- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pyragai neabejotinai yra vieni populiariausių gardumynų pasaulyje – ne veltui metų kalendoriuje jiems dedikuota atskira diena.
Lapkričio 6-ąją minima Pyragų diena yra puiki proga ne tik pasimėgauti šiais skanėstais, bet ir patiems namuose išmėginti savo konditerinius gebėjimus.
Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė sako, kad lietuviai iš tiesų mėgsta pasilepinti ne tik parduotuvėse pagaminta konditerija – vis dažniau pyragus ir kitus kepinius gamina namuose. Be to, tai darydami pirkėjai stengiasi rinktis ne tik įprastus kviečių ar rugių, bet ir kitų grūdų miltus.
„Pyragai ir kiti konditerijos gaminiai ant lietuvių stalo yra pakankamai dažnas svečias – ypač švenčių metu. Konditerijos gaminių populiarumas nemenksta, tačiau gyventojai jiems tampa išrankesni. Kai kurių mūsų parduotuvėse gaminamų konditerijos gaminių pardavimai šiemet sausio – spalio mėnesiais, lyginant su tuo pačių laikotarpiu pernai, gan ženkliai augo. Pavyzdžiui, plokštainio su vyšnių įdaru pardavimai augo dvigubai, griliažinio plokštainio 74 proc., o itališko tiramisu deserto – 52 proc.“, – sako V. Drulienė.
Jos teigimu, rinkdamiesi pyragus ir kitus desertus pirkėjai vis labiau domisi jų sudėtimi bei ingredientais, ieško naujovių.
Anot V. Drulienės eksperimentuodami virtuvėje patys lietuviai taip pat vis didesnį dėmesį skiria produktų maistinei vertei. Dėl to pastaraisiais metais į viršų šoktelėjo pilno grūdo, grikių, speltų, migdolų ir kitų mažiau įprastų miltų pardavimai.
„Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas sako, kad pilno grūdo miltuose yra išsaugoma gerokai daugiau maistingųjų medžiagų nei nuvalytų grūdų miltuose. Pavyzdžiui, pilno grūdo grikių miltai yra geras baltymų šaltinis. Juose taip pat daug aminorūgščių ir B grupės vitaminų, kurie stiprina kraujagysles. Pilno grūdo grikių miltuose nėra glitimo, jie pasižymi didele mineralų ir antioksidantų koncentracija. Šie miltai padeda reguliuoti cukraus kiekį organizme ir gerina širdies veiklą.
Tuo metu speltų – senovinės kviečių veislės – miltuose yra daug magnio, kalio, geležies, cinko, magnio ir B grupės vitaminų. Nors speltų miltai pasižymi netgi didesniu glitimo kiekiu nei įprasti miltai, tačiau dėl kitokios šių grūdų struktūros jis neturi alergizuojančio poveikio.
A. Polenino teigimu, visi šie miltai gali būti naudojami pyragų kepimui ir pateikia tokių gardėsių receptų pavyzdžių.
Pyragų dienos receptai su skirtingų rūšių miltais
Grikių miltų obuolių pyragas
Prireiks:
300 g pjaustytų obuolių ( 4-5 vidutiniai obuoliai)
3½ šaukštelių cinamono
250 g grikių miltų
1½ šaukštelio kepimo miltelių
½ šaukštelio druskos
6 šaukštų sviesto
1 puodelio paprasto graikiško jogurto
110 g medaus
½ šaukštelio skystos stevijos (arba ½ puodelio daugiau medaus)
2 kiaušinių
1 valgomojo šaukšto vanilės ekstrakto
2 šaukštų rudojo cukraus
Paruošimas. Įkaitinkite orkaitę iki 175ºC. Apskritą formą išklokite pergamento popieriumi (arba riebalais). Į didelį dubenį sudėkite pjaustytus obuolius ir 2 šaukštelius cinamono. Kitame vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite grikių miltus, 1 šaukštelį cinamono, kepimo miltelius ir druską.
Atskirame dubenyje iki purios masės suplakite sviestą. Įpilkite jogurto ir plakite, kol gerai susimaišys. Įdėkite medaus, skystos stevijos, įmuškite kiaušinius ir įpilkite vanilės – maišykite viską iki vientisos masės. Po truputį suberkite miltų mišinį. Tuomet šią masę supilkite į dubenį su pjaustytais obuoliais.
Sumaišykite rudąjį cukrų ir ½ šaukštelio cinamono nedideliame dubenyje pyrago viršui papuošti.
Pilkite tešlą į paruoštą pyrago formą, išlyginkite mentele. Tolygiai pabarstykite cinamono cukraus mišinį ant viršaus. Kepkite 175ºC temperatūroje apie 1 valandą. Prieš išimdami leiskite atvėsti apie 10 minučių. Skanaus!
Morkų ir speltų miltų pyragas
Prireiks:
260 g speltų miltų
100 g rudojo cukraus
2 šaukštelių malto cinamono
½ šaukštelio malto imbiero
½ šaukštelio maltų pipirų
½ šaukštelio malto muskato riešuto
1 šaukštelio kepimo sodos
¼ šaukštelio druskos
300 g alyvuogių aliejaus
3 didelių kiaušinių
600 g smulkiai tarkuotos morkos
Kremui:
500 g rikotos sūrio
40 g paprasto graikiško jogurto
3 šaukštų klevų sirupo
1 šaukštelio vanilės ekstrakto
Paruošimas. Įkaitinkite orkaitę iki 180ºC. Riebalais padenkite pyrago kepimo formą. Dideliame dubenyje išmaišykite sausus ingredientus, išskyrus morkas. Atskirame mažame dubenyje lengvai išplakite aliejų ir kiaušinius. Skystą mišinį įpilkite į sausus ingredientus ir plakite, kol susimaišys. Suberkite tarkuotas morkas ir išmaišykite. Supilkite tešlą į paruoštą pyrago keptuvę.
Kepkite 35–45 minutes arba tol, kol į centrą įkištas dantų krapštukas ištraukus pasirodys švarus. Palikite pyragą 10 minučių atvėsti.
Nedideliame dubenyje išplakite kremui skirtus ingredientus, kol jie visiškai susimaišys. Gautu glaistu ištepkite atvėsusio pyrago viršų. Patiekite ir ragaukite!
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...