„Vilnius Jazz“ festivalį užbaigs debiutų diena: scenoje pasirodys jaunieji talentai

Sekmadienį baigiasi 33-iasis tarptautinis šiuolaikinio džiazo festivalis „Vilnius Jazz“. Jo baigiamąją programą Lietuvos rusų dramos teatre pradės dieninis renginys – publika kviečiama į „Vilnius Jazz Young Power“ (VJYP) konkurso finalą. Skiriamasis šio konkurso bruožas tas, kad jaunieji talentai jame atlieka ne tik privalomus džiazo standartus, bet ir savo originalias kompozicijas.

Šiemet, kaip nurodoma festivalio organizatorių pranešime, dėl VJYP „Grand Prix“ varžysis džiazo scenoje debiutuojantis LMTA absolventų Deimanto Balio ir Mato Samulionio duetas „Matt Deiman“, įvairių mokyklų studentus suvienijęs kvartetas „JUZT“ ir Lietuvos jaunimo džiazo orkestras, suburtas iš Kauno, Vilniaus, Klaipėdos ir Skuodo mokyklų auklėtinių. Visi jie atliks savo originalias kompozicijas.

Finalo lyderį kartu su „Vilnius Jazz“ prodiuserio Antano Gusčio vadovaujama žiuri rinks publika. Finalą koncertu papuoš 2019-ųjų „Vilnius Jazz Young Power“ nugalėtoja grupė „Kanalizacija“.

Sekmadienio vakariniame koncerte laukia du debiutai. Pirmieji į sceną kils kompozitorė, garso menininkė ir atlikėja Gailė Griciūtė su laisvojo džiazo gitaristu Juozu Milašiumi. Tai neplanuotas šių savitų menininkų susitikimas scenoje.

Pakviesta sukurti festivaliui autorinį projektą G. Griciūtė buvo pasirinkusi partnere kitą menininkę, bet jai dėl objektyvių aplinkybių iš projekto pasitraukus, situaciją ėmėsi gelbėti bekompromisis avangardininkas, vienas radikaliausių Lietuvos gitaristų, džiazo kūrėjų, kompozitorių, performansų autorių J. Milašius.

G. Griciūtė baigė klasikinio fortepijono studijas J. Sibeliaus muzikos akademijoje Helsinkyje (Suomija), kompozicijos – Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, taip pat studijavo šiuolaikinį meną „Staedelschule“ menų akademijoje Frankfurte (Vokietija).

Ji aktyviai reiškiasi šiuolaikinio meno scenoje ir kaip autorė, ir kaip atlikėja. Gailė pasirodė „Tectonics“ festivalyje Tel Avive (Izraelis), „Labor Sonor“ festivalyje Berlyne, „Counterflows“ festivalyje Jungtinėje Karalystėje (su garso menininku Antanu Dombrovskiu), „Estonia“ festivalyje Vilniaus šiuolaikinio meno centre, „Sound Art“ festivalyje Kaliningrade, dalyvavo Artūro Bumšteino barokinio teatro triukšmo mašinų performanse „Bad Weather“ Krokuvos „Unsound“ festivalyje Varšuvoje ir kituose šio menininko projektuose.

Festivalyje menininkė muzikuos preparuotu fortepijonu.

J. Milašius jau daugiau kaip 30 metų tyrinėja gitaros galimybes grodamas solo bei įvairiuose projektuose su garsiais improvizacinės ir elektroninės muzikos kūrėjais bei garso menininkais. Savo bekompromisį muzikavimo stilių jis deklaravo grodamas Vladimiro Čekasino, Vytauto Labučio, Vladimiro Tarasovo ansambliuose, taip pat – su Tomu Kutavičiumi, Skirmantu Sasnausku, Jonu Meku, Dariumi Čiuta bei kitais eksperimentinės elektroninės muzikos kūrėjais.

2008-aisiais gitaristo nuopelnai Lietuvos džiazui buvo įvertinti „Vilnius Jazz“ apdovanojimu.

Antroje vakaro dalyje laukia džiazo meistrų Arno Mikalkėno, Eugenijaus Kanevičiaus ir Marijaus Aleksos trio debiutas. Trijulę subūrė multiintrumentininkas, kompozitorius, pedagogas ir daugelio projektų siela A. Mikalkėnas, ansamblyje grojantis fortepijonu.

A. Mikalkėnas muzikuoja daugybėje kolektyvų, kuria muziką dramos teatrui, dalyvauja spektakliuose. Kartu su verslininke Daiva Masaityte jis atidarė Kaune neformalaus muzikinio ugdymo erdvę „Jazz Academy“ ir tapo vienu „Improdimensijos“ sąjūdžio įkvėpėjų. Menininkas bendradarbiavo su daugeliu žinomų Lietuvos ir užsienio improvizacinės muzikos meistrų.

Arnas yra nemažai grojęs su E. Kanevičiumi, o karjeros pradžioje muzikavo ir su M. Aleksa, vėliau sekė jo veiklą svetur. Mat Marijus tik pernai sugrįžo į Lietuvą po Londone praleisto dešimtmečio. Ten iš pradžių kaupė patirtį muzikuodamas džiazo klubuose, kol įsiliejo į vietos muzikantų bendruomenę. Po trejų metų būgnininkas jau skraidė po pasaulį koncertuodamas ir įrašinėdamas muziką.

Per metus jis surengia maždaug pusantro šimto pasirodymų įvairiuose žemynuose. Marijus grojo su daugeliu pop- ir džiazo žvaigždžių, tarp jų – „All Saints“, „Blue“, „Maverick Sabre“, Anthony Josephu, Femi Temowo, Dennisu Rollinsu, China Moses. Šiemet būgnininkas įgrojo albumą „Ronnie Scott's“ džiazo klube su „Grammy“ laimėtojo, „Snarky Puppy“ grupės klavišininko Billo Laurance'o trio „The Pines“.

Vienas universaliausių Lietuvos bosininkų E. Kanevičius džiazo scenoje – jau beveik ketvirtį amžiaus. Jis grojo su kone visais Lietuvos džiazo kūrėjais įvairiausią muziką – nuo radikalaus „free“ iki melodingo meinstrymo.

A. Mikalkėnas nevadina savęs šio ansamblio lyderiu, nors koncerte skambės jo autorinė programa. Arnas įsitikinęs, kad talentingi partneriai praturtins ją savo idėjomis ir meistryste – kompozicijos suskambės netikėtai net jam pačiam.

Koncertas bus tiesiogiai transliuojamas „Vilnius Jazz“ feisbuko paskyroje. „Vilnius Jazz“ festivalį remia Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.


Šiame straipsnyje: Vilnius Jazzdžiazo festivalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jazzminazz

Jazzminazz portretas
Tikiuosi ten dalyvavo ir fleitu putikas Kukarilkinas R.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių