I.Šimonytė: ES stabilizavimo fondo kūrimas pakels ir Lietuvos autoritetą

Lietuvos finansų ministrė Ingrida Šimonytė sako, kad Europos Sąjungos finansų ministrų sprendimas sukurti 750 mlrd. eurų stabilizavimo fondą Lietuvai tiesiogiai įtakos nepadarys, bet galimybė pasinaudoti EK paskolomis, anot jos, kelia šalies autoritetą tarp skolintojų.

"Jei valstybei reikia paskolų, ji jų gali gauti pagal specialią programą. Šiurkščiai tariant, Europos Komisija skolinasi ES šalių vardu ir paskui šiuos pinigus perskolina. O Lietuvai šis sprendimas svarbus tiek, kiek svarbi pati euro zona ir jos stabilumas", - "Lietuvos rytui" sakė I.Šimonytė.

Anot jos, kadangi litas susietas su euru, bet kokie neramumai, kaip, tarkime, Graikijoje, finansų rinkoms turi neigiamo poveikio: "Mes jose skolinamės, tad tokie svyravimai nėra pageidautini, jų norėtųsi išvengti".

Ji ramina, kad kuriant stabilizavimo fondą Lietuva nemokės nė lito daugiau, nei moka dabar kaip ES narė.

Lietuvos skolinimosi limitas šiemet siekia daugiau nei 10 mlrd. litų, dar keletą milijardų šalis, pasak ministrės, gali pasiskolinti.

"O dėl palūkanų, tai niekada negali būti tikras, kokios jos bus vienu ar kitu metu. Tačiau pritarus stabilizavimo fondui kreditoriai aiškiai žinos, kad jei mūsų šalis susidurtų su bėdomis, ji gali gauti lengvatinę paskolą iš ES. Tai - papildomas saugiklis, kuris turi įtakos vertinant patikimumą", - kalbėjo finansų ministrė.

Ji teigė, jog būtų prasta skaičiuotoja, jei "atsižegnotų" galimybės skolintis iš EK vien dėl mažesnių palūkanų: "Bet tai reikštų ir papildomus įsipareigojimus. Kita vertus, tokios kalbos gal buvo aktualesnės pernai, kai padėtis tikrai buvo įtempta. Dabar poreikio skolintis iš EK tikrai nėra".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių