Mes organizuojame šeimyninį poilsį, dažnai šeimos negali atvykti dėl to, kad transporto sąnaudos joms atsieina gerokai brangiau nei pats kelialapis”, - komentavo Gausių šeimų asociacijos vadovė.