Kauno valdžios pažadas: visi išpjauti medžiai bus atsodinti

  • Teksto dydis:

Savivaldybė žada, kad visi išpjauti medžiai Kaune bus atsodinti naujais. Taip valdininkai reagavo į viešą garsaus kauniečio, režisieriaus Gyčio Padegimo kritiką dėl mieste naikinamų žaliųjų erdvių.

„Miesto želdiniai iš pagrindų atnaujinami ten, kur vykdomi kapitalinio remonto darbai, tvarkomos požeminės komunikacijos, gatvės ir šaligatviai. Dėl to kai kuriuos medžius netgi tenka perkelti į naujas vietas, kad jie nekenktų geram matomumui sankryžose, neužstotų kelio ženklų ir nekliudytų eismui“, – aiškina Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Jos teigimu, pastaruoju metu medžiai Kaune sodinami netgi ten, kur anksčiau jų išvis nebuvo. Vienas tokių pavyzdžių – Europos prospektas.

„Birštono gatvėje sidabrinės liepos jau atsodintos ten, kur buvo galima, o kitur tai kirtosi su kultūros paveldo sprendiniais. Vytauto prospekte, vos tik pasibaigs visi gatvės ir infrastruktūros remonto darbai, bus atsodinta gerokai daugiau medžių: vietoje 170 sužaliuos net 250 naujų liepaičių“, – užtikrina valdininkė.

R. Savickienės tvirtinimu, sovietmečiu sodinti medžiai nebuvo pritaikyti augti miesto sąlygomis, todėl daugelis senųjų želdinių Kaune gerokai sunykę, pažeisti ir ligoti.

„Kauno siekis, kad mieste augantys medžiai būtų sveiki ir gyvybingi. Visi išpjauti medžiai Kaune atsodinami naujais. Antai Nepriklausomybės aikštėje greta Soboro pasodinti suaugę ąžuolai ir raudonlapiai klevai, atgabenti net iš Nyderlandų medelyno, kur jie buvo auginami beveik 26 metus“, – sako Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja.

Ji tikina, kad želdinių būklę Kaune nuolat stebi, vertina bei pasiūlymus dėl jų tvarkymo teikia VDU botanikos sodo moksliniai darbuotojai. 

„Tempai, kuriais  Kauno centro gatvėse iškertami  medžiai  ir  jos  verčiamos  autostradomis, gąsdina... Senamiestyje  greitai  išvis  neliks  jokios  žalumos, nes  kiekvienas skveras, kiekvienas žalias lopinėlis užstatomas... Yra apie ką pagalvoti, susėdus vasaros dieną ant karštų kaip keptuvės suoliukų be jokio pavėsio rekonstruotoje Nepriklausomybės aikštėje“, – išplatintame laiške rašo G. Padegimas.


Šiame straipsnyje: medžiaiKauno valdžia

NAUJAUSI KOMENTARAI

Miškininkas

Miškininkas portretas
Iš Nyderlandų atvežti medžiai yra prisitaikę jūriniam klimatui ir nešaltoms žiemoms tikrai augs blogiau kontinentinio klimato Lietuvos sąlygomis, nei vietiniai medžiai. Savivaldybė už atvežtinius medžius moka labai brangiai ir leidžia pasipelnyti visokiems giminystės ryšiais susijusiems tarpininkams. Kuo daugiau bus iškertama ir atsodinama medžių, tuo didesnis tarpininkų biznis. Gi Lietuvos medelynai panašių parametrų bei vietiniam klimatui geriau prisitaikiusius medžius išaugina ir gali parduoti už kelis kartus mažesnę kainą, tačiau valdžiai nerūpi paremti užsakymais vietinius augintojus ir taip sunkiai uždirbamų mokesčių mokėtojų pinigus lengva ranka atiduoda užsieniečiams ir vietiniams tarpininkams

Kaunietis

Kaunietis portretas
Manau, turi būti išankstiniai miesto tarybos rinkimai. Ši taryba netinkamai atstovauja kauniečių interesus. Kauno medžių tvarkymo projektas yra demagoginiais argumentais (faktų yra daug) paremtas griovimo, o ne išsaugojimo ir kūrybos projektas. Tokia taryba mums nereikalinga. Kažkodėl prisimenu Erdoganą...

duknius

duknius portretas
mums sluotu nereikia mums turi islikti seni medziai ir iskur susirinko debilu armija uztai taip lietuva gyvena nes protingu zmoniu nebeliko o jeigu ir like tai tai su debilais nenori prasideti nes dabar protingi issilavine zmones nelenda tik asilai ir vagys
VISI KOMENTARAI 53

Galerijos

Daugiau straipsnių