Prie Neries – lyg prie Senos?

Sostinėje, Neries krantinėje, siūloma įrengti gyvenamųjų plaustų uostą. Taip tikimasi paskatinti jau kelerius metus stringantį upės gaivinimą.

Gyvenimas ant vandens

Trijų žinomų vilniečių pasiūlyta idėja – apgyvendinti dešiniąją Neries krantinę nuo Karaliaus Mindaugo iki Žaliojo tilto. Ši iniciatyva trečiadienį buvo pristatyta taip pat ant vandens – prie Baltojo tilto esančioje mobilioje prieplaukoje.

p>Pagal pirminį sumanymą Neries krantinėje būtų sumontuota kelių metrų aukščio terasa, kuri vasarą galėtų būti naudojama kaip kavinėms ar nedidelėms parduotuvėms įrengti.

Žiemą ant šios terasos būtų iškeliami plaustai. Taip jie būtų apsaugomi nuo ledonešio ir šalto vandens. Projekto autoriai įsitikinę, kad į šiuos gyvenamus plaustus būtų galima atvesti elektrą, vandentiekį ir įrengti kitus būtinus patogumus.

Architektas Valdas Ozarinskas, kuriam ir kilo mintis apgyvendinti vilniečius ant vandens, teigė, kad kiekvieno plausto išvaizda galėtų būti kuriama pagal individualius gyventojo norus.

Vienas idėjos sumanytojų fotografas Saulius Paukštys teigė, kad "nuodėmė būtų neišnaudoti upės, tekančios per miesto centrą". Jo teigimu, tai būtų vienas pigiausių būdų atgaivinti upę.

"Anksčiau buvo siekiama atgaivinti laivybą upe, bet Neris yra sekli, tad kanalui pagilinti reikėtų didelių investicijų", – pasakojo S.Paukštys.

Kitas idėjos autorius Rotušės ceremonimeistras Saulius Pilinkus paneigė prielaidą, kad gyvenimas ant vandens Vilniuje yra tik kitų Europos miestų mėgdžiojimas: "XX a. pradžioje Neryje jau stovėdavo gyvenamieji plaustai, upe buvo aktyviai vykdoma laivyba."

Kol kas nieko konkretaus

Projekto autoriai pripažino, kad toks sumanymas kol kas tėra tik idėja, todėl sunku atsakyti į daugelį konkrečių klausimų.

"Verslininkai susidomėję, bet kol kas tai paviršutiniška. Manau, tai galėtų būti kooperacinis projektas", – sakė S.Pilinkus.

Jis kol kas negalėjo pasakyti, kiek kainuotų apsigyventi būste ant vandens. Jo manymu, jeigu būtų susidomėta idėja, pirmuosius gyvenamuosius plaustus Vilniuje būtų galima tikėtis išvysti po poros metų.

Miesto plėtros departamento Plėtros planavimo skyriaus vedėja Rūta Matonienė pripažino, kad poreikis plėtoti infrastruktūrą prie upės didėja.

"Upės atgaivinimo projektas tęsiasi jau daug metų. Miesto administracija negali pati prisiimti iniciatyvos, bet gali prisidėti prie kitų pasiūlytų projektų įgyvendinimo", – sakė ji.

Sumanymui įkurti gyvenamuosius plaustus pritarė ir Miesto estetikos skyriaus vedėja Vaiva Deveikienė: "Džiaugiuosi, kad atsiranda iniciatyvų. Gerai, kad upę siūloma gyvinti plaustais. Gremėzdiški statiniai užstotų Neries pakrantes."

Žada gaivinti pakrantę

Vilniečius ir miesto svečius nuo pasivaikščiojimų ar pasivažinėjimų paupiu neretai atgraso aptrupėjęs grindinys. Savivaldybės atstovės pripažino, kad takų, einančių palei upę, būklė nėra gera, bet kada jie bus tvarkomi, negalėjo atsakyti.

Vis dėlto V.Deveikienė paminėjo, kad ketinama tiesti dviračių ir bėgimo takus. "Trasa tęstųsi nuo Valakupių iki Vingio parko, abiem upės pusėmis. Tačiau tai – tik siūlomi projektai", – sakė ji.

Savivaldybės atstovių teigimu, šiuo metu yra parengtas techninis projektas tiesti tokį taką Antakalnyje. Kada būtų galima tikėtis, kad bus įgyvendintas toks projektas, kol kas taip pat neaišku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių