Premjeras: komisija turės užtikrinti „Snorui“ išleistų lėšų grąžinimą

Premjeras Andrius Kubilius teigiamai vertina Seimo sprendimą sudaryti laikinąją parlamentinę „Snoro“ bankroto priežasčių tyrimo komisija ir teigia, kad vienas svarbiausių komisijos uždavinių bus indėlių kompensavimui skirtų valstybės lėšų sugrąžinimas.

„Gerai ir kad opozicijos lyderis Seime (“tvarkietis„ Valentinas Mazuronis - BNS) prisiėmė atsakomybę vadovauti tokiai komisijai. Toliau labai svarbūs procesai “Snoro„ banko reikaluose kaip tik yra įgyvendinami, ne mažiau svarbūs, negu tai kas vyko pernai lapkričio mėnesį. Opozicija turės galimybę vadovauti komisijai ir labai atidžiai prižiūrėti visus procesus kurie dabar vyksta“, - interviu Lietuvos radijui sakė A.Kubilius.

Anot jo, šiuo metu jau pradedamas „Snoro“ turto pardavimo procesas, iš kurio tikimasi gauti ne mažiau kaip 4 mlrd. litų, - būtent tiek valstybė išleido, kompensuodama „Snoro“ banke laikytus indėlius iki 100 tūkst. eurų (apie 345 tūkst. litų). Šie pinigai, anot Vyriausybės vadovo, turi būti sugrąžinti į valstybės iždą.

„Štai šitų procesų visų priežiūra ir apsauga nuo visokių galimų savanaudiškų kitų interesų grupių įtakos iš tiesų yra labai svarbi šitos komisijos užduotis. Tą atsakomybę prisiėmus komisijos pirmininkui iš tikrųjų teks labai intensyviai dirbti, kad rezultatai būtų išties tokie kokie reikalingi valstybei, kokie yra reikalinga mokesčių mokėtojams“, - tvirtino A.Kubilius.

Seimo pirmadienį sudaryta laikinoji parlamentinė „Snoro“ bankroto priežasčių tyrimo komisija į pirmą posėdį rinksis jau šią savaitę. Komisija turės atsakyti į 14 klausimų, kuriuos suformulavo ir opozicija, kuri Seimą nuolat ragino sudaryti tokią komisiją, ir valdantiesiems priklausantys parlamentarai, jos išvados Seimui turės būti pateiktos iki birželio 1-osios.

Konstitucinis Teismas yra gavęs Seimo opozicijos prašymą išaiškinti, ar nebuvo prasilenkta su šalies Konstitucija dėl „Snoro“ bankroto keičiant įstatymus. Konstitucinis Teismas taip pat turėtų atsakyti ir į klausimą, ar su valstybės įmone Indėlių ir investicijų draudimas turi būti atsiskaitoma pirmiau nei su kitais banko kreditoriais.

Jei Konstitucinis Teismas išaiškintų, kad Indėlių ir investicijų draudimui Bankų įstatyme numatytas antros eilės kreditoriaus statusas prieštarauja Konstitucijai, likusiems kreditoriams atsirastų galimybių atgauti gerokai didesnę „Snore“ įšalusių indėlių dalį.

Pagal 2004 metu priimtą įstatymą, šiuo metu pirmumo teisę reikalauti atsiskaityti turi banko darbuotojai, antroje eilėje rikiuojasi Indėlių ir investicijų draudimo reikalavimai dėl išlaidų, susijusių su draudimo išmokų banko indėlininkams išmokėjimu. Tretieji eilėje - valstybės reikalavimai dėl mokesčių mokėjimo į biudžetą, o didžioji dauguma kreditorių (turėję didesnius nei 100 tūkst. eurų indėlius, indėlių sertifikatus, obligacijas) šioje eilėje yra ketvirti.

Bankroto byla daug turto iššvaisčiusiam ir nemokiam „Snoro“ bankui iškelta pernai gruodžio 7-ąją. Vyriausybė „Snorą“ nacionalizavo lapkričio 16-ąją.


Šiame straipsnyje: Snoraskomisija dėl Snoro

NAUJAUSI KOMENTARAI

GODA

GODA portretas
TIK KUBILIUS IR GALĖJO TAIP KVAILAI PASAKYTI,NA GAL DAR ŠEDŽIUS.NEI KOMISIJA BANKĄ NACIONALIZAVO,NEI JI PASKELBĖ BANKROTĄ,TAI KODĖL TURĖTŲ ATSAKYTI UŽ KUBILIAUS,ŠIMONYTĖS IR VASILIAUSKO DARBUS SNORO BANKO IR JO INDĖLININKŲ LABUI KABUTĖSE.VALDANČIŲJŲ BAIMĖ TOKIA DIDELĖ,KAD NESĄMONĖS SEKA VIENA PO KITOS.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių