Klientų duomenis nutekinusiai „CityBee“ – šimtatūkstantinė bauda

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį pakeitė žemesnės instancijos teismo sprendimą ir asociacijai Vartotojų aljansas iš bendrovės „Prime Leasing“, teikiančiai automobilių dalijimosi paslaugas „CityBee“, priteisė 103 tūkst. 800 eurų neturtinės žalos atlyginimą už nutekintus asmens duomenis.

Kiekvienas iš 346 vartotojų gaus po 300 eurų, pranešė teismas.

Asociacija Vartotojų aljansas, atstovaudama 346 vartotojų interesams, reikalavimus grindė tuo, kad „CityBee“ neužtikrino asmens duomenų konfidencialumo, vientisumo ir prieinamumo, t.y. pažeidė Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą.

Vilniaus apygardos teismas šiemet vasarį pripažino, kad „CityBee“ pažeidė asmens duomenų apsaugos reikalavimus, tačiau nė vienam iš grupės narių nepriteisė nei turtinės, nei neturtinės žalos atlyginimo.

Apygardos teismas padarė išvadą, kad, esant grupės ieškiniui, nėra galimybės įvertinti, kokią konkrečią įtaką asmens duomenų pažeidimai turėjo atskirų asmenų neturtinei žalai atsirasti, o turtinės žalos atlyginimo klausimai turi būti sprendžiami ieškovams dėl žalos atlyginimo į teismą kreipiantis individualiai, o ne pagal grupės ieškinį.

Lietuvos apeliacinis teismas, išnagrinėjęs asociacijos Vartotojų aljansas apeliacinį skundą, konstatavo, kad ieškovė tinkamai pagrindė, kuo pasireiškė vartotojų patirta neturtinė žala (neigiami išgyvenimai ir nerimas dėl duomenų paviešinimo, neteisėto perdavimo kitiems asmenims ir pan.), ir tinkamai motyvavo patirtos neturtinės žalos dydį.

„Net jei tam tikrų grupės narių neturtinės žalos kriterijai nėra identiški, o panašūs, arba kai kurių grupės narių pateiktų rašytinių įrodymų yra daugiau nei kitų, tai nereiškia, kad teismas negali nustatyti teisingo ir sąžiningo kiekvieno grupės nario patirtos neturtinės žalos pobūdžio ir dydžio, įvertinęs tiek pažeidimo pobūdį, tiek ieškovų (grupės narių) nurodytus dėl konkretaus pažeidimo jiems kilusius neigiamus padarinius, kuriais jie visi bendrai apibrėžia savo individuliai patirtos neturinės žalos kriterijus“, – pažymėjo teisėjų kolegija.

Apeliacinės instancijos teismas panaikino apygardos teismo sprendimo dalį, kuria ieškinys dėl neturtinės žalos atlyginimo atmestas, ir ieškovei priteisė visą prašytą 103 tūkst. 800 eurų sumą neturtinei žalai atlyginti.

Taip pat Apeliacinis teismas panaikino sprendimo dalį, kuria atmesti grupės narių turtiniai reikalavimai, ir šią bylos dalį grąžino nagrinėti iš naujo, kadangi apygardos teismas turėjo ne atmesti grupės narių turtinius reikalavimus, o sprendimui, kuriuo pripažintas pažeidimas, įsiteisėjus, toliau nagrinėti kiekvieno grupės nario individualaus pobūdžio turtinius reikalavimus ir priimti individualų sprendimą.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo sprendimas civilinėje byloje įsiteisėja jo priėmimo dieną, tačiau per tris mėnesius nuo priėmimo dienos gali būti skundžiamas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

2021 m. vasario mėn. kibernetiniai nusikaltėliai pavogė ir paviešino daugiau kaip 100 tūkstančių „CityBee“ klientų asmens duomenis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Melas!

Melas! portretas
„CityBee“ neužtikrino asmens duomenų konfidencialumo, vientisumo ir prieinamumo?? Prieinamumą gi užtikrino, duomenys buvo prieinami suinteresuotiems asmenims
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių