„Tikiuosi, kad jis mirs“: kelios dešimtys baltarusių protestuoja prieš A. Lukašenkos režimą

Kelios dešimtys baltarusių penktadienio vakarą Vilniuje protestuoja prieš Vakarų neteisėtu laikomo prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą.

Tokia akcija rengiama sutinkant ketvirtąsias 2020 metais vykusių Baltarusijos prezidento rinkimų metines, kurių laimėtoju pasiskelbė nuo 1994-ųjų šalį valdantis autoritarinis lyderis A. Lukašenka.

„Laisvųjų baltarusių akcija“ prasidėjo Katedros aikštėje, čia susirinkusieji laiko istorines Baltarusijos vėliavas, matyti ir Lietuvos bei Ukrainos vėliavų. Aikštėje – ir plakatas su politinių kalinių nuotraukomis, skamba baltarusiška muzika.

Dalis baltarusių vis dar tikisi, kad situacija jų gimtojoje šalyje gali pasikeisti, kiti tokią galimybę vertina pesimistiškai.

„Mano šalis yra okupuota Lukašenkos, o ši vyriausybė yra baisi, žmonės dabar miršta kalėjimuose“, – BNS sakė pusantrų metų Lietuvoje gyvenanti Dalija Karetka.

28-erių mokytojos išsilavinimą turinti baltarusė teigė mananti, jog Ukrainai laimėjus karą prieš Rusiją, kitos šalys padės Baltarusijos žmonėms.

„Suprantu, kad Ukraina yra labai svarbi pasaulio politikos dalis, o mes dabar nesame tokie svarbūs. Galbūt po jos pergalės kitos šalys galės mums padėti“, – kalbėjo D. Karetka.

„Tikiuosi, kad jis (A. Lukašenka – BNS) mirs. Suprantu, kad tai nenormalu, bet niekas negali gyventi visada. Niekas negali visada būti prezidentu“, – teigė ji.

37-erių Antonas Vasenka teigė esantis už laisvą Baltarusiją ir laisvus rinkimus be A. Lukašenkos, tačiau pabrėžė, jog nuotaikos dėl galimų pokyčių artimiausiu metu – pesimistinės.

„Dalis manęs dar tiki, – BNS sakė daugiau nei vienerius metus Lietuvoje gyvenantis vyras. – Mes, Baltarusijos žmonės, vis dar prisimename, kas įvyko, ir su tuo nesutinkame.“

Vėliau mitingo dalyviai žygiuos Gedimino prospektu, Tauro ir Mindaugo gatvėmis iki baltarusių memorialo prie Baltarusijos ambasados, kur vyks akcija, skirta pagerbti žuvusius baltarusius, kovojusius prieš A. Lukašenkos režimą ir Ukrainoje.

Mitinge negalėjusi dalyvauti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja anksčiau penktadienį LRT radijui teigė, jog baltarusiai nuolat ieško naujų formų kovai su A. Lukašenkos režimu.

„Šiuo metu iš partnerių jaučiame galbūt mažiau dėmesio, tačiau solidarumas niekur nedingsta“, – kalbėjo ji.

Kitąmet vyksiančius Baltarusijos prezidento rinkimus šalies opozicijos lyderė vadino farsu.

„Žinome, kad žmonės jo nepripažins ir toliau kovos su jo diktatūra. Žinoma, jei situacija išliks tokia, kokia yra dabar, status quo, tai nebus galimybės jiems išeiti į gatves, parodyti savo valios tokiu būdu. Tačiau verta suprasti, kad sukilimas – tik dalis revoliucijos ir daug darbo vyksta užkulisiuose“, – teigė S. Cichanouskaja.

„Žinoma, stengsimės išnaudoti šį įvykį savo palankumui: turėsime didelę medijos kampaniją, stengsimės mobilizuosime žmones kovai. Esame įsitikinę, kad mūsų darbas yra vertas dėmesio net ir nematomas“, – sakė ji.

Po 2020-ųjų rugpjūčio 9-osios rinkimų A. Lukašenkai paskelbus, kad jis buvo išrinktas šeštai kadencijai iš eilės, Baltarusijoje kilo beprecedenčiai protestai, o valdžia pradėjo didelio masto represijas prieš kitaminčius, žurnalistus ir aktyvistus.

Su A. Lukašenka rinkimuose konkuravusi S. Cichanouskaja buvo priversta palikti šalį, savo politinę veiklą ji tęsia iš Vilniaus. Rugpjūčio pradžioje čia posėdžiavę Baltarusijos pilietinės bendruomenės, opozicijos atstovai patvirtino S. Cichanouskają savo lydere, kol jų šalyje bus surengti demokratiniai rinkimai.

Baltarusijos opozicija ir Vakarų valstybės nelaiko A. Lukašenkos teisėtai išrinktu šalies vadovu, Minsko režimui yra paskelbtos sankcijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bulbasai nusivalykit su cichujnovska visi lupas

bulbasai nusivalykit su cichujnovska visi lupas portretas
galesit pabuciuot y SIKNA LUKASENKAI [ zadejo leist jums tai padaryt]

Matom matom

Matom matom portretas
Kad ju vytis joja i kaire bulbaso vytis i dešine

Anonimas

Anonimas portretas
O jei pirmiau ims ir numirs faktinis ?
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių