Kaip dešinieji galėtų išbristi iš savo krizių?

Laikas kalbėtis su žmonėmis 

Žurnalo „Verslo klasė“ redaktorius Aurelijus Katkevičius teigia, kad TS-LKD ir LS yra ištikusi tokia pati krizė, kaip ir visas tradicines partijas:  JAV Respublikonų partiją ar Demokratų partiją; Jungtinės Karalystės torių partiją ar Leiboristų partija ir pan. Lietuvos rinkimai esą iš principo niekuo nesiskiria savo dvasia nuo „Brexit“ ar JAV prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo D. Trumpas.

Portalui LRT.lt pasiteiravus, kada gali tikėtis rinkimuose laimėti TS-LKD ir LS, A. Katkevičius atsakė: „Tai nelabai nuo jų priklauso. Iš viso visi politikai pasaulyje dabar nelabai turi daug instrumentų savo rankose, nes pasaulis performatuojamas. Net ir politologai, vertindami tai, kas vyksta, bando operuoti didžiąja dalimi XIX–XX a. sąvokomis ir instrumentais, bet viskas pasikeitė. Mes negalime matuoti tomis pačiomis liniuotėmis ir taikyti tuos pačius įrankius. Pasaulis keičiasi“.

Anot A. Katkevičiaus, viskas keičiasi, ir esą mažiausiai paveikta šių permainų sritis yra politika. Didžiulės permainos, pasak žurnalisto, dar tik pakeliui. „Tų permainų užuominos prasidėjo turbūt ties Arabų pavasariu. Visa tai reikia apmąstyti, ir mes tik post factum galėsim įvertinti, kas su mumis vyksta. Ir taip, šioje situacijoje politikams labai sunku brėžti planus ir kurti strategijas, galvoti apie veiksmus“, – LRT.lt kalbėjo A. Katkevičius.

Jo teigimu, vienintelė tezė, „su kuria galėtų stipriau pasijusti G. Landsbergis, yra tezė, jog pasaulis niekada nebus toks, koks buvo XX a.: „XIX a. ir XX a. liniuotės, įrankiai nebetinka, ir čia galbūt galėtų būti jo būsimoji politika. Nes alternatyvos, kurios jam siūlomos, vadinamieji konservatyvesni konservatoriai, tai net ne XX a., o XVIII a.“

Kaip teigia žurnalo „Verslo klasė“ redaktorius, labai daug abejonių kelia tradicinių pavadinimų vartojimas, nors jie – gerokai sumišę ir išplaukę. „Dešinė ir kairė; konservatoriai, liberalai, socialdemokratai – jie patys nežino, kas, kur ir koks yra. Visa tai taip laisvai pripildoma turinio, kad niekas nebeaišku. [...] Nei vergų raumenų jėga, nei arklių raumenų jėga, net nafta nebėra energetinis civilizacijos augimo pagrindas. Smegenys yra pagrindas. Kaip galima grįžti kažkur, jei esame vietoje, kurioje niekad nesame buvę?“ – klausia A. Katkevičius.

LRT.lt pasiteiravus, ką jis darytų, jei būtų dešiniųjų partijų rinkimų štabo vadovas, A. Katkevičius kalbėjo: „Pirmiausia turbūt reikia suvokti, ko žmonės bijo. Nes tie balsavimai, kuriuos matome, greičiausiai yra iš nežinomybės baimės. Reikėtų pabandyti žmonių baimes vienaip ar kitaip pajungti, nes baimė gali būti ir energijos šaltinis. Arba nuraminti, bet reikia kalbėtis ir matyti, kas žmonėms rūpi. Pabandyti suvokti, kaip galima tą rūpestį paversti konstruktyviu rūpesčiu. Galbūt daugiau per bendruomeninį darbą.”

„Jei manęs kas klaustų, ar norėčiau būti štabo vadu, sakyčiau, kad nebent už labai brangiai. Jei būčiau rinkimų konsultantas, sakyčiau, kad dabar mes užsidarome dviem savaitėms, ir jums tai kainuos nuo 30 iki 50 tūkst. eurų. Bet aš to nedirbsiu, nes turiu savų darbų. Tai yra darbas. Reikia sugalvoti, kaip, ką ir kada šnekėti, kokiais būdais“, – LRT.lt kalbėjo A. Katkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Angliukai Rusena

Angliukai Rusena portretas
Kas skaitys Vincą Mykolaitį Putiną, kai Vladas Putinas šneka rusiškai. Ar sugrįš į gimtinę Vincas Trumpa, kai Donaldas Trumpa jau nekalba lietuviškai...

Anonimas

Anonimas portretas
dar šitas landzbergio gyvuliukas nepasikorė

klanas

klanas portretas
kubilius pavoge pensijas ir pareigunai ju neatgauna anukas zinodamas senio meile sunaujai gal visai metus nemokes pensiju ir isgelbes lietuva didysis gelbetojas jau karo take bekit kas gali
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių