Šešiamečiai, marš į mokyklą. Sutaupysime!

Eilės norinčiųjų lankyti vaikų darželius Šilainiuose ir pustuštės Kauno mokyklos pagimdė naują idėją: perkelkime šešiamečius į mokyklas, ir problemų – kaip nebūta! Taip ketinama sutaupyti pinigų. O kaip jausis vaikai?

Svarbiausia – pigumas

„Čia mano pasiūlymas, kad būtų pigiau ir kad nebūtų skausmingai draskomos mokyklos“, – tikino Kauno lopšelio-darželio „Aušrinė“ direktorė Audronė Trumpickienė.

Jos vadovaujamame darželyje Šilainiuose veikia dvi priešmokyklinio ugdymo grupės, kurias lanko 60 šešiamečių. Pasak direktorės, visi norintieji į darželį nepatenka jau trečius metus.

„Šiuo metu Šilainiuose darželiuose trūksta vietų. Jeigu mokyklos sudarytų sąlygas priešmokyklinukams ir užimtų juos visą dieną, taip būtų pigiau, nei pastatyti naują darželį arba išardyti pradinę mokyklą ir įrengti ten darželio patalpas“, – įsitikinusi A.Trumpickienė.

Tokią naujovę ji siūlo taikyti metus ar dvejus, kol trūksta vietų ikimokyklinėse ugdymo įstaigose. Direktorės nuomone, po kelerių metų darželinukų vėl sumažės, nes, anot jos, gimstamumo rodikliai nedžiugina, ir darželių problemos nebeliks.

„Išleisti milijonai darželius pertvarkant į mokyklas. Dabar norint įsteigti darželį mokykloje, reikėtų įrengti pertvaras, virtuvėles, pirkti indus ir daug ką daryti iš naujo. Ir tai kainuotų kone tiek pat, kaip pastatyti naują darželį“, – palygino „Aušrinės“ direktorė.

Anot A.Trumpickienės, mokyklų patalpoms, kuriose laiką leistų šešiamečiai, nereikėtų ypatingų pertvarkų, nes priešmokyklinukų aplinkai nekeliami ypatingi reikalavimai, o mokyklose ir dabar yra priešmokyklinės grupės.

Viskam užteks krepšelio?

Priešmokyklines grupes mokyklose lankantys šešiamečiai jose praleidžia vos keturias valandas. Dirbančių tėvų tai visiškai nevilioja, nes darželyje vaikas gali likti ir po pietų. Čia vaikas gali žaisti, eina pasivaikščioti į lauką, miega pietų miego, gauna šilto maisto. Bene svarbiausia tėvams – vaikas darželyje jaučiasi saugus.

Ar mokyklos užtikrins tinkamas sąlygas šešiamečiams? A.Trumpickienės manymu, tai nebus sudėtinga, nes priešmokyklinuko krepšelyje yra skiriamos lėšos ne tik pedagogų atlyginimams, bet ir įvairioms priemonėms pirkti. „Šešiamečio mokymosi būdas yra žaidimas. Žaidimo kambarį įrengti – vadinasi, išnešti suolus iš klasės. Dėlionių, mozaikų, knygučių, visokių kitokių dalykų iš krepšelio galima nupirkti“, – vardijo idėjos autorė.

Tėvų nuomonės neklausė

A.Trumpickienė įsitikinusi, kad vaikų nesurenkančios mokyklos pačios turėtų būti suinteresuotos sukurti kuo geresnes sąlygas šešiamečiams, nes vaikai liktų mokytis mokykloje.

Paklausus, ką apie tokią naujovę mano šešiamečius auginantys tėvai, darželio „Aušrinė“ direktorė leido suprasti, kad vadovaujasi tik savo, o ne tėvų nuomone.

„Aš manau, kad tėvams svarbu sąlygos. Jeigu įstaigų vadovai sudarys geras sąlygas, kokias sudarome mes, tėvai bus patenkinti. Kai vaikas sulaukia priešmokyklinio amžiaus, kai kurie tėvai ir taip renkasi mokyklą“, – dėstė pedagogė.

Mama: renkuosi darželį

„Ir dabar yra galimybė rinktis priešmokyklines grupes mokykloje, bet tėvai dažniausiai renkasi darželį. Darželyje vaikui saugiau“, – pastebėjo Šilainiuose veikiančio lopšelio-darželio „Volungėlė“ direktorė Jūratė Talalienė. Jos nuomone, tokia naujovė neturėtų būti privaloma – tėvams reikia palikti teisę rinktis.

Pasak J.Talalienės, jos vadovaujamame darželyje šiuo metu taip pat nesutelpa visi norintieji, tačiau po 2–3 metų situacija bus gerokai kitokia. „Prašymų priimti į darželį akivaizdžiai mažėja. Po kelerių metų darželiai ištuštės“, – prognozuoja J.Talalienė.

„Jeigu manyčiau, kad mano dukra gali 6 metų eiti į mokyklą, tai ir leisčiau. Bet renkuosi darželį, nes čia vaikams geriau ir saugiau. Juk žinote, kaip būna bendrose mokyklose“, – kritiškai apie siūlomą naujovę atsiliepė Šilainiuose gyvenanti ir šešiametę dukrą auginanti mama Ieva. Ji jokiu būdu nesutiktų tokio amžiaus vaiko leisti į mokyklą.

Moteris pastebi, kad ne visi priešmokyklininukai jau yra tokie savarankiški, kad galėtų gerai jaustis mokykloje, todėl neabejoja, kad anksčiau pradėję eiti į mokyklą vaikai patirtų stresą.

Abejoja idėjos sėkme

„Labai abejoju tokios idėjos sėkme. Buvau susitikęs su mokyklų vadovais. Jie tuo taip pat abejoja“, – sakė savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas.

Jis pripažįsta, kad darželių trūkumas Šilainiuose – opi problema, tačiau nelinkęs manyti, kad A.Trumpickienės siūloma idėja padėtų išspręsti problemą.

A.Bagdonas atkreipė dėmesį, kad kaip tik šiuo metu mieste pertvarkomas mokyklų tinklas ir mokinių srautai persiskirstys kitaip, tad ir situacija mokyklose keisis.

Savivaldybė taip pat planuoja „Ąžuolo“ katalikiškos vidurinės mokyklos korpuse įrengti darželį. Anot skyriaus vedėjo, tuomet ir darželio vietų Šilainiuose užtektų.

„Mokyklos dažniausiai renkasi 4 valandų priešmokyklinio ugdymo modelį. Tokiu atveju mes susiaurintume paslaugą tėvams“, – pastebėjo A.Bagdonas. Pasak jo, mokyklų patalpų pritaikymas priešmokyklinukams, kad jie gerai jaustųsi visą dieną, brangiai atsieitų.

„Gal kiek paprasčiau būtų P.Mašioto pradinėje mokykloje. Ten sąlygos geresnės, bet ar galės šešiamečius priimti vidurinės mokyklos, aš nežinau“, – svarstė Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas.

Psichologė: tai – drastiškas eksperimentas

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro psichologė Rasa Vaitkienė įsitikinusi, kad šešiamečiams tikrai ne laikas į mokyklą.

„Ar mes norime šešiamečius išstumti į mokyklą kaip į darbą? Neskubinkime“, – ragina psichologė. Išgirdusi apie siūlymą šešiamečius iš darželių perkelti į mokyklą, R.Vaitkienė į situaciją pažvelgė ir kaip mama, ir kaip psichologė. Ji pati augina šešerių dukrą ir neabejoja, kad toks pokytis priešmokyklinukui gali turėti neigiamų padarinių.

„Suaugusiajam tie patys dalykai atrodo gerokai kitaip nei vaikui. Negalime vaiko psichikos lyginti su suaugusio žmogaus psichika. Juk ir filmą šeimai žiūrėdamas vaikas viską priima kitaip, nei mama ir tėtis, o suaugusiajam atrodantis lengvo turinio scenarijus mažylį gali gerokai išvarginti“, – pavyzdį pateikė Visuomenės sveikatos biuro psichologė.

Idėją šešiamečius iš darželių perkelti į mokyklas psichologė R.Vaitkienė pavadino eksperimentu, negalvojant apie vaikus.

„Tai besiformuojantis mažas žmogus, ir visai dienai išleisti jį į akademinę aplinką būtų drastiškas žingsnis. Psichikos sveikatos specialistai tuos pokyčius tikrai pastebės, tad kyla klausimas, ar verta taip eksperimentuoti su vaikais“, – įspėjo R.Vaitkienė.

Anot jos, darželyje yra sudarytos sąlygos šešiamečiams gerai jaustis, užsiimti tinkama veikla, laiku ilsėtis ar pavalgyti. Darželiuose vaikai nuo 13 iki 15 val. gula pietų miego. Psichologė abejoja, ar mokyklos tinkamai pasirūpins preišmokyklinukų popietiniu poilsiu.

„Gulimas režimas yra reikalingas, nes tokio amžiaus vaikas fiziškai dar nėra pasirengęs visą dieną išbūti vertikalioje būklėje. Neskubinkime šešiamečių, neatimkime iš jų vaikystės“, – pastebėjo R.Vaitkienė.


Šiame straipsnyje: vaikų darželismokykla

NAUJAUSI KOMENTARAI

och

och portretas
Bagdonui svarbu nieko nedaryti, o kas jau esama, sunaikinti. Jo toks darbo devizas.Tėvai į mokyklas nenori leisti šešiamečių, nes po pietų nėra kam prižiūrėti.Taigi, nedaug reikėtų lėšų, jei protingai ir ūkiškai į tą reikalą kas pažiūrėtų, bet valdančiuose sluoksniuose tokių nerasta.

Auklėtoja

Auklėtoja portretas
O mano idėja, tai pastatyti dar vieną darželį Šilainiuose, nes naujų darželių jau seniai niekas nepastato, aš už vaiko buvimą darželyje, labai svarbu vaikui aplinka, pietų miegas ir t. t.

x

x portretas
tokį absurdišką pasiūlymą galėjo pateikti nebent žmogus, kuris visai neturi nieko bendro su vaikais, bet ne darželio direktorė.Jeigu darželių patalpose pradinės mokyklos( Šilainiuose net 2), o mokyklose vaikų mažėja, tai net klausimas neturi kilti , kad pradinukai - į mokyklą, darželio pastatas - darželiečiams. Kalbėti apie tai, kiek kainuos rekonstrukcija per anksti. Juk sienos neišgriautos, teritorijos likusios ir pan.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių