Gauja, padariusi milijoninę žalą Lietuvai

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos teismui sausį perduota baudžiamoji byla dėl vieno didžiausių Lietuvoje veikusių nusikalstamų susivienijimų, kuriaje beveik 150 nusikalstamų veikų padarymu kaltinami 32 asmenys. Jie įtariami padarę milijoninę žalą valstybei kontrabanda gabenant cigaretes ir narkotines medžiagas.

Gabentų cigarečių vertė - per 40 mln litų (11,6 mln. eurų), šioje byloje valstybė yra pareiškusi 23 mln. litų (6,6 mln. eurų) civilinį ieškinį.

„Kontrabandinės cigaretės buvo gabenamos iš Baltarusijos, Rusijos į Lietuvą, į Europos Sąjungos valstybes“, - sakė bylos tyrimą kuravęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Gedgaudas Norkūnas.

Byloje yra keturi užsienio piliečiai, vienam iš jų taikomas suėmimas.

„Pagrindinis jų vaidmuo buvo susijęs su veiksmais Baltarusijos Respublikoje, kai ten būdavo pakraunamos cigaretės ir gabenamos į Lietuvą“, - sakė prokuroras.

Teisėsaugos pareigūnai per spaudos konferenciją Vilniuje trečiadienį demonstravo nusikalstamos grupuotės veikimo schemas, grupuotės vadeivų nuotraukas, kuriose jie fotografavosi prie milžiniškų sumų, prabangių automobilių ir namų.

Įtariama, kad kontrabandininkai nusikaltimus vykdė padedami įvairių institucijų teisėsaugos pareigūnų.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis per spaudos konferenciją sakė, kad tiriant bylą susidurta su „nemenku korupcijos aspektu“.

„Tęsdami ilgalaikį tyrimą, bendradarbiaudami su Valstybės saugumo departamento, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnais, prokuratūros, Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Muitinės kriminalinės tarnybos atstovais pareigūnai nustatė ir nutraukė neteisėtas Muitinės kriminalinės tarnybos vyriausiojo tyrėjo ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos vyriausiojo specialisto veikas“, - teigia prokuratūra.

Muitinės kriminalistas atleistas iš darbo.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas dar 2011 metais. Kontrabanda gabenta per skirtingus pasienio postus, įvairiais būdais ir schemomis, pavyzdžiui, naudojant priedangos krovinius. Muitinės kriminalinė tarnyba krovinius fiksavo atskirai ir vėliau kontrabandos bylas sujungė į vieną.

Nelegaliai gabentos ne tik kontrabandinės cigaretės, bet ir medžiagos, iš kurių gaminami narkotikai - prekursoriai. Į užsienį išvežta per 1 tona prekursorių.

Muitinės kriminalinės tarnybos, Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai bei prokurorai atlikdami ilgalaikius kriminalinės žvalgybos ir ikiteisminį tyrimus nustatė, kad 2007 metų viduryje Lietuvoje buvo suburtas nusikalstamas susivienijimas, kuris iki 2011 metų lapkričio veikė Lietuvoje, Latvijoje, Baltarusijoje, Rusijoje, Nyderlanduose bei Vokietijoje.

Šio susivienijimo organizavimu ir vadovavimu jam kaltinami Marijanas Taraškevičius bei Vincentas Mačiulaitis. Jie įtariami koordinavę šio nusikalstamo susivienijimo narių ir kitų asmenų veiksmus, skirstę jiems vaidmenis, derindavę kiekvieno nusikaltimo padarymo planus, cigarečių gabenimo schemas, tiesiogiai ir per kitus asmenis koordinavę nusikalstamo susivienijimo narių, nusikaltimų vykdytojų ir padėjėjų veiksmus konkrečių nusikaltimų metu.

„Surinkti duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad nuo 2008 metų pradžios iki 2011 metų lapkričio mėnesio šioje byloje įvardyti kaltinamieji cigarečių gabenimo tikslais Lietuvoje įsigijo keliolika krovinių pervežimo įmonių, kelias dešimtis vilkikų, puspriekabių, kuriose buvo įrengtos slėptuvės, klastojo automobilių identifikavimo numerius“, - teigia Generalinė prokuratūra.

Už bendras nusikalstamas lėšas Rusijoje ir Baltarusijoje pirktos ir specialiai tam skirtose patalpose laikytos cigaretės, naudotos nuolatos keičiamos gabenimo schemos bei vis kitokie jų pervežimo būdai, maršrutai bei minėtos transporto priemonės su slėptuvėmis. Ypač dideli cigarečių kiekiai iš Rusijos ir Baltarusijos gabenti į Lietuvą bei Vakarų Europos valstybes, kur būdavo parduodami kitiems asmenims.

Dalis cigarečių vežtos naudojant medienos krovinių muliažus, o tarpiniuose cigarečių gabenimo maršruto vietose puspriekabės bei jų valstybiniai numeriai buvo keičiamos.

Tyrimo duomenimis, pareigūnams aptikus ir sulaikius cigarečių kontrabandos krovinį, kaltinamieji tobulindavo jų slėpimo būdus. Pavyzdžiui, siekiant apsunkinti cigarečių aptikimą, už 50 tūkst. litų Lietuvoje nupirktos medžio apdirbimo staklės, jomis jau Baltarusijoje buvo pjaunamos specialios ertmės medienos balkiuose. Paslėptos tuose balkiuose cigaretės gabentos į Lietuvą ir laikytos specialiai tam tikslui išnuomotose patalpose.

Tyrimo metu taip pat gauta duomenų, kad atskirais atvejais netrukdomą cigarečių gabenimą per Lietuvos valstybės sieną už kyšius užtikrindavo Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnai.

Įtariama, kad kaltinamieji, padedami asmenų, turinčių specialių žinių chemijos srityje, Lietuvoje pagamino ne mažiau kaip 1200 kilogramų pirmos kategorijos narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtako (prekursoriaus), kurį už ne mažiau kaip 1 mln. 440 tūkst. eurų realizavo kitiems asmenims.

Atliekant tyrimą nustatyta, kad ypatingą dėmesį kaltinamieji skyrė ir priemonėms, kuriomis siekė išvengti sekimo ir taip užmaskuoti vykstančias nusikalstamas veikas. Tam rinkta informacija apie teisėsaugos institucijų automobilių valstybinius numerius, apsirūpinta slapta pokalbių klausymosi technika.

Vilniaus apygardos teismo baudžiamuoju įsakymu konstatuota, kad pasienietis ir muitinės kriminalistas, laikydamiesi konspiracijos, palaikė ilgalaikį ryšį su galimais susivienijimo vadovais, jiems už piniginį atlygį, skaičiuojamą keliomis dešimtimis tūkstančių litų, kaltinamųjų perduotais telefonais nuolatos užšifruotai teikė informaciją apie atliekamus kriminalinės žvalgybos, ikiteisminius tyrimus, susijusius su galimo susivienijimo organizatoriais, vadovais bei nariais, planuojamus, atliekamus ir atliktus asmenų, transporto priemonių patikrinimus, sulaikymus, kriminalinės žvalgybos institucijų naudojamas transporto priemones.

Tiriant kaltinamųjų galimas korupcines sąsajas su teisėsaugos pareigūnais pradėtas ir ikiteisminis tyrimas dėl advokato pasiūlymo liudytojui už piniginį atlygį išvengti baudžiamosios atsakomybės Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje. Ikiteisminis tyrimas buvo atskirtas ir perduotas tirti Specialiųjų tyrimų tarnybai.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai surašė daugiau nei 1,5 tūkst. lapų kaltinamąjį aktą, bylą sudaro 205 tomai.

Ikiteisminį tyrimą atliko Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento, Vilniaus apygardos prokuratūros, Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnų tyrimo grupė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių