„Grigeo“ bombų daug, nežinia, kuri kada sprogs

Kilus skandalui dėl nelegalaus "Grigeo Klaipėda" teršalų vamzdžio, kurio uostamiesčio aplinkos apsaugos pareigūnai metų metus neieškojo, jų kolegos visoje šalyje pagaliau sukruto ieškoti ekologijos bombų, Seimas skubiai sugriežtino įstatymus. Specialistų įsitikinimu, tai tėra saviapgaulė iki kito gaisro.

Pažeidėjų nors vežimu vežk

Sausio 22-osios naktį apsilankę Kėdainių pramoniniame rajone, Aplinkos apsaugos departamento (AAD) Kauno valdybos Jonavos aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai apžiūrėjo bevardį upelį ir surado nelegalų vamzdį, kuriuo nuotekos tekėjo iš bendrovės "Nordic Sugar Kėdainiai". Buvo iškviesta policija, sklendė, per kurią įmonė nelegaliai leido nuotekas, užplombuota. Vyksta tyrimas.

Sausio 27 d. Pakruojo rajone aplinkosaugos pareigūnai aptiko 222 statines su naftos produktais teritorijoje, kuriai nėra išduotas leidimas saugoti atliekas. Paaiškėjo, kad atliekų savininkė bendrovė "BNB Capital" daugiau kaip 130 bakų su atliekomis nelegaliai laikė dar vienoje vietoje Panevėžio rajone. Įmonė greičiausiai neatsipirks bauda už aplinkos teršimą – Šiaulių apygardos prokuratūros prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą.

Panevėžio apygardos prokuratūra aiškinasi, kodėl savo pareigas netinkamai atliko patys aplinkosaugininkai. Mat Utenos rajone, Dičiūnuose, jau ketvirtus metus netinkamai sandėliuojamos pavojingos cheminės medžiagos. Perduoti jas atliekų tvarkytojams teismas 2016 m. pavasarį buvo įpareigojęs bankrutavusią bendrovę "Ūris ir Ko", o jeigu ši per mėnesį nepateiks tuomečiam Utenos regiono aplinkos apsaugos departamentui prie Aplinkos ministerijos perdavimą įrodančių dokumentų, tuomet patys aplinkosaugininkai turėjo pasirūpinti pavojingomis atliekomis. Dalis jų buvo išvežta 2017 m., o kitos ir toliau kelia pavojų. Prokurorai aiškinasi, kas dėl to kaltas.

V. Benkunsko feisbuko paskyros nuotr.

Sausio 28 d. reidą pagal anoniminį skundą į Vilniaus rajono Čekiškės kaimą suorganizavo sostinės vicemeras Valdas Benkunskas ir Seimo narė Aistė Gedvilienė. Kartu su žurnalistais jie aptiko nelegalų plastiko sandėlį, įrengtą fermoje, kurios savininkas neturėjo leidimo saugoti atliekas. Ūkininkas tiesiog buvo išnuomojęs pastatą Vilniaus bendrovei "Countryplast", ši teisinosi, kad plastikas yra ne atliekos, o žaliava, kurią įmonė saugo, nes dėl teisminių ginčų kol kas negali jos panaudoti plytelių gamybai. Iškviesti aplinkosaugininkai pradėjo tyrimą, kreiptasi ir į Vilniaus apygardos prokuratūrą.

Dirba ne savo darbą

V.Benkunskas "Vilniaus dienai" teigė, kad tyrimą dėl Čekiškės kaime aptikto nelegalaus atliekų sandėlio atlieka aplinkosaugos pareigūnai – aiškinasi, kokiais keliais plastikas pakliuvo į fermą, ar buvo paimti pinigai už jo sutvarkymą. O pats jis šią savaitę rengiasi važiuoti tikrinti dar vienos iš aktyvių vilniečių gautos informacijos apie didžiulį sąvartyną bankrutuojančios įmonės teritorijoje Vilniaus mieste.

"Aplinkosaugos sritį reglamentuoja ir kontroliuoja Aplinkos ministerija su savo įstaigomis, ne savivalda, tad išeina, kad dirbame ne savo darbą. Bet kai teršia mums panosėje, o žmonės vis tiek mano, kad atsakinga savivalda, nori nenori, turi eiti ir daryti", – sakė jis.

Bėda ta, anot V.Benkunsko, kad Aplinkos apsaugos departamentas ir Aplinkos apsaugos agentūra, kuri išdalija taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimus, paskui nesužiūri tų visų teritorijų. Esą ir minimu atveju įmonei buvo išduotas Aplinkos apsaugos agentūros leidimas tvarkyti įvairiausias atliekas – nuo plastiko iki padangų bei šiferio, o niekas nevyksta. Gamybinėje teritorijoje krūvos surinktų antrinių žaliavų tiesiog guli suverstos tarsi sąvartyne.

Tik ačiū galime pasakyti aktyviems žmonėms, kurie praneša apie įžūlius teršėjus, jeigu jų nesutramdo aplinkosaugininkai.

"Įdomu, kur buvo aplinkosaugos pareigūnai, kad nematė augančių atliekų kaupų? – stebėjosi vicemeras. – Pati įmonė tarsi jau bankrutuoja, o tai reiškia, kad po jos bankroto niekas tų atliekų kalno netvarkys, ta prievolė teks valstybei – visiems mokesčių mokėtojams. Tik ačiū galime pasakyti aktyviems žmonėms, kurie praneša apie įžūlius teršėjus, jeigu jų nesutramdo aplinkosaugininkai. Manau, kad ne tik miestuose, bet ir rajonų savivaldybėse, ypač atokiuose kaimuose, kur stovi apleistos sovietinės fermos, visko galima rasti."

Reguliavimo spragos

Prieš keletą metų plačiai nuskambėjo atliekų tvarkymo bendrovės "Metrail" skandalas, kai aplinkosaugos tarnyba aptiko, kad pažymos išduotos, o įrodymų apie atliekų sutvarkymą nėra. Pažymos apie atliekų sutvarkymą suteikia galimybę įmonėms pasinaudoti lengvata ir nemokėti valstybei aplinkos taršos mokesčio. Minėtu atveju "Metrail" išduotos fiktyvios pažymos gamintojams ir importuotojams nebuvo užskaitytos, jiems priskaičiuotos milijoninės sumos už aplinkos taršą. Tiesa, po ilgų ginčų pernai teismas nurodė, kad verslas neprivalo jų mokėti.

Verslininkai baksnojo pirštais, kad, pavyzdžiui, metalinių pakuočių tvarkymo tarifas, patvirtintas prieš daugybę metų, yra daugiau nei 750 eurų už toną. Tačiau metalas – pakuotė ar gabalas – aplinkoje nesimėto jau nuo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo laikų, nes jis turi teigiamą vertę rinkoje. Kai problema iškilo viešai, politikai minimą tarifą nuo praėjusių metų sumažino iki 186 eurų už toną.

Visi ieško pigiausių būdų atsikratyti plastiko atliekų – ar kažkur išvežus sudeginti, ar užkasti, ar sandėliuoti tikintis, kad kažkada jos turės vertę.

Kita vertus, teisės aktuose nepakankamai diferencijuotos pakuočių rūšys, o tai sudaro galimybę gudrauti ir gamintojams bei importuotojams, ir atliekų tvarkytojams. Akivaizdus pavyzdys – plastiko pakuotės: jeigu įmonė įsiveža į Lietuvą dažų plastiko taroje, ši yra užteršta ir turėtų būti atiduodama tvarkytojams kaip pavojinga atlieka. Tokių atliekų sutvarkymas daug brangesnis negu paprasto plastiko, bet importavusiai įmonei taršos mokestis užsiskaito, kai ji pateikia pažymą apie atliekų sutvarkymą iš tokio atliekų tvarkytojo, kuris surenka paprastus plastikinius maišus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AISKU

AISKU portretas
Lietuvos verslininkai yra labai gobsus...Bet kokia kaina prisislupt pinigu..Svarbu lakstyt i uzsienius o tvarka,svara jiems dzin..

PENSININKE

PENSININKE portretas
Visi gamtos, aplinkos tersejai yra NESTABILAUS PROTO. Kaip zmogus save gali vadintis "VERSLININKU" jeigu jis nemyli savo LIETUVOS ZEMES , jos gelmiu, vandenu, Musu valstybeje gyvena ju tevai, vaikai anukai. Tersejai veikia kaip slaptieji agentai , is pasalu niokodami gamta ir zmones. Doras zmogus nesieks pelno kitu zmoniu sveikatu saskaita. Tokie tersejai yra VELNIO gundomi, godus turtams, kuriu ne vienas nenusinesa i kapus. Ne maziau kenkia ir terseju UZTAREJAI, kurie mazai arba nieko nemato ir negirdi.

Ašara

Ašara portretas
kas sugalvojo tuos bankrotus, tas nuzude Lietuva
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių