Šalia darželio tykojo pavojus sveikatai – asbesto dulkės

  • Teksto dydis:

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) trečiadienį sustabdė statybos darbus Naujojoje Vilnioje, gavusi pranešimą, kad čia atliekami darbai nesilaikant darbuotojų saugos ir sveikatos, taip pat ir darbo su asbestu reikalavimų.

VDI buvo informuota, kad asbestinis šiferis nuimamas šalia vaikų darželio, todėl asbesto dulkių gali įkvėpti ne tik ten be apsauginių priemonių dirbantys darbininkai, bet ir vaikai, kiti gyventojai.

VDI darbo inspektoriai iškart nuvyko į nurodytą vietą. Patikrinimo metu nustatyta, kad ant pastato stogo dirbo trys UAB „Priemiestis“ darbuotojai. Jie nuiminėjo asbestinę šiferinę stogo dangą ir ruošė stogą naujai dangai. Darbuotojai buvo neaprūpinti asmeninėmis apsaugos priemonėmis nuo galimo asbesto dulkių poveikio, ant žemės buvo išmėtytos šiferio lakštų nuolaužos. Teritorija aplink statybvietę nebuvo aptverta ir pažymėta.

Darbo inspektoriai sustabdė įmonės veiklą šioje statybvietėje. Telefonu susisiekus su atsakingais įmonės darbuotojais, atvyko jų atstovas. Jis statybvietėje dirbusiems darbuotojams išdalino respiratorius, kitas asmenines apsaugos priemones. Statybvietės pavojinga zona buvo pažymėta „STOP“ juosta. Darbuotojai pradėjo tvarkyti ant žemės gulėjusias šiferio nuolaužas ir jas iki pavakarės sudėjo į sandarias pakuotes.

„Tokie pranešimai mums, kaip institucijai, rodo gerą tendenciją - visuomenė nėra abejinga, žmonės vis dažniau mums praneša apie galimus darbuotojų saugos ir sveikatos pažeidimus. Mūsų organizacija nėra tokia didelė, kad užtikrintų kiekvieno objekto priežiūrą. Tačiau nuolat stengiamės komunikuoti, o ir dar kartą norėčiau akcentuoti, kad rizikos vertinimas, prevencinių priemonių įgyvendinimas pirmiausia yra kiekvieno darbdavio, o ne VDI pareiga ir atsakomybė. Darbuotojai taip pat turi suprasti savo atsakomybes, bendradarbiauti su darbdaviu, o prireikus - atsisakyti dirbti bei kreiptis į VDI“, - VDI pranešime spaudai cituojamas vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Jonas Gricius.

Pasako jo, nors iš esmės situacija gerėja, darbuotojų sauga ir sveikata daugumoje, ypač mažesnių įmonių nėra prioritetas, o kartais tokia sąvoka, supratimas ir biudžeto eilutė išvis neegzistuoja. Šiuo konkrečiu atveju, pasak VDI, buvo rizikuojam ir visuomenės sveikata.

VDI primena, kad 1976 m. asbestas įrašytas į Tarptautinio vėžio tyrimo centro kancerogeninių veiksnių sąrašą kaip kenksminga, vėžį sukelianti medžiaga; kenksmingas asbesto poveikis ilgalaikis, jis pasireiškia po 20-30 metų. Vadovaujantis Europos Sąjungos teisės aktais, nuo 2005 m. sausio 1 d. Lietuvoje, kaip ir visose Europos Sąjungos šalyse, naudoti asbestą ir kitus jo turinčius gaminius yra uždrausta. Tačiau sąlytį su asbestu ar jo turinčiais gaminiais vis dar turi gana daug žmonių.

Apie su asbestu susijusią veiklą darbdavys privalo pranešti Valstybinei darbo inspekcijai. Dirbantieji su asbestu ar jo turinčiais gaminiais turi būti maksimaliai saugomi nuo jo poveikio atitinkamai pasirengiant darbui, jį organizuojant ir vėliau sutvarkant darbo vietą, specialiai mokomi, aprūpinami asmeninėmis apsaugos priemonėmis, darbdavys juos turi būtinai informuoti apie galimą pavojų sveikatai, kurį sukelia darbas su asbestu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Statybu kompanijos geras poziuris i aplinka ir savo darbuotojus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių