Kas trukdo Kaunui susigrąžinti Dainų slėnį?

Nors Kauno politikai vakar pašalino paskutines kliūtis iš verslininkų miestui susigrąžinti Dainų slėnį, Vyriausybės atstovė Kauno apskrityje Rasa Noreikienė įsitikinusi, kad planuojamas sandoris – neteisėtas.

Sprendimas užkliuvo

Kauno miesto taryba vakar pritarė, kad bendrovei „Vytauto parkas“ Jonavos gatvėje 99 metams būtų išnuomotas žemės sklypas, o savivaldybei verslininkai perduotų Dainų slėnį.

Šiuo sprendimu siekta užbaigti daugiau nei dešimtmetį besitęsiančius ginčus dėl keistomis aplinkybėmis privatizuotos lengendinės Kauno šokių ir dainų aikštelės.

Atrodo, kad užsitęsęs ginčas dar nebus baigtas. Vyriausybės atstovės Kauno apskrityje tarnybos teisininkės įsitikinusios, kad miesto tarybos sprendimas pažeidžia įstatymus, todėl žada kreiptis į teismą. Vienas motyvų – įstatymas nenumato, kad privati, pelno siekianti bendrovė pagal panaudą naudotųsi savivaldybės turtu.

Politikė atkirto

„Sutartyje numatyta galimybė neatsiklausus turto savininko perleisti teises, vadinasi, miesto taryba nežino, su kuo sudaro tikrąją sutartį. Mainai yra papildomas argumentas: jūs šitą sutarį sudarote mainais į tai, kad bus perimtas Dainų slėnis. Klausausi, vertinu ir tie dalykai bus naudojami teisminiame ginče“, – per posėdį pareiškė Vyriausybės atstovės Kauno apskrityje vyresnioji patarėja Marija Ana Čibirauskienė.

Kad sprendimo projektas prieštarauja įstatymams, pabrėžė ir savivaldybės Teisės skyriaus specialistai. Jų teigimu, kyla grėsmė, kad savivaldybės turtas, aikštelė, kuri pagal įstatymus turi būti prieinama viešam naudojimui, savo funkcijos neatliks: esą naudodami savivaldybės turtą, verslininkai pelnysis.

Šie perspėjimai neišgąsdino Kauno politikų. „Vyriausybės atstovės nuomonė – tik jos pačios nuomonė, o teisybė įrodoma teismuose“, – atkirto miesto tarybos narė Gintarė Skaistė.

Netrūko aistrų

Svarstant klausimą dėl Dainų slėnio ir Jonavos gatvės aikštelės netrūko ir politinių aistrų. Vieni politikai siūlė kuo greičiau užbaigti šią istoriją, kiti suabejojo verslininkų pažadais, padovanoti slėnį miestui, o Jonavos g. įrengti automobilių stovėjimo aikštelę.

„Kokią jie dar ten stovėjimo aikštelę žada daryti? Manau, jie čia dėl kažko uodegą suka. Juk šalia – tuščia prekybos centro “Prisma„ aikštelė, tad kas ten mašinas statys?“ – svarstė konservatorius Gediminas Budnikas.

Politikams labiausiai užkliuvo, kad verslininkams aikštelę Jonavos gatvėje žadama perduoti 99 metams. Siūlyta šį terminą sumažinti iki 10 metų.

Dainų slėnį valdančios bendrovės Vytauto parkas direktorius Ričardas Šidlauskas su tuo griežtai nesutiko. „Atiduodami slėnį norėtume naudotis aikštele tiek, kiek sutarta, – 99 metus“, – pareiškė R.Šidlauskas.

Kam naudos aikštelę?

Vis dėlto miesto taryba vakar pritarė, kad Jonavos g. esanti aikštelė 99 metams būtų perduota Vytauto parkui. Verslininkai savo lėšomis čia suprojektuos ir įrengs stovėjimo aikštelę. „Kauno dienos“ žiniomis, Vytauto parkui Jonavos gatvėje priklauso šalia planuojamos automobilių aikštelės esantis sklypas, kuriame žadama statyti biurų pastatą.

R.Šidlauskas tikino, kad kitas jo žingsnis – pažadų vykdymas.

„Taip, laikysimės savo žodžio ir pasirašysime Dainų slėnio perdavimo sutartį. Slėnį skirsime miestui kaip paramą. Kada? Viską darysime pagal procedūras – pateiksime dokumentus notarui. Jonavos gatvėje esančioje aikštelėje bus įrengtos tik vietos automobiliams“, – žadėjo verslininkas.

Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis, aiškino, kad ši sutartis – tik viena iš trijų, galutinai patvirtinančių Dainų slėnio perėjimą į miesto rankas.

„Dar reikės patvirtinti aikštelės detalųjį planą ir pasirašyti dovanojimo sutartį, pagal kurią gausime slėnį kaip paramą iš verslininkų. Kol kas parašų po paramos sutartimi nėra“, – pastebėjo vedėjas.


Komentaras

Andrius Kupčinskas

Kauno meras

Kilo daug diskusijų, tačiau kilnus tikslas pateisina priemones. Miesto politikai išreiškė savo valią ir rūpinasi viešuoju interesu, kad Dainų slėnis pagaliau būtų sugrąžintas miestui. Tai nėra tiesiogiai susiję su mainais, kaip bando interpretuoti Vyriausybės atstovė ir jos komanda. Natūralu, kad verslininkai, perduodami slėnį, ieško sau naudos. Sutartis parengta ne pagal valstybės turto disponavimo įstatymą. Rėmėmės visai kitais teisės aktais. Apie jokius mainus nekalbame, o yra parengta labdaros ir paramos sutartis. Vyriausybės atstovės tarnybos keliamas triumšmas nesuprantamas, juk besistatantiesiems prekybos centrus, taip pat valstybės žemėje leidžiame įsirengti automobilių stovėjimo aikšteles. Skiriasi tik terminas. Prekybos centrams aikštelėmis leidžiame naudotis dešimt metų, o čia – 99 metus. Bet juk atgauname ir Dainų slėnį. Iš tiesų esame priversti ieškoti išeičių, kaip ištaisyti pirmos kadencijos tarybos pridarytas klaidas, kai lengvatinėmis sąlygomis buvo privatizuotas Dainų slėnis. Kitais metais bus minimas Dainų šventės 90-metis. Simboliška būtų, jeigu renginys vyktų susigrąžintame Dainų slėnyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kada

kada portretas
Kaip visada konservatoriai pagal istatymus nieko padaryti negali. Taip buvo su Romuva, tai buvo su Dariaus ir Gireno stadionu, su Aleksoto tilto prietilciu ir su Margirio amfiteatru ir tt. Kada meras ir jo parankine Skaiste su kompanija prades gerbti istatymus ir valstybe. Vyriausybes atstove apskus ir teismas panaikins pazeidimus. Baisu, kada baigsis sita konservatoriu betvarke.Gerai posedzio metu pasake Garbaravicius del neteiseto Skaistes dokumentu skelbimo Facebooke

uzuaugis slenyje

uzuaugis slenyje portretas
slykstu,kai pinigai svarbiau uz simtamete kultura,nora parodyti tai,ka grazaus ir garbaus turime .....tai kauno pasididizaivmas ,kaip daugelis kitu miesto garbiu vietu....bet ......asmenine kisene svarbesne uz tautos geri.„Svaja - tavo sparnai"

Balys

Balys portretas
Per tą "politiką" visi užmiršta, kad gerieji verslinykai "atiduoda" miestui tą, kas ir taip priklauso Kaunui, bet ne jiems. Geranoriams priklauso tik apipuvę dar sovietinių laikų suolai. O žemė tai priklauso savivaldybei. Tai tegul kraunasi ir veža tuos suolus kur nors į sąvartyną. Kodėl niekas neparodo sutarties, pagal kurią tie savininkai įkėlė koją į Dainų Slėnį ???
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių