Siūlo padirbėti nelegaliai (Eksperimentas)

Dienraščio „Klaipėda“ žurnalistė atliko eksperimentą ir patikrino galimybes nepilnamečiams įsidarbinti užsienyje. Į paieškos sistemą suvedus raktinius žodžius, netrukus iškrito gausybė pasiūlymų skubiai išvykti dirbti į užsienį ir vos vienas kitas jaunimui nuo 16 metų.

Antai "Baltiv Union" skubiai siūlė darbą Anglijos žemės ūkiuose, o išvykimas net kitą dieną. Žurnalistė prisistatė septyniolikmete, norinčia vasarą padirbėti Anglijoje, o atsiliepusi šios bendrovės vadybininkė Ieva tuoj paaiškino, kad viskas, ko reikia, tai tėvų sutikimo, pinigų bent dviem savaitėms nuomai, kelionėms į darbą ir maistui. Na ir, žinoma, 700 litų mokestis darbą suradusiai agentūrai ir 500 litų kelionė į Angliją.

"Gyvensite kotedžo tipo nameliuose, po du žmones kambariuose, iš viso viename name gyvens iki devynių žmonių. Į darbą organizuotai nuveš, bet reikės susimokėti. Be to, darbo laiką reikės derinti su kitais, nes niekas atskirai nevežios. Kadangi braškių sezonas jau baigiasi, reikės rūšiuoti rabarbarus arba rišti svogūnus. Darbo laikas priklausys nuo jūsų noro, t. y. galima dirbti 8, 10 ar 14 valandų", – bėrė informaciją vadybininkė.

Jos teigimu, atlyginimas priklauso nuo žmogaus darbo įgūdžių. Esą dabar dar kelias savaites teks padirbėti braškių laukuose, tad kiek dėžių braškių per dieną surenka žmogus, tiek ir užsidirba.Vienos braškių dėžės įkainis – 2,5 svaro (7,8 lito), o įgudę rinkėjai prirenka braškių nuo 20 iki 40 dėžių per dieną. Vėliau teks persikelti į rabarbarų arba svogūnų laukus, tačiau darbo įkainių ji nežinojo. Sakė, kad jos paaiškės vietoj.

Žurnalistei paklausus ar važiuos ir daugiau nepilnamečių, vadybininkė patikino, kad važiuoja labai įvairaus amžiaus žmonės: pensininkai, moksleiviai, studentai ir net šeimos su nepilnamečiais vaikais.

"Be to, yra galimybė dirbti ir nelegaliai. Tuomet darbdaviui nereikia mokėti mokesčių, tad ir atlyginimas bus gerokai didesnis. Dėl nelegalaus darbo reikia tartis tiesiogiai su darbdaviu", – neslėpė vadybininkė.

Moksleivio pinigų krepšelis pirmoms dviem savaitėms, vykstant dirbti į Angliją

Mokestis įdarbinimo agentūrai – 700 litų.

Kelionė autobusu į Angliją – 500 litų.

Mažiausiai dviejų savaičių nuoma – 400 litų.

Kelionės į laukus ir atgal vienai dienai – nuo 4 iki 20 litų.

Taip pat pinigai maistui dviem savaitėms – 200 litų.


Šiame straipsnyje: darbasvasara

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ieva

Ieva portretas
JOOO, toks nemažas krepšelis susidaro :D iš kur moksleiviui tokius pinigus gaut? Ir dar 100 proc nieks negarantuoja, kad tau jie atsipirks. o aš manau kad tikrai labai nedaug

OT

OT portretas
Pagal ES istatymus, idarbinimo agenturoms draudziama imti uzmokesti is ieskanciu darbo, agenturos gali imti mokesti tik is darbdaviu. Bet kuris susimokejes uz darbo suradima asmuo gali tuoj pat paduoti ta agentura i teisma ir prisiteisti pinigu.

as

as portretas
na taip, prizada kalnus pinigu, bet realiai kai nuvaziuoji, to nera, NES pasirodo, vienas darbdavis yra tvarkingas, moka gerai, o kitas - sukcius, ir gaunasi visai kitos kainos, pvz. turi kelis laukus, vienur braskes auga dideles, stambios, kitur - mazos. ir daro dedukas bizni ant rinkeju - kai stambios renki, tai skaicuoja pagal val., kai mazas - pagal surinktu braskiu kieki... jam smagu, jis pinigu gauna, to tu, renki renki, ir vos vos kazka pinigais surenki. o kai rasau skundus, alia, atvaziuoja patikrinimas, tai pas juos labai paprasta tai daroma, ar patys perspeja ar ka, bet visus staigiai varo ant geru lauku, t.y. kur geros uogos auga, ir rodo, va, kaip as stengiuosi del savo darbininku.... ir viskas... tad nereikia zioplai tiketi tokiais pazadais... LT agentams gera ir reikia kuo daugiau issiusti dirbti, nes is to pinigu gauna, o kas toliau, jiems nerupi...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių