Per dvi atakas Ispanijoje žuvo 14 žmonių, dar 100 sužeista

  • Teksto dydis:

Barselonoje ir kitame populiariame Ispanijos pajūrio mieste per dvi atskiras atakas, kurios įvyko viena paskui kitą ir per kurias užpuolikai automobilius nukreipė į pėsčiuosius, žuvo 14 žmonių, o dar daugiau kaip 100 buvo sužeisti.

Per pirmą incidentą, kuris įvyko ketvirtadienį po pietų ir už kurį atsakomybę prisiėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS), baltas mikroautobusas lėkė turistų pilna pėsčiųjų gatve Barselonos centre, sėdamas chaosą ir siaubą. Žuvo 13 žmonių.

Maždaug po aštuonių valandų Kambrilse 120 km į pietus nuo Barselonos automobilis „Audi A3“ rėžėsi į pėsčiuosius, sužeisdamas šešis civilius, kurių vieno būklė dabar kritinė, ir policininką. Kilo šaudymas, policija nukovė penkis užpuolikus, kurių kai kurie buvo su sprogmenų diržais.

Katalonijos pareigūnai pranešė, kad penktadienį ligoninėje mirė per išpuolį populiariame pajūrio kurorte Kambrilse sužeista moteris.

Moteris, kurios tapatybė neįvardijama, yra pirma penktadienį paryčiais Kambrilse surengtos atakos auka.

Policija sakė tirianti „hipotezę, kad Kambrilse nušauti teroristai yra susiję su tuo, kas įvyko Barselonoje“.

Manoma, kad dvigubą teroro ataką įvykdę įtariamieji tikriausiai rengėsi dar didesniam išpuoliui, bet jų planai žlugo, tad ekstremistai buvo priversti veikti greitai, penktadienį paskelbė policija.

„Jie ruošėsi vienai arba kelioms atakoms, bet sprogimas Alkanare (maždaug už 200 km į pietvakarius nuo Barselonos) tai sustabdė, nes jie nebeturėjo medžiagos, reikalingos įvykdyti dar didesnio masto išpuoliui“, – sakė Katalonijos policijos pareigūnas Josepas Lluisas Trapero (Žozepas Ljuisas Traperas).

Jis turėjo omenyje trečiadienį viename Alkanaro miestelio name trečiadienį pavakare driokstelėjusį sprogimą. Pasak policijos, šis sprogimas, užmušęs vieną žmogų, įvyko mėginant pasigaminti sprogstamųjų užtaisų.

Liudininkų pasakojimai

Liudininkai Barselonoje pasakojo, kaip garsiajame La Ramblos bulvare, kur siautėjo mikroautobuso vairuotojas, gulėjo žmonių kūnai, o kiti, klykdami ir apimti panikos, bėgo ieškodami priedangos ir išsigelbėjimo. Šios skerdynės itin daug turistų iš viso pasaulio sulaukiančiame mieste yra naujausia iš virtinės atakų Europoje, per kurias kaip ginklai buvo panaudotos transporto priemonės.

„Visi gedime“, – per televiziją į tautiečius kreipėsi Ispanijos premjeras Mariano Rajoy (Marianas Rachojus), nuskubėjęs į Barseloną – didžiausią miestą Katalonijos regione šalies šiaurės rytuose, kurio separatistinė vyriausybė, nepaisydama Madrido prieštaravimų, siekia nepriklausomybės.

„Svarbiausia, kad mes visi vieningai siekiame tikslo įveikti tuos, kas nori atimti iš mūsų mūsų vertybes ir gyvenimo būdą“, – sakė premjeras.

Tarp žmonių, žuvusių ir sužeistų turistų iš viso pasaulio pamėgtoje Barselonoje bei Kambrilso kurorte, yra Prancūzijos, Pakistano, Ispanijos, Nyderlandų, Kinijos, Venesuelos, Mauritanijos, Australijos ir Britanijos piliečių.

Italijos pareigūnai nurodė, kad per atakas žuvo du italai, iš jų vienas – savo žmonos ir mažamečių vaikų akivaizdoje. Belgija pranešė, kad tarp žuvusiųjų yra vienas jos pilietis, o Prancūzija informavo, kad per išpuolius buvo sužeisti 26 prancūzai.

Po šių atakų buvo suimti trys asmenys.

„Visi puolė bėgti“

La Rambla yra viena judriausių Barselonos gatvių, kurioje įsikūrę daugybė parduotuvių ir restoranų ir kurioje paprastai iki vėlumos būna daug turistų ir gatvės muzikantų.

„Kai tai įvyko, išbėgau lauk ir pamačiau žalą, – naujienų agentūrai AFP pasakojo vienos parduotuvės darbuotojas Xavi Perezas (Ksavis Peresas). – Ant žemės gulėjo kūnai, aplink juos būrėsi žmonės. Žmonės verkė. Buvo daug užsieniečių.“

Tomas Guelleras (Tomas Geljeras), kuris gyvena šalia La Ramblos, sakė matęs, kaip automobilis lekia bulvaru.

„Jis visai nemažino greičio. Jis tiesiog lėkė tiesiai per minios vidurį, Ramblos viduryje“, – BBC radijui pasakojo jis.

Tuo tarpu Kambrilse 20-metis restorano darbuotojas Markelis Artabe (Markelis Artabė) sakė, kad buvo pajūrio promenadoje, kai išgirdo poškėjimą. Iš pradžių jis jį palaikė fejerverkais, bet greit suprato, kad tai – šūviai.

„Mačiau negyvą užsienietį, nušautą į galvą. Jo draugai šaukėsi pagalbos. Taip pat mačiau lavonus, kurie atrodė teroristų, nes buvo su mirtininkų diržais“, – sakė jis.

Didžiausia ataka Europoje

Ispanija, trečia pagal turizmo apimtis šalis pasaulyje, iki šiol išvengė tokio ekstremistų smurto, kuris krėtė Prancūziją, Belgiją ir Vokietiją. Į Ispaniją atvykstančių turistų skaičius net padidėjo, nes keliautojai ėmė vengti tokių neramių saulėtų šalių kaip Tunisas ir Egiptas.

Tačiau džihadistų atakos Ispanijai nėra naujiena – 2004 metų kovą Madride buvo įvykdytas išpuolis, kuris ir dabar yra daugiausiai aukų pareikalavusi ataka Europoje. Tuomet per bombų sprogimus priemiestiniuose traukiniuose žuvo 191 žmogus. Atsakomybę prisiėmė „al Qaeda“ įkvėpti ekstremistai.

Policija ketvirtadienį pranešė, kad vienas iš Barselonoje areštuotų įtariamųjų yra ispanas, gimęs Meliljoje – Ispanijos teritorijoje Maroko šiaurės pakrantėje. Kitas areštuotas įtariamasis yra marokietis Drissas Oukabiras (Drisas Ukabiras).

Ispanas buvo areštuotas 200 km į pietus nuo Barselonos esančiame Alkanare, kur vėlai trečiadienį vienuose namuose įvyko sprogimas ir žuvo žmogus, o dar septyni buvo sužeisti. Manoma, kad jis yra susijęs su ketvirtadienio išpuoliu.

„Įtariame, kad jie (gyventojai) rengė sprogstamąjį užtaisą“, – žurnalistams sakė Katalonijos policijos pareigūnas Josepas Lluisas Trapero (Žozepas Ljuisas Traperas).

Būkit tvirti ir stiprūs

Ketvirtadienio ataka buvo pasmerkta visame pasaulyje. JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), smerkdamas šį „teroro išpuolį“ sakė, jog Jungtinės Valstijos „padarys visa, kas būtina, kad padėtų“.

„Būkit tvirti ir stiprūs, mes jus mylime!“ – pridūrė jis.

Tarp sužeistų žmonių yra 26 Prancūzijos piliečiai, o mažiausiai 11-os iš jų būklė yra sunki, penktadienį pranešė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas).

Šalies vidaus reikalų ministras Gerard'as Collombas (Žeraras Kolombas) savo ruožtu radijui RTL sakė, kad „sunkiai nukentėjusių prancūzų skaičius galbūt yra dar didesnis – apie 17“.

Prancūzijos diplomatijos vadovas sakė esąs giliai sukrėstas ketvirtadienio įvykių. Jis pranešė penktadienį vyksiantis į Barseloną „aplankyti per šį bailų aktą nukentėjusių prancūzų bei išreikšti Prancūzijos paramos Ispanijos žmonėms ir pareigūnams“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) sakė galvojantis apie „tragiškos atakos“ Ispanijoje aukas. Jo šalis išgyveno virtinę kruvinų ir žiaurių džijihadistų atakų, įskaitant 2016 metų liepos ataką Nicoje, kai per minią lėkęs sunkvežimis mirtinai sužalojo 86 žmones. Jis pažymėjo, kad jo šalis ir Ispanija tebėra „vieningos po šios tragiškos atakos“.

Atsakomybę už ataką Nicoje ir kitus išpuolius Prancūzijoje, įskaitant 2015 metų šaudymą ir sprogdinimus Paryžiuje, prisiėmė „Islamo valstybė“, bet manoma, kad atsakomybę už atakas Ispanijoje IS prisiima pirmą kartą.

Kalbant apie Ispaniją, daugiausiai radikalizuotų islamistų yra Katalonijoje, Madride ir ispanų Seutos bei Meliljos teritorijose Šiaurės Maroke.

Suimtas ketvirtas įtariamasis

Ispanijos policija penktadienį nurodė po Katalonijoje įvykdytų dviejų teroro atakų ieškanti vieno iš įtariamųjų brolio, bet nežinoma, ar jis būtent jis vairavo mikroautobusą, traiškiusį pėsčiuosius Barselonoje.

„Ieškome Moussos Oukabiro (Musos Ukabiro), bet šiuo metu nežinome, ar jis buvo mikroautobuso vairuotojas“, – nurodė policija.

Ketvirtadienį Maroke gimęs Drissas Oukabiras (Drisas Ukabiras), Moussos brolis, buvo areštuotas Ripolio mieste, esančiame maždaug už 100 km į šiaurę nuo Barselonos. Jis sulaikytas praėjus kelioms valandoms po išpuolio

„Sulaikytas ketvirtas asmuo, siejamas su įvykiais, kurie pastarosiomis valandomis buvo įvykdyti Kambrilse ir Barselonoje“, – pranešė Katalonijos policija socialiniame tinkle „Twitter“.

„Ripolyje gali būti daugiau žmonių, susijusių su šia grupe“, – televizijai TV3 sakė J.Fornas, kuris pridūrė, kad policija pirmiausia stengiasi identifikuoti penkis Kambrilse nušautus asmenis ir ataką Barselonoje įvykdžiusį mikroautobuso vairuotoją.

Policija nurodė, kad ketvirtadienį areštuoti asmenys yra Ispanijos pilietis iš Meliljos – ispanų teritorijos Šiaurės Afrikoje – ir marokietis.

Ispanijos visuomeninis transliuotojas RTVE ir kitos žiniasklaidos priemonės pranešė, kad vienas sulaikytųjų yra Drissas Oukabiras (Drisas Ukabiras), marokiečių kilmės Prancūzijos pilietis. RTVE pranešė, kad D. Oukabiras nuėjo į policiją Ripolyje pranešti apie neva pavogtus jo asmens dokumentus.

Įvairios ispanų žiniasklaidos priemonės pranešė, kad asmens dokumentų su jo vardu buvo rasta Barselonos atakai panaudotame mikroautobuse ir kad jis pats teigė, kad dokumentus galėjo pavogti jo brolis.

Žiniasklaida paskelbė D.Oukabiro nuotrauką, esą išleistą policijos, bet regiono policija naujienų agentūrai AP sakė tos nuotraukos neplatinusi. Pareigūnai atsisakė nurodyti, ar tai vienas iš sulaikytų asmenų.

Tačiau mikroautobuso vairuotojas tebėra laisvėje. „Nežinome, ar vairuotojas dar yra Barselonoje, ar ne, ir kokia kryptimi pabėgo, – radijui SER sakė J.Fornas. – Įvykio vietoje buvo policija, bet mes negalėjome jo nušauti, nes Rambloje buvo pilna žmonių.“

Penktadienį policija pranešė, kad mikroautobuso, traiškiusio pėsčiuosius per teroro išpuolį Barselonos centre, vairuotojas gali būti tarp penkių įtariamųjų, nušautų po vidurnakčio per ataką kitame Ispanijos rytinio Katalonijos regiono pajūrio mieste.

Atsakydamas į klausimą, ar Barselonoje 13 žmonių gyvybių nusinešusioje atakoje dalyvavęs vairuotojas yra tarp nukautųjų, Katalonijos policijos pareigūnas Josepas Lluisas Trapero (Žozepas Ljuisas Traperas) atsakė, kad „tyrimas veda šia kryptimi“.

Jis pridūrė, kad esama „užuominų“, kad vairuotojas yra tarp nukautųjų, bet kol kas neturima „konkrečių įrodymų“.

Popiežius pasmerkė

Popiežius Pranciškus penktadienį pareiškė, kad ekstremistinis išpuolis Barselonoje yra sunkus nusikaltimas prieš Dievą.

Pranciškus savo užuojautos telegramoje Barselonos kardinolui išreiškė savo „sielvartą ir skausmą“ dėl „tokių nežmoniškų veiksmų“.

Savo žinutėje pontifikas „dar kartą pasmerkė aklą smurtą, kuris yra sunkus nusikaltimas prieš Kūrėją“, ir palaimino visas nelaimės aukas, jų šeimas ir „visus mylimus Ispanijos žmones“.

Pranciškus taip pat sakė su „liūdesiu ir skausmu“ sutikęs žinią apie „žiaurią teroristų ataką, pasėjusią mirtį ir liūdesį La Ramblos gatvėje Barselonoje“.

Anksčiau penktadienį popiežiaus atstovas paskelbė pareiškimą, kuriame sakoma, kad „pontifikas meldžiasi už išpuolio aukas ir nori pareikšti užuojautą visiems Ispanijos žmonėms, ypač sužeistiesiems ir aukų šeimoms“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tie pas mus 'atbėgėlius' gabenantys - AR atsakys asmeniškai už būsimas aukas?

As

As portretas
Tai gelbekit is juros tuos issugimelius toliau
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių