- Diana Krapavickaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Sugiharos savaitės renginiai nenustoja žavėti Tekančios saulės šalies pažintiniais renginiais.
Ketvirtadienio vakaras buvo skirtas prisilietimui prie Japonijos skonių jūros.
Vienas japonų virtuvės išskirtinumų yra specifinė maisto kultūra: kulinarija japonų gyvenime dažnai prilyginama menui, todėl ir patiekalas tampa meno kūriniu. Japonai labai dažnai sako, kad valgyti reikia akimis.
HOF Hotel ir Azija Lt pristatomoje japonų virtuvės renginyje kelių rūšių japoniškos sakės, japoniškų likerių ir japoniško stiliaus užkandžių otsumami degustacija.
Ką įsivaizduojame patiekiant ant japonų stalo? Preciziškai pagaminti ryžiai, šviežia žuvis ir jūros gėrybės ir, žinoma, sušiai, kuriuos virtuvės šefai gaminti mokėsi iš tikrų tikriausių meistrų.
Šios degustacijos dalyviams buvo kiek kitaip. Japoniško stiliaus užkandžius ruošęs virtuvės šefas pabrėžė, kad tradicinė Japonijos virtuvė neįsivaizduojama be šviežios žuvies ir jūros gėrybių.
Jis pasistengė neatitoldamas nuo japoniškos virtuvės tradicijų pagaminti užkandžius iš tokios žuvies, kurią galima įsigyti Lietuvoje.
„Tiksliai nežinau, ką čia valgau, bet skanu ir įdomu“, - po kelių pirmųjų kasnių prisipažino viena degustacijos dalyvė.
Visiems išdalintose lėkštėse įsitaisiusios į strimėles panašios skirtingais būdais paruoštos žuvys, skrudintos krevetės, dubenėlis su lašišos gabaliukais padaže ir vištienos gabaliukų iešmelis.
„Lyg ir nieko ypatingo, bet skonis ne lietuviškas. Jaučiasi imbieras“, - atviravo kita moteris.
Japonams labai svarbus žmogaus ir gamtos santykis – šią harmoniją jie bando atskleisti ir gamindami maistą: stengiamasi neužgožti natūralaus žuvies, jūros gėrybių, mėsos ar daržovių skonio, gardinant jas įvairiausiais prieskoniais. Japonai siekia, jog patiekalų skonis būtų natūralus.
Degustacijai patiektus japoniško stiliaus užkandžius dalyviai maloniai nuplovė septynių rūšių alkoholiniais gėrimais.
Tradicinio japonų gėrimo - sakės - tradicijos ir istorija tęsiasi jau daugiau kaip 2 tūkst. metų.
„Priešingai nei daugelis galvoja, sakė neturi nieko bendro su degtine – tai natūraliai fermentuotas ryžių gėrimas, daug artimesnis vynui ar alui“, - pilstydamas gėrimą lietuvaičių žinių spragas pildė Japonijos gamintojo“Choya“ atstovas.
Sakės stiprumas siekia 15 laipsnių. Įdomus pats šio gėrimo gamybos procesas. Sakė gaminama fermentuojant valytus ryžius. Tuomet krakmolas verčiamas į cukrų specialių fermentų pagalba.
Pridėjus mielių, cukrus virsta į alkoholį. Šis gamybos procesas beveik nesiskiria nuo paprasto alaus gamybos. Tačiau keli esminiai skirtumai vis tik yra: gaminant alų naudojami mielių fermentai, tuo tarpu sakei reikalingas specialus pelėsis.
Po fermentacijos sakė filtruojama ir skanaujama.
Mažiau pažįstamas susirinkusiems degustacijoje buvo likeris Umeshu iš japoniškų slyvų rūšies ume. Dar po lašelį gėrimo Yuzu iš labai aromatingo citrusinio vaisiaus turinčio greiftrutų poskonį ir degustacijos finalui dubenėlis žaliosios arbatos iš Yaotsu kalnų.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Parodė atnaujintą Kauno rotušę: liko tik baigiamieji darbai5
Kauno miesto muziejus pravėrė virtualias duris į atnaujintą Rotušės pastatą. Po kapitalinio remonto matyti blizgančios erdvės. Skelbiama, kada Rotušė vėl bus atvira lankytojams. ...
-
Naujieji Lietuvos zoologijos sodo gyventojai – broliai zebrai1
Vos prieš mėnesį laiko iš Čekijos į Kauną atvežti du broliai zebrai. Praėjus karantino laikotarpiui dryžuočiai pagaliau pasirodė lankytojams. Tiesa, gyvūnai – baikštoki, dar tik pratinasi prie aplinkos. ...
-
Surengė piketą prieš karjerą Pakarklės miške: beldėsi į tarybos narių sąžinę8
Pakaunės gyventojai nepraranda vilties, kad Pakarklės miške nebus leista kasti žvyro karjero ir bus išsaugotas didelis miško plotas. Vietiniai gyventojai surengė piketą po rajono savivaldybės langais ir pabandė tokiu būdu prisibels...
-
VST stiprina į hibridines grėsmes galintį reaguoti savo elitinį padalinį ORKA11
Viešojo saugumo tarnyba (VST) stiprina ir ketina plėsti savo elitinį padalinį „Operatyvaus reagavimo kontratakos komandą“ (ORKA), galintį reaguoti į hibridines grėsmes. VST vykdo jaunuolių atrankas į šį padalinį. ...
-
Robotikos čempionate varžytis su rusais atsisakiusiems kauniečiams – miesto apdovanojimai28
Kauno jėzuitų gimnazijos robotikos komanda „LitBot“, pademonstravusi vertybinį požiūrį Italijoje vykusiame „FIRST Tech Challenge“ Europos čempionate ir atsisakiusi varžytis su rusais, sulaukė savo gimtojo miesto įvertinimo. Ka...
-
Sklaido mitą apie teisines bėdas netinkamai suteikus pirmąją pagalbą: nepamatuota baimė4
Gegužės 1-ąją Kauno Santakoje vyks įmonių ir organizacijų pirmosios pagalbos žaidynės „Palaikau pulsą“. Pirmąkart pristatomas renginys padės tobulinti gyvybės gelbėjimo įgūdžius. Greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnybos direkto...
-
Jautrūs sugrįžimai: net pralaimėjimas gali būti saldus
Artėjantis XII tarptautinis Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkursas džiugina sugrįžimais – vienaip ar kitaip konkurse šiemet dalyvaus, jį stebės, vertins gerokai išaugę buvę dalyviai ir laureatai, mokytojai, ilg...
-
Į Kauną atkeliavo ženklas, primenantis apie artėjančius rinkimus26
Kauno viešojoje erdvėje atsirado didelis grotažyme pažymėtas ženklas „Aš Balsuosiu“. Šis akcentas skirtas ne tik priminti, kad šiemet gyventojai turės dalyvauti net trejuose rinkimuose, bet taip pat juose ir atlikt...
-
Vilijampolės turgavietėje iškilo velykinė morkų eglė10
Vilijampolės turgavietės prekeivius stebinęs agurkų ir moliūgų žaliaskarėmis, ne vieną išskirtinį rekordą sumušęs floristas Modestas Vasiliauskas pristatė velykinę morkų eglę. ...
-
Klaiki sukaktis: per dieną Kaune buvo išvežta ir nužudyta apie 1700 vaikų ir senolių68
Prieš aštuonis dešimtmečius įvykdytas vienas žiauriausių Kauno geto nusikaltimų. 1944 metais vadinamosios Vaikų akcijos metu per dieną iš geto buvo išvežta ir nužudyta apie 1700 vaikų ir senolių. ...