Išgerti kavos ar arbatos – į specialius namus Pereiti į pagrindinį turinį

Išgerti kavos ar arbatos – į specialius namus

2008-09-29 09:00
Išgerti kavos ar arbatos – į specialius namus
Išgerti kavos ar arbatos – į specialius namus / Ingos Juodytės nuotr.

Patogiai įsitaisyti jaukioje arbatinėje arba kavinėje ir mėgaujantis gerti karštą kvapnią arbatą arba kavą. Artėjant šaltajam sezonui apie tai svajoja karštųjų gėrimų mėgėjai.

Tačiau kavos ir arbatos gėrimo ne namie tradicija Lietuvoje tik įsibėgėja. Daugelis sostinės gyventojų vis dar mano, kam mokėti už puodelį kavos ar arbatos, kai jos galima išgerti namie? Tačiau daugėja ir tokių, kuriems puodelis karšto gėrimo jaukioje kavinėje yra tradicija. Tai būdas susitikti su draugais, pabendrauti su kolegomis, paskaityti knygą ar peržvelgti rytinę spaudą.

Šią savaitę į dvikovą stoja kavos ir arbatos namai. Arbatų rojumi vadinamas "Skonis ir kvapas" vilioja arbatų mėgėjus, o į kokybiškos kavos kavinę "Šviežia kava" renkasi negalintys gyventi be kavos.

Vilnietė Ingrida Živilė Birgelytė-Kučinskienė: "Vietų, kuriose būtų galima ramiai išgerti kavos, Vilniuje beveik nėra"

Kavinė "Šviežia kava" veikia jau beveik dešimtmetį. Kavos gurmanai žino, kad šioje kavinėje-parduotuvėje galima paragauti ir įsigyti daugiau nei 50 kavos rūšių. "Populiariausia kava "Red mountain", tačiau vilniečiai domisi ir siekia paragauti kuo daugiau skirtingų rūšių. Lietuva – ne bananų kraštas. Žinome, kas yra gera kava", – žmonių dėmesiu džiaugėsi kavinės "Šviežia kava" direktorius Vytautas Kratulis.
Bendrovės šūkis "stop–sip–shop" ("sustok–paragauk–nusipirk" – angl.) praneša, kad pirkėjai kava mėgautųsi ne tik kavinėse, bet ir namie. Tačiau Gedimino prospekte "Vagos" knygyne įsikūrusioje kavinėje lankytojų netrūksta. Joje tik penki staliukai, todėl rasti laisvų vietų pavyksta ne kiekvienam.

I.Ž.Birgelytė-Kučinskienė į kavinę "Šviežia kava" užsuka beveik kiekvieną dieną. "Visada pakeliui į darbą ateinu išgerti kavos ir perversti laikraščių. Tai mano ritualas", – gurkšnodama kavą su pienu pasakojo moteris. Sekmadienį ji čia atsiveda ir draugus. "Vietų, kuriose būtų galima ramiai išgerti kavos, Vilniuje beveik nėra. O juk taip smagu prie puodelio kavos pasišnekučiuoti su bendraminčiais", – kalbėjo I.Ž.Birgelytė-Kučinskienė.

Pardavimo vadovas Darius Vyšniauskas: "Gerti skanią arbatą jaukioje aplinkoje – vienas didžiausių malonumų"

Kavos ir arbatos namuose "Skonis ir kvapas" renkasi įvairi publika: tai ir skubantys studentai, ir verslininkai, ir jaukumo ieškantys vyresni sostinės gyventojai. Senamiestyje, Trakų gatvėje, įsikūrusioje arbatinėje yra daugiau nei 40 rūšių arbatų, įvairių patiekalų. Lankytojai gali ne tik šnekučiuotis prie senoviško arbatinuko, bet ir sočiai pavalgyti. Daugiausia arbatų mėgėjų susirenka vakarais. Arbatinė garsėja ir saldumynais. Dažnas klientas prie arbatos užsisako gabaliuką torto ar pyrago.
D.Vyšniauskas – nuolatinis arbatos namų "Skonis ir kvapas" lankytojas. "Gyvenu ir dirbu netoli, tad arbatinėje lankausi labai dažnai. Vakarais ateinu su draugais, dieną – su kolegomis", – pasakojo vyras. D.Vyšniauskas mėgsta ir arbatą, ir kavą, tačiau labiausiai jam patinka jaukus arbatinės interjeras. Kavos ir arbatos namų "Skonis ir kvapas" aplinka panaši į namų: jauku, šilta ir skanu. Kartais nesinori išeiti", – sakė pardavimo vadovas. Penktadienio popietę jis atėjo su kolege. "Gersime kinų arbatą ir valgysime pyragą", – šypsojosi vyras.



Vertinimas

Kavinė "Šviežia kava"

Rūšys 5 žvaigždutės
Kavinėje-parduotuvėje klientai gali rinktis iš daugiau nei 50 kavos rūšių. Tik šioje kavinėje galima įsigyti kavos "Cup of Excellence". Tai kokybiška, iš aukščiausios klasės pupelių gaminama kava.
Interjeras 4 žvaigždutės
Gedimino prospekte esanti kavinė įsikūrė "Vagos" knygyne. Saldus kavos aromatas, jaukūs oranžiniai krėslai, langai su užuolaidomis ir daugybė knygų aplink sukuria jaukią ir šiltą atmosferą.
Pasiūla 3 žvaigždutės
Kavinėje galima įsigyti ne tik kavos. Čia parduodama ir arbata, įvairūs kokteiliai, tortų ir pyragų gabalėliai. Tikrieji kavos mėgėjai gali įsigyti ir kavinuką. Jų pasirinkimas tikrai didelis.
Vieta 5 žvaigždutės
Kavinė "Šviežia kava" įsikūrusi Gedimino pr. 9, trečiame aukšte. Vieta patogi centre dirbantiems ar gyvenantiems vilniečiams ir tiems, kurie užsuko apsipirkti į prekybos centrą "Gedimino 9".

Kavos ir arbatos namai "Skonis ir kvapas"

Rūšys 5 žvaigždutės
Arbatinėje yra daugiau nei 40 rūšių arbatų. Tai juodoji, raudonoji, žalioji, baltoji ir kitos arbatos. Kiekvienas gali rinktis pagal skonį.
Interjeras 5 žvaigždutės
Daugeliui lankytojų kavos ir arbatos namų interjeras patinka ne ką mažiau, nei didelis arbatų pasirinkimas. Tapytos sienos, skliautai, jauki prietema ir senoviniai baldai klientus verčia jaustis kaip namie.
Pasiūla 5 žvaigždutės
Į arbatinę žmonės eina ir pavalgyti. Pamiršusiems papusryčiauti čia teikiamas pusryčių valgiaraštis. Taip pat yra šaltų ir karštų patiekalų, gausus desertų, alkoholinių gėrimų sąrašas. Arbatos mėgėjai gali įsigyti įmantrių arbatinukų ir puodelių.
Vieta 4 žvaigždutės
"Skonis ir kvapas" yra senamiestyje, Trakų g. 8. Norint patekti į arbatinę, pirmiausia reikia įeiti pro vartus. Siauroje gatvelėje įsikūrusi arbatinė patogi po senamiestį vaikštinėjantiems gyventojams.

Įdomūs faktai

Arbata

Iš viso pasaulyje pagaminama maždaug 3 tūkst. arbatos rūšių.

76 proc. pagaminamos arbatos produkcijos sudaro juodoji arbata, kitus 24 proc. – likusios arbatos rūšys.

Pumpuras – arbatmedžio šakutės viršūnė, padengta švelniais baltais plaukeliais, yra vertingiausia arbatos sudedamoji dalis.

Arbatoje esantis fluoras apsaugo dantis nuo gedimo.

Daugiausia arbatos gamina Indija.

Daugiausia arbatos suvartojančios šalys: Indija, Kinija, Rusija, Didžioji Britanija, Japonija.

Arbatžoles reikia laikyti porceliano, fajanso ar kitokiuose stikliniuose hermetiškuose induose šiltoje ir sausoje vietoje.

Arbatžolių negalima laikyti metaliniuose ar plastikiniuose maišeliuose. Jie neapsaugo nuo drėgmės ir gadina kvapą.

Į indą, kuriame laikomos arbatžolės, įdėjus džiovintą apelsino ar citrinos žievelę, pagerėja aromatas.

Sausa arbata, tinkamai laikoma stikliniame inde su idealiai užsidarančiu kamščiu, gali būti saugoma daugiau kaip 10 metų.

Pirmosios arbatžolių siuntos Rusiją pasiekė tik XVI a. Iš pradžių ji buvo vartojama tik pagirioms gydyti.

Kava

Pasak vienos iš daugelio legendų, kava atsirado apie 1200 m., kai arabas gesino degantį kavos krūmą ir pajuto malonų aromatą.

Pirmas kavos derliaus nuimtas 1467 m., kai iš Mekos šis gėrimas paplito į aplinkinius rajonus.

Pagal arabų kavos gėrimo tradicijas ją galėjo gaminti tik vyrai. Iširus šeimai vyras turėdavo teisę moteriai uždrausti gerti šį gėrimą.

Europiečiai kavos paragavo tik apie 1500 m. Venecijoje.

Geriama be pieno ir cukraus kava neturi nė vienos kalorijos.

Karšta kava didina alkoholio poveikį.

Kartais kava gydo vidurių užkietėjimą, kosulį, padeda įveikti nuovargį, mažina žemo kraujospūdžio sukeltą galvos skausmą.

Nemigą, galvos skausmą ar lytinės potencijos sutrikimus gali sukelti tik sena, perskrudinta, nekokybiška kava.

Jeigu kavos vartojama daug, ją patariama gerti su saldumynais ar riebiais produktais. Jie stiprina gerąsias kavos savybes.

10 g kofeino žmogui yra mirtina dozė, tačiau geriant kavą tokio kiekio gauti neįmanoma.
1901 m. japonai pristatė pirmą tirpią kavą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų