Netektis: mirė kino režisierius A. Dausa

  • Teksto dydis:

Eidamas 77-uosius metus, po ilgos ir sunkios ligos mirė kino režisierius Algirdas Dausa.

Lietuvos kinematografininkų sąjunga informavo, kad režisierius mirė penktadienį.

1940-aisiais gimęs A.Dausa baigė Sąjunginį valstybinį kinematografijos institutą Maskvoje, kine jis debiutavo 1963 metais drauge su režisieriumi Algirdu Tumu, dokumentiniu filmu „Naktis prieš parodos atidarymą“. Filmas buvo apdovanotas ir Sovietų sąjungos, ir tarptautiniuose festivaliuose.

1966 metais režisierius sukūrė vieną iš geriausių savo dokumentinių filmų „Ten, už durų“ apie Panevėžio dramos teatrą ir režisierių Juozą Miltinį. Filmas 1966-aisiais gavo apdovanojimą VIII-ame Pabaltijo, Baltarusijos ir Moldavijos kino festivalyje. 1968 metais kartu su režisieriumi Almantu Grikevičiumi A.Dausa sukūrė kritikų puikiai įvertintą vaidybinį filmą „Jausmai“ (scenarijaus autorius – Vytautas Žalakevičius, pagal latvių rašytojo E.Lyvo romaną „Velnio kalno dvyniai“). 1975 metais šis filmas pelnė specialų žiuri prizą tarptautiniame San Remo kino festivalyje.

Kiti A.Dausos vaidybiniai filmai: „Tas prakeiktas nuolankumas“ (1970 metai), „Kur iškeliauja pasakos“ (1973 metai), „Markizas ir piemenaitė“ (1978 metai).

Režisierius bus laidojamas antradienį, Vilniaus Saltoniškių kapinėse. Atsisveikinti su velioniu galima antradienį nuo 10 iki 14 valandos laidojimo namuose Paco gatvėje 4, Vilniuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o kur

o kur portretas
zmogaus foto???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių