„Visai nesvarbu, kokia buvo jų gaminimo pabaiga, – visada norisi grįžti. Taip kasdien skrendu kartu su savo svajonėmis į saldųjį pasaulį“, – sako klaipėdietė, kūrybinės virtuvės „Cukraus burtai“ vadovė Regina Glinskienė.
Auksakalių, spaustuvininkų, stiklių ir prekybininkų tradicijomis garsėjantis Vilniaus Stiklo kvartalas šį rudenį dedikuoja obuoliams. Tradicinis Lietuvos sodų vaisius visą spalį okupavo kvartalo restoranus ir kavines, o virtuvės šefai, rodos, varžosi, kuris savo svečiams iš obuolių pasiūlys įdomesnį patiekalą.
Obuolių pyragas – bene labiausiai lietuvių pamėgtas klasikinis desertas, kepamas užderėjus gausiam vasaros derliui. Obuolių pyrago receptų yra šimtai, tad atrasti gardžiausią – nelengvas iššūkis.
Lapkričio 6-ąją Lietuvoje jau tampa tradicija minėti Pyragų dieną, tačiau kasmet daugelis susiduria su ta pačia dilema – kokį naują receptą išbandyti? Juolab, kad pyragų ragautojų skonis keičiasi – ieškoma mažiau kaloringų ar veganiškų pyragų alternatyvų.
Jaukius namus sunku įsivaizduoti be ką tik iš orkaitės ištraukto pyrago. Nesvarbu, saldus ar sotus – jo nekantraudama laukia visa šeima. Originalių kepinių meistrės Alos Volkovos virtuvėje pyragais kvepia ne tik savaitgaliais.
Dukrytės Vakarės rugpjūtį susilaukusi šokėja ir šokių mokytoja Eglė Straleckaitė-Daugėlė vis daugiau laiko praleidžia virtuvėje. Eglės, kaip gyvsidabrio, pilna visur. Šokėja atvirauja, kad pavydėtinais genais nesididžiuoja, o mitybą ir fizinį aktyvumą kontroliuoti privalo. Todėl cepelinai ir kugelis ant jos stalo negaruoja.
Kalendoriui pradėjus skaičiuoti žiemos sezono dienas, o šaltukui spaudžiant bei kelius ledu dengiant vis dažniau, ilgais žiemos vakarais sušildyti gali karštas pyrago gabalėlis ir gardaus jo aromato šiluma. O ir artėjant šv. Kalėdoms daugėja įvairių vakaronių su draugais, artimaisiais, kolegomis ar „žiburėlių“ vaikų mokymo įstaigose.