Sūrio etiketėse bus daugiau informacijos

Iki šiol neteisingai sūrio produktus ženklindavusios įmonės jau nuo kitų metų to daryti nebegalės.

Nuo sausio 1-osios sūrio gamintojai etiketėse privalės nurodyti jo rūšį, riebumą, sudėtį ir nevadinti savo gaminių sūriais, jei į juos pridedama augalinių riebalų ar produkcija gaminama ne pagal sūrio gamybos technologijas.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų, rinkoje vis dažniau galima rasti sūrio gaminių, neatitinkančių sūrio apibūdinimo. Todėl tarnyba, siekdama, kad vartotojams būtų pateikiama kuo išsamesnė informacija apie sūrių ir kitų pieno gaminių ženklinimą ir klasifikavimą, inicijavo Sūrių kokybės reikalavimų aprašo papildymus ir pakeitimus.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiosios specialistės Antoninos Greičiuvienės, jeigu gaminys vadinamas tik žodžiu „sūris", be jo rūšies ar simbolinio pavadinimo, etiketėse gali būti nurodytas jo klasifikacinis apibūdinimas - brandintas sūris, pelėsinis sūris, sūryminis sūris, šviežias sūris. „Atskirais atvejais, pagal patvirtintus standartus, gaminio pavadinime gali nebūti žodžio „sūris", o tik nurodyta jo rūšis, pavyzdžiui, „Čederis", „Gouda", „Germantas" ir kiti", - sakė A.Greičiuvienė.

Anot jos, vadovaujantis šių metų birželio 20 d. atnaujintomis Sūrių kokybės reikalavimų aprašo nuostatomis, sūrio produktų etiketėje privalo būti užrašytas sūrio sausosios medžiagos riebalų kiekis procentais arba sūrio masės riebalų kiekis procentais. Papildomai gali būti nurodytas klasifikacinis apibūdinimas pagal sūrio riebumą: labai riebus, riebus, vidutinio riebumo, mažo riebumo, liesas. „Pavyzdžiui, jei sūrio produktas pagamintas pridedant augalinių riebalų, pavadinime to paties šrifto ir dydžio raidėmis turi būti parašyta: „Sūrio gaminys su augaliniais riebalais", - aiškino specialistė.

Pieno perdirbimo įmonėms, turinčioms pagamintų etikečių, nevisiškai atitinkančių naujai įsigaliosiančius reikalavimus, leista jas sunaudoti iki šių metų pabaigos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių