Vytauto garbės kaina

Vy­tau­to Di­džio­jo var­du pa­va­din­tą Alek­so­to til­tą vis dar puo­šia so­vie­ti­niai sim­bo­liai. Paaiš­kė­jo, kad juos nuim­ti mies­tui ga­li kai­nuo­ti be­veik pu­sę mi­li­jo­no li­tų.

Sug­rą­žin­ti til­tui se­ną­jį var­dą Kau­no mies­to ta­ry­ba nu­spren­dė prieš tris mė­ne­sius. Po­li­ti­kai nu­ta­rė til­tą pa­va­din­ti Vy­tau­to Di­džio­jo var­du ir nuim­ti li­ku­sius so­vie­ti­nius re­lik­tus. Juos ke­tin­ta per­duo­ti mu­zie­jui.

Šiuos dar­bus pla­nuo­ta at­lik­ti iki Kau­no mies­to gim­ta­die­nio šven­tės, ta­čiau kol kas pa­ki­to tik til­to var­das, o so­vie­ti­niai at­ri­bu­tai li­ko. Per mies­to šven­tę re­lik­tus ban­dy­ta už­deng­ti audeklu.

Kiek lai­ko be­si­plaiks­tan­tys už­dan­ga­lai slėps til­to is­to­ri­ją, ne­ži­nia. Va­kar iš­siaiš­kin­ta, kad vien so­vie­ti­nių ak­cen­tų nuė­­mi­mas ga­li kai­nuo­ti iki pu­sės mi­li­jo­no li­tų.
„Ma­nė­me, kad so­vie­ti­­­niai sim­bo­liai tik pri­lip­dy­ti prie sie­nos, o da­bar paaiš­kė­jo, kad rei­kia nuar­dy­ti vi­sus pi­lo­nus“, – aiš­ki­no Kau­no savivaldybės ko­mu­na­li­nio ūkio sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­jas Al­gir­das Vyš­niaus­kas.

So­viet­me­čiu til­tą pro­jek­ta­vę spe­cia­lis­tai apie jo ar­dy­to­jams kil­sian­čias pro­ble­mas ne­gal­vo­jo. No­rint nuim­ti iš ke­taus lie­tas til­to da­lis, rei­kia nuar­dy­ti pi­lo­nų vir­šų ir nu­kel­ti iki ke­lių to­nų ga­lin­čias sver­ti konst­ruk­ci­jas.

Kol vyk­tų dar­bai ant til­to, rei­kė­tų už­da­ry­ti bent vie­ną eis­mo juos­tą. Spe­cia­lis­tai at­krei­pė dė­me­sį, kad nuar­dy­tus so­vie­ti­nius sim­bo­lius de­rė­tų pa­keis­ti nau­jais. Sa­vi­val­dy­bė­je nie­kas ne­ži­no­jo, kas ga­le­tų pa­puoš­ti til­tą nuar­džius sovietinius re­lik­tus.

Val­di­nin­kai ne­drį­so pro­gno­zuo­ti, ka­da ant Alek­so­to til­to pra­si­dės dar­bai. Tik sua­be­jo­ta, ar dėl to ver­ta švais­ty­tis šim­ta­tūks­tan­ti­nė­mis su­mo­mis.

Vie­no  so­vie­ti­nių sim­bo­lių nuė­mi­mo ini­cia­to­rių vicemero Sta­nis­lo­vo Buš­ke­vi­čiaus paaiš­kė­ju­si kai­na ne­gąs­di­na.

„Kal­bant apie so­vie­ti­nius sim­bo­lius, de­rė­tis dėl pi­ni­gų ne­ver­ta. Tai yra gar­bės rei­ka­las. Neį­si­vaiz­duo­ju, kad, pa­vyz­džiui, Ber­ly­ne kil­tų dis­ku­si­jos dėl pi­ni­gų, jei reik­tų nuim­ti na­cių svas­ti­ką“, – ryž­tin­gai kal­bė­jo vi­ce­me­ras.

Kau­no mies­to me­ro And­riaus Kup­čins­ko tei­gi­mu, su­grą­ži­nus til­tui is­to­ri­nį pa­va­di­ni­mą, pa­lik­ti so­vie­ti­nius sim­bo­lius ne­lo­giš­ka.

„Sim­bo­lių ant til­to tik­rai ne­liks, bet dar­bų kai­na tu­ri bū­ti pro­to ri­bo­se. Ieš­ko­si­me ki­tų va­rian­tų. Pa­si­ta­rus su spe­cia­lis­tais, gal paaiš­kės, kad sim­bo­lius ga­li­ma pa­pras­čiau­siai už­be­to­nuo­ti“, – kal­bė­jo me­ras. Da­nų in­ži­nie­riaus Knu­do Hej­gor­do kom­pa­ni­jos pro­jek­tuo­tas ir sta­ty­tas Vy­tau­to Di­džio­jo til­tas ati­da­ry­tas 1930 me­tais. Jis tuo­met kai­na­vo dau­giau nei tris su pu­se mi­li­jo­no li­tų.

Po de­šimt­me­čio Kau­no bur­mist­ro įsa­ky­mu jis pa­va­din­tas Alek­so­to til­tu. Nepraė­jus nė me­tams, 1941 me­tų bir­že­lio 26 die­ną, til­tas su­sprog­din­tas. Vė­liau lai­ki­ną me­di­nį til­tą 1948 me­tais nu­ne­šė po­tvy­nis, o vo­kie­čių be­lais­viai pa­sta­tė da­bar­ti­nį til­tą, ku­ris prieš ke­le­tą me­tų bu­vo ka­pi­ta­liškai re­konst­ruo­tas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
Ponas Stanislovas tai ant stalo lipa, tai ant panos lovoje, o dabar ant tilto pilonų. Kada baigsis to pajaco siautėjimas po Kauną už mūsų visų pinigus. Geriau už šį 0,5 milijono litų duobes gatvėse ir kiemuose suremontuotu. Už lėšų švaistymą į Lukiškes uždaryti jį.

Nesąmonė

Nesąmonė portretas
Būtų bukaprotystė išmesti tokius pinigus tokiam dar bukaprotiškesniam tikslui. Niekam tie neįžiūrimi herbai nerūpi. Tai istorijos dalis, tegul lieka. O tiltas juk ne tarpukariu statytas, kad tiktų Vytauto Didžiojo vardas, o sovietmečiu. Visiškas chaosas. Spręskite geriau rimtas problemas.

dovail

dovail portretas
atrodo nera kaune didesniu problemu-reikalu,kurias reiketu sutvarkiti... tik tiltu pavadinimus keisti .. ir kur pinigu kauno valdzia taip pat nezino kur deti...
VISI KOMENTARAI 6

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių