Dominiko ir Lizos mama I. Stanulevič: laiką su vaikais leiskime kūrybiškai

Daugeliui tėvų kyla klausimas – kuo laisvalaikiu užimti vaikus? Kaip užtikrinti, kad žaisdami jie ne tik smagiai leistų laiką, bet ir lavintųsi? Dviejų vaikų mama Inga Stanulevič įsitikinusi: tereikia šiek tiek fantazijos ir žinių. Veikli vilnietė iš namuose turimų priemonių kuria nuotaikingus žaidimus, kurių idėjos socialiniuose tinkluose sulaukė susidomėjimo.

Paskui seną svajonę

Devynmečio Dominiko ir penkiametės Lizos mama pasakoja, kad kūrybą paskatino karantinas. Su šeima užsidarius namuose, atsirado daug laisvo laiko, o dauguma įprastų veiklų jau buvo pabodusios.

I.Stanulevič kilo idėja panaudoti namie turimą kartoną, kamštelius nuo sulčių, medinius pagaliukus, kitus panašius daiktus ir vaikams sukurti naujų stalo žaidimų. Sprendimas pasiteisino – Ingos atžalos su malonumu išbandė mamos kūrybos vaisius.

Savo eksperimentais Inga pasidalijo ir socialinio tinklo paskyroje „Vaikai_namai_šeima“. Čia žaidimai sulaukė nemažo susidomėjimo. Mažus vaikus auginančios mamos džiaugėsi, kad, pakartojus Ingos idėjas namuose, pavyko ilgam užimti savo atžalas ir mažiesiems suteikti daug gerų emocijų.

„Teigiami atsiliepimai mane dar labiau paskatino judėti pirmyn. Nusprendžiau įgyvendinti seną svajonę ir įstoti į pedagogikos studijas. Praėjusį rudenį taip pat įsidarbinau lopšelyje-darželyje, kuriame savo žaidimų idėjas išbandau su didesne grupe vaikų, – pasakoja pašnekovė. – Studijuodama įgyju daugiau žinių apie vaikų raidą ir kiekvienos amžiaus grupės interesus. Kyla dar daugiau inspiracijų žaidimams, pritaikytiems įvairaus amžiaus vaikams.“

Tikslas: žaidimo „Surask ir suskaičiuok“ užduotis – surasti ir suskaičiuoti vienodus paveiksliukus ant pagaliukų ir sudėti juos į kišenėles su nurodytu skaičiumi. / I. Stanulevič asmeninio archyvo nuotr.

Išlaisvino kūrybiškumą

Pasak I.Stanulevič, sukurti vaikus įtraukiančiam žaidimui priemonių reikia nedaug. Dažniausiai jų galima rasti namuose. Vaikų pamėgtą stalo futbolo žaidimą Inga sumeistravo iš turimos kartoninės dėžės, medinių pagaliukų ir skalbinių segtukų. Žemyn galva ant pagaliukų susegti segtukai atstojo futbolo žaidėjų figūrėles, kurias mažieji judina pro dėžėje pradurtas skylutes.

Kūrybinga mama stengiasi, kad jos sukurti žaidimai būtų ne tik smagūs, bet ir ugdytų vaikus. I.Stanulevič dukrą Lizą sužavėjo skaičių pažinimo žaidimas. Popierinėse keksiukų formelėse pašnekovė užrašė vienaženklius skaičius ir aprūpino dukrą mažais žaisliniais rutuliukais. Liza į kiekvieną formelę šaukštu turėjo įdėti tiek rutuliukų, kiek rodo užrašytas skaičius. Anot I.Stanulevič, jaunesnio amžiaus vaikams tokie žaidimai ne tik labai patinka, bet ir lavina jų smulkiuosius motorinius įgūdžius, moko pažinti skaičius.

Nors karantiną daugelis mūsų prisimename kaip juodą laikotarpį, pašnekovė džiaugiasi jo metu patyrusi nemažai atradimų. I.Stanulevič ne tik išlaisvino savo kūrybiškumą ir pasiryžo įgyvendinti seną svajonę dirbti su vaikais. Ji suprato, koks svarbus yra kartu su šeima praleistas laikas ir kaip mažai prieš pandemiją mes jo turėdavome.

Patikėkite, namuose pagaminti žaidimai vaikams kur kas įdomesni nei parduotuvėje nupirktas dar vienas žaislas.

„Kaip ir daugelis tėvų, su vyru daug dirbdavome, o vaikai visą dieną praleisdavo darželyje, mokykloje ir popamokinėse veiklose. Karantino metu suvokiau, kad iki tol prarasdavau labai daug svarbaus laiko, kurį galima skirti šeimai. Tad šiandien stengiuosi atrasti darbo, laisvalaikio ir buvimo su vaikais pusiausvyrą. Visiems patarčiau laiką su vaikais praleisti kūrybiškai – tokios veiklos labiau suartina ir kasdienybę paverčia įdomesne“, – sako pašnekovė.

Lavinantys žaidimai

Kūrybiškai mamai džiugu, kad jos kurti žaidimai atžalas ir darželyje ugdomus vaikus skatina noriai mokytis. Žaisdami mažieji mokosi skaityti, skaičiuoti, pažinti geometrines figūras.

„Tėvams, auginantiems 2–3 metų mažylius, patarčiau sugalvoti kuo daugiau žaidimų, lavinančių smulkiąją motoriką – pirštukų pagalvėles. Beje, lavinant pirštukus, geriau vystosi ir mažylių kalba. Šio amžiaus vaikams patinka liesti ir čiupinėti skirtingas medžiagas ir formas. Tad verta į įvairaus dydžio indelius pripilti pupelių ar kitų kruopų, pridėti žaislinių burbuliukų, sulčių ar tyrelių kamštelių. Idealu, jei gėrimų kamštelius vaikas galės kur nors įstatyti, ką nors iš jų konstruoti. Mažyliams darželyje taip pat labai patiko iš gėlių ir augalėlių kurti apyrankes. Iškirpau jiems apyrankes iš kartono ir apklijavau jas lipnia juosta. Kieme vaikai rinko jiems patikusius augalėlius ir klijavo juos ant apyrankės. Tokia veikla ugdo mažųjų kūrybiškumą, moko pažinti gamtoje randamas gėles ir augalus“, – atskleidžia pašnekovė.

Su dukra Inga išbandė kruopų svėrimo žaidimą. Ant tualetinio popieriaus ritinėlio uždėjo iš kartono iškirptą stačiakampį, o abiejose jo pusėse pastatė po vienkartinį puodelį. Dukra su malonumu skaičiavo jai duotas pupeles, jas bėrė į puodelius ir stebėjo, kaip vienas puodelis nusveria kitą.

Ant kartono lapo I.Stanulevič nupiešė tradicinių stalo žaidimų su langeliais, kuriais reikia keliauti metus kauliuką. Pašnekovė šiam tikslui netgi įsigijo laminavimo aparatą, kuris jos kurtus žaidimus pavertė daugkartinio naudojimo.

„Vaikai noriai žaidžia su mano kurtomis kartoninėmis dėlionėmis. Pavyzdžiui, galima ant kartono tiesiog nupiešti paveikslėlį, jį sukarpyti ir pasiūlyti mažajam sudėlioti. Kitas variantas – iš kartono iškirpti įvairių geometrinių figūrų ir duoti vaikams jas sudėti atgal į figūroms skirtus trafaretus“, – pateikia pavyzdžių Inga.

Galimybės – beribės

Pašnekovės atžaloms puikių emocijų suteikė ir mamos sumeistrautas oro balionas. Iš kartono iškirpusi baliono galvą ir ją nuspalvinusi, I.Stanulevič ant baliono priklijavo įvairaus ilgio kartono gabalėlių. Ant baliono krepšelio pritvirtino plastikinį indelį. Žaidimo tikslas – mažą kamuoliuką ridenti kartono takeliais, kol jis pateks į plastikinį krepšelį.

Smagu: mamos sukurtus galvosūkius ir dėliones visų pirma išbando jos vaikai. / I. Stanulevič asmeninio archyvo nuotr.

„Tokių žaidimų galimybės – beribės. Daugeliu atvejų tereikia klijų, žirklių ir kartono. Patikėkite, namuose pagaminti žaidimai vaikams kur kas įdomesni nei parduotuvėje nupirktas dar vienas žaislas“, – tikina Inga.

Pasak I.Stanulevič, visos jos sukurtos veiklos vaikams yra ne tik įdomios, bet ir naudingos. Žaidimai skatina vaikų smalsumą, norą mokytis, tobulina mažųjų pažintinę raidą, matematikos įgūdžius, sakytinę kalbą, lavina atmintį, moko ieškoti problemų sprendimų.

„Idėjų neretai ieškau internete, o kurdama žaidimą visada išklausau pačių vaikų norus ir pageidavimus. Jei, išbandę naują žaidimą, jie lieka patenkinti, pasidaliju idėja socialiniuose tinkluose“, – pasakoja ji.

Kad neprailgtų kelionė

Išsiruošus su vaikais į kelionę, tėvams kyla nemenkas galvosūkis – kuo užimti mažuosius? I.Stanulevič sugalvojo žaidimą, kuris jos vaikus padėjo užimti ilgo skrydžio lėktuvu metu.

Iš kartono ji iškirpo apskritimą, aplink jį skylamušiu išmušė skylučių. Nupirko naujų batų raištelių porą. Skrisdami lėktuvu vaikai raištelius kaišiojo į apskritimo skylutes, taip išgaudami įvairiausias geometrines figūras. Tokios veiklos užteko, kad mažiesiems netektų nuobodžiauti.

„Kitas šio žaidimo variantas – kartoniniai bateliai. Dukros koją panaudojau kaip bato trafaretą, jį nuspalvinau ir iškirpau skylutes batraiščiams. Toks žaidimas padeda vaikams išmokti užsirišti batus, lavina motorinius įgūdžius“, – sako kūrybinga mama.

Atostogaujant su vaikais pajūryje ji ragina piešti ant akmenukų. „Gera idėja – į kelionę pasiimti molio, – siūlo dar vieną atostogų prie jūros pramogą Inga. – Iš molio lipdėme įvairius dirbinius, į kuriuos įdėdavome surastus akmenukus ir kriauklytes. Sulipdytą dirbinį reikia parą palaikyti saulėkaitoje, ir štai – nuostabus rankdarbis! Vaikams taip pat patiko kurti trafaretus. Tam tereikia pliušinio žaislo, popieriaus lapo ir pieštukų. Žaislą padedame prieš saulę taip, kad ant lapo kristų jo šešėlis, ir apvedame jį pieštuku.“

Geriausiai moko pavyzdys

Kūrybine gyslele apdovanota I.Stanulevič pasakoja, kad jos šeimoje daug dėmesio skiriama ir sportui. Juodu su vyru Olegu daug sportuoja ir propaguoja sveiką gyvenimo būdą. Pora tikisi savo pasaulėžiūrą ir vertybes perduoti ir vaikams. Tačiau Inga tikina atžalų sportuoti nespaudžianti ir jų meilę aktyviam gyvenimo būdui formuojanti savo  pavyzdžiu.

„Vaikai įdėmiai stebi aplinką ir atkartoja tai, ką mato namuose. Žodinę informaciją įsidėmėti jiems sekasi sunkiau. Tėvai gali kad ir kasdien atžaloms pasakoti apie sporto naudą, bet kol jie neparodys pavyzdžio, vaikai neskubės sportuoti. Kodėl jie turėtų tai daryti, jei kiti šeimos nariai nesportuoja? – pastebi Inga. – Todėl su vyru atžalų nespaudžiame, tiesiog leidžiame jiems atkartoti mūsų pačių elgesį. Džiugu, kad tokia taktika duoda vaisių. Sūnus lanko sportinius šokius, dukra mielai žaidžia aktyvius žaidimus. Be to, vaikai net ir mus paskatina daugiau sportuoti. Pavyzdžiui, sūnus kartais primena: mama, šiandien tu dar nedarei tempimo pratimų! Tėvams patarčiau jokiu būdu atžalų piktuoju neversti sportuoti, nes spaudimas sukels atvirkštinį efektą. Sportas turėtų tapti malonumu, o ne prievarta.“

Paprasta: skaičiavimo žaidimą Inga sukūrė iš spalvotų gumyčių ir kamštelių nuo tyrelių. Pažinti geometrines figūras padedančiam žaidimui tereikia spalvoto popieriaus. / I. Stanulevič asmeninio archyvo nuotr.

Vaikų ugdymui atsidavusi Inga sako, kad jos svarbiausia pareiga yra būti mama. Tačiau pašnekovė tikina nepamirštanti ir sutuoktinio, darbo, pomėgių, draugų. Ji įsitikinusi: gyvenimo pusiausvyrą galima pasiekti išmokus tvarkyti savo laiką.

„Pastebiu, kad mamos neretai ima lyginti save su kitomis ir prastai jaustis dėl to, kad neatitinka tam tikro standarto. Toks lyginimasis iš mūsų pareikalauja daug energijos ir laiko, tačiau neduoda jokios naudos. Tad visoms linkiu eiti savo keliu, nesidairyti į šonus ir gyventi savo gyvenimą taip, kaip norite jūs. Nepamirškite, kad lenktynėse su aplinkiniais prarandame daug laiko, kurį galėtume skirti šeimai“, – ragina I.Stanulevič.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Labai

Labai portretas
graži šeimynėlė..Būkit laimingi ir niekad nesiskirkit
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių