Po rekonstrukcijos Energetikos muziejus žada įdomybių visiems

Vilniaus centre pirmadienį simbolinės kapsulės įkasimu prasidėjo analogų Lietuvoje neturinčio modernaus ir interaktyvaus muziejaus rekonstrukcijos ir naujo korpuso statybos darbai.

Vilniaus mero patarėjo Aleksandro Zubriakovo teigimu, rudenį vykę griovimo ir statybos aikštelės valymo darbai baigėsi, dabar atėjo statybininkų eilė.

„Bus pradėti tie darbai, kuriuos galima daryti žiemą. Pagrindiniai statybos darbai, be abejo, prasidės pavasarį“, - Eltai sakė A. Zubriakovas.

Planuojama, kad po rekonstrukcijos ir statybų Energetikos ir technikos muziejus duris lankytojams atvers 2020 metais. Tačiau muziejaus direktorius Mykolas Bistrickas sako, kad yra rizikos, jog darbai vėluos, jei bus atrasta paveldo objektų.

„Galimi darbų pratęsimai, jeigu rasime kažkokių nenumatytų objektų. Pavyzdžiui, jei bėgius rastume, arba kaip dabar jau žinome, kad yra atrastas kamino pamatas, kurį tikrai turime išsaugoti. Tai tiems sprendiniams taip pat reikia laiko. Vienomis istorinėmis žiniomis, tas kaminas buvo susprogdintas, kitomis - demontuotas ir plytos išnešiotos, iš jų buvo pastatyti pastatai, nes jos buvo ganėtinai geros ir aukštoje temperatūroje žiestos. Tai gali būti, kad tokių objektų atrasime ne vieną“, - sakė Energetikos ir technikos muziejaus direktorius M. Bistrickas.

Muziejaus rekonstrukcijos ir statybų projektas padalintas į kelias dalis. M. Bistricko teigimu, dalį darbų finansuoja verslininkai.

„Turime projektuotojus - Algirdo Kaušpėdo vadovaujamą bendrovę „Jungtinės pajėgos“ ir UAB „Enero“ projektuotojus, kurie projektavo vidinę muziejaus dalį. Vieną iš projekto dalių dalinamės per pusę su UAB „Kauno saulėtekis“ iš „Vičiūnų“ įmonių grupės. Jie šalia statosi „Hilton“ viešbutį ir iš dalies pastato muziejui ekspozicinę salę, kadangi dalį pastato nugriovė, tai atstato tą plotą, o muziejus savo ruožtu Europos Sąjungos paramos lėšomis bei savivaldybės lėšomis įrengia tas patalpas bei atnaujina senąsias muziejaus patalpas. Ir taip pat atnaujina ekspoziciją“, - pasakojo M. Bistrickas.

Žadama, kad po statybos ir rekonstrukcijos darbų ši Vilniaus vieta taps nauja įspūdinga traukos vieta sostinėje: atsinaujinęs Energetikos ir technikos muziejus planuoja dar daugiau interaktyvumo, patrauklių veiklų visai šeimai. Po vienu stogu tilps energetikos ir technikos istorija bei naujos edukacinės erdvės kūrybai, šiuolaikiniam mokslui. Muziejus lygiuosis į gerai žinomus tarptautinius grandus ir net juos lenks dėl išskirtinių patalpų.

Planuojama, kad pagrindiniu traukos tašku Energetikos ir technikos muziejuje taps nauja požeminė ekspozicijos erdvė, kurios plotas sieks beveik 1000 kv. m. Čia planuojama interaktyvi ekspozicija, leisianti pažvelgti į praeities ir ateities energetiką, transportą, taip pat ir į energetikos tėvu vadinamo Nikola Teslos pasiekimus.

Po rekonstrukcijos muziejus lankytojus kvies pasigrožėti Vilniaus senamiesčio vaizdais nuo apžvalgos aikštelės ant stogo. Muziejuje bus įrengtas liftas, kurio ligi šiol čia nebuvo, todėl muziejus taps prieinamesnis dar didesniam lankytojų srautui: senjorams, judėjimo negalią turintiems, šeimoms su kūdikiais.

Pasikeis ir įėjimo į muziejų vaizdas: atsiras nauja 100 kv. m stiklinė erdvė, kurioje įsikurs muziejaus informacijos taškas, suvenyrų parduotuvė, jauki kavinukė bei nedidelė skaitykla, kur laisvalaikį praleisti galės ne tik muziejaus lankytojai, bet ir visi miestiečiai. Tarp muziejaus ir greta statomo viešbučio bus įrengta visiems atvira lauko terasa. Cokoliniame aukšte įsikurs atviros prieigos kūrybinės erdvės, laboratorijos ir dirbtuvės, kuriose bus rengiami edukaciniai užsiėmimai, dirbtuvės visų amžių grupių lankytojams. Čia bus galima kurti ir mokytis, pasitelkiant naujausias 3D technologijas, fotogrametriją, CAD, CAM sistemas, mechanikos ir elektronikos įrenginius.

Viena svarbiausių Energetikos ir technikos muziejaus ekspozicijų - senosios Vilniaus elektrinės įrengimai, kurie bus pristatomi pasitelkiant naujausias muziejų kūrimo technologijas, kad informacija lankytojams būtų pateikiama dar patrauklesne forma.

Simbolinę statybų pradžios kapsulę drauge įkasė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, muziejaus direktorius M. Bistrickas ir statybų rangovo atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių