Kaip dešinieji galėtų išbristi iš savo krizių?

„Kokia kritika dabar yra valstiečių atžvilgiu? Ir politikos, ir žiniasklaidos laukas jiems nepalankus, bet kokius matome rezultatus? Jų reitingai kyla ir jie tokie, kokių seniai jokia partija nebuvo pasiekusi. Tai rodo, kad ta kritika nepagrįsta arba eina ad hominem, bandant politiniais motyvais nuvertinti ir ieškoti priekabių. Žmonės skiria grūdus nuo pelų, o kritiškai nieko nesiūlo. Žinoma, klausimas, kaip seksis valstiečiams, nes kol kas jų darbų nematome, yra tik žodžiai ir žmonių lūkesčiai. Opozicijai reikia dalykiškumo, ir dešinė turėtų rasti jėgšų pripažinti racionalius darbus ir vertinti tikras klaidas. Dešinieji turėtų girdėti socialiai nuskriaustų balsus“, – dėstė V. Valiušaitis.

G. Landsbergį siunčia pas liberalus

Savo ruožtu buvęs laikinasis LS pirmininkas europarlamentaras Antanas Guoga tvirtina, jog tik laiko klausimas, kada dešinieji vėl bus valdžioje. Tačiau, pasak politiko, dvi dešiniosios partijos turi daug ką nuveikti.

„Reikia žmonių, kurie būtų sėkmingi ne tik politikoje. Kurie galėtų vesti dešinę. Donaldas Trumpas yra sėkmingas žmogus Amerikoje. Ne tik politikoje. Žmonės nori tokių lyderių šiandien visame pasaulyje. Reikia pripažinti, kad G. Landsbergis yra iš politikų šeimos, kurie nėra pasižymėję kažkokia sėkme versle ar gerame valdyme, ne politikoje. Negalėtum pasakyti, kad tai yra labai sėkmingi žmonės, kurie galėtų suteikti pasitikėjimą ir mokėtų valdyti – jie labiau biurokratai. Visame pasaulyje priėjome prie to, kad vien biurokratai dabar negali vesti politikos ir šalies į priekį“, – dėstė A. Guoga.

LRT.lt pasiteiravus, ar, politiko manymu, jis Lietuvoje kaip pavyzdžius mato Kauno merą Visvaldą Matijošaitį ir LVŽS lyderį Ramūną Karbauskį, A. Guoga atsakė: „Be abejo. Pažiūrėkime, kaip V. Matijošaitis puikiai tvarkosi. Tai vienas sėkmingiausių politikų ir iš pradžių pasižymėjo būdamas versle. Vienas turtingiausių Lietuvos žmonių R. Karbauskis taip pat parodė, kad jis gerai sugeba valdyti. Manau, čia Lietuvos ateitis. Tikiuosi, kad į dešinę bus įleisti tie žmonės. Ne tik iš šeimos, kurie turi pavardę, bet kad būtų tikrai sėkmingi žmonės, kurie dabar būtų tokiame gyvenimo etape, kai galėtų kažką duoti Lietuvos labui.

Konservatorių partijoje reikia labai rimtų permainų ir įtraukti visuomenę. Jų „viršus“ turėtų trauktis, bet jie visada elgiasi atbulai ir nesigaudo. Labai keista, kad jie negali pripažinti, jog rinkimai buvo pralošti. Jie tikrai buvo pralošti prie visų aplinkybių. Geresnio momento konservatoriams užimti valdžios nebuvo, bet be permainų bus labai sunku. Yra ir pozityvių dalykų dėl G. Landsbergio, bet yra ir šleifas, ir labai plačios visuomenės jie niekada „nepaims“ su šia raida“, – kalbėjo A. Guoga.

Politiko manymu, konservatoriai turi išsigryninti ideologiją, nes G. Landsbergis esą labai arti liberalių pažiūrų.

„Jam reikėtų eiti į liberalų partiją. Jis visiems parodė, kad yra grynas liberalas. Tai nėra blogai, tiesiog jis įsidėjo ne į tą laivą. Tuo metu liberalai dabar stokoja tam tikros lyderystės, nėra tokio stiprumo politikų kaip V. Matijošaitis. Nėra tikrų lyderių, kurie imtų iniciatyvą į savo rankas, dirbtų 7 dienas ir naktis. Žmonės jaustų, kad stovi rimti lyderiai kiekviename mieste ir šalyje. Konservatoriai taip pat turi nuspręsti, ar jie yra konservatorių pažiūrų, ar liberalių“, – aiškino A. Guoga.

Pasak politiko, visai įmanoma, kad abi šios partijos susijungtų, ir G. Landsbergis taptų pirmininku, o R. Šimašius – pavaduotoju. „Tai būtų konservatyvi liberali partija. Nereikia atmesti ir tokio varianto. Gal kaip tik to ir reikia. Partijos išsigrynintų, ir būtų viena solidi ir stipri partija. To tikrai nereikia bijoti. Kaip tai keistų krikdemų situaciją, sunku pasakyti, bet, pagal TS-LKD ir LS derybas, atrodė, kad G. Landsbergis ėjo ta linkme“, – sakė A. Guoga.

Norint, kad LS pasisektų, pasak politiko, reikia, kad ši partija negautų baudžiamosios bylos ir išsigrynintų tie žmonės, kurie padarė nusikaltimus, ir jiems bent būtų pareikšti įtarimai. „Kai tie žmonės pasitrauktų, manau, partija galėtų judėti toliau. LS reikia naujų patyrusių žmonių. LS turi stiprią ideologiją, ir jiems reikia laikytis tų vertybių. Man atrodo, kad LS yra daug stipresnėje pozicijoje, o konservatoriai yra krizėje, nes nežino, ar jie nori būti konservatoriais, ar liberalais“, – pridūrė A. Guoga.

Vis dėlto, anot europarlamentaro, „valstiečiai“ ilgam užėmė Lietuvos politiką. „Jei būčiau liberalas, dauguma dabartinių ministrų, kuriuos matome, pavyzdžiui, krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis ar švietimo ministrė Jurgita Petrauskienė, yra tokie, kuriuos ir mes norėtume pasirinkti. Reikia pripažinti, kad „valstiečiai“ labai gerai suformavo ministerijas, ir žmonės juos vertina labai gerai“, –  LRT.lt kalbėjo A. Guoga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Angliukai Rusena

Angliukai Rusena portretas
Kas skaitys Vincą Mykolaitį Putiną, kai Vladas Putinas šneka rusiškai. Ar sugrįš į gimtinę Vincas Trumpa, kai Donaldas Trumpa jau nekalba lietuviškai...

Anonimas

Anonimas portretas
dar šitas landzbergio gyvuliukas nepasikorė

klanas

klanas portretas
kubilius pavoge pensijas ir pareigunai ju neatgauna anukas zinodamas senio meile sunaujai gal visai metus nemokes pensiju ir isgelbes lietuva didysis gelbetojas jau karo take bekit kas gali
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių