Trakų Vokės dvare – tarptautinė plenero „Menas paveldui 2015“ paroda

  • Teksto dydis:

Savaitę Trakų Vokės dvare vykęs tarptautinis pleneras „Menas paveldui 2015“ suspindėjo visomis įmanomomis kūryboje spalvomis – penkiolika menininkų iš Lietuvos ir Latvijos sukūrė per 90 darbų, kurie eksponuojami trijose dvaro salėse. Pirmą kartą plenero istorijoje įvyko loterija, kurios metu parodos lankytojai turėjo galimybę laimėti 8 tapybos darbus.

„Dėkoju menininkams, kurie ateinančioms kartoms palieka savo meną, kuris visus sušildo ir padeda geriau suprasti tai, kas vyksta aplinkoje. Pirmą kartą kūrėjai gyveno rūmuose – tai atsispindi ir jų darbuose – daugybė kūrinių nutapytų pro atvertus didelius langus“, – atidarydama parodą kalbėjo „Trakų Vokės dvaro sodyba“ direktoriaus pavaduotoja Nijolė Jagelavičienė.

Akvarelės meistras, dailininkas Romanas Borisovas džiaugėsi iniciatyva lankytojams dovanoti profesionalių menininkų darbus. „Kadangi pleneras skirtas kultūros paveldui, man tai labai aktuali tema. Dvaro architektūra tokia graži, kad aš kasmet jį piešiu, bet kad ir kiek tai daryčiau, vis randu vietą, kuri man atsiskleidžia netikėtai. Dovanoti kūrinius, be abejonės, daug smagiau nei parduoti“,  – dvyliktą kartą vykstančios parodos naująja iniciatyva džiaugėsi R. Borisovas.

Dauguma plenero „Menas paveldui 2015“ darbų – vitališki, ryškūs, perduodantys stiprią žinią – Trakų Vokės dvaras meno kūriniuose kasmet atsiskleidžia kitaip. Pirmą kartą plenero istorijoje parodoje atsirado postmodernistinių darbų. Šiemet juos sukūrė iš Latvijos kilęs menininkas, Venecijos bienalių dalyvis, Edmunds Lucis. „Trakų Vokės dvaras mane stipriai įkvėpė, supratau, kad čia kūrybai labai patraukli erdvė. Mano darbuose – dvaro virsmai. Šis architektūros objektas labai nevienalytis – vieną akimirką jis gali atrodyti ramus, kitą – chaotiškas“, – aptaria E. Lucis.

Dailininkas Romas Žmuidzinavičius patvirtina, kad šiemet plenero paroda itin stipri savo meniniu lygiu ir patikina, kad tam įtakos turėjo gyvenimas dvare, leidęs dar stipriau pajusti istorinę erdvę. Anot jo, kurti buvo lengva, netrukdė nei karštis, nei gausybė lankytojų. „Jaunųjų menininkų darbai žavi technika, energija ir brandumu. Sužavėjo Ugnės Žilytės kūriniai“, – kalba R. Žmuidzinavičius.

„Čia vasarą labai ryšku – sietynai, lubų ir sienų fragmentai, augalai. Vieną mano darbą inspiravo vaizdas pro langą – gyvatvorė prie dvaro iš balkonėlio pasirodė panaši į žaltį, tad atidaviau duoklę pagonybei. Darbų ciklas „Etiudas. Žalčio sonata“ bus tęsiamas ir kitais menais vyksiančiame plenere“, – kūrybos patirtimi Trakų Vokėje dalijasi Valė Vaitkuvienė.

Jauniausiai plenero dalyviai – devyneri. Agnija Ščarbak parodoje Trakų Vokės dvare pristato penkis savo darbus, kuriuose žaismingai atsiskleidžia dvaro aplinka ir pats dvaras. „Gyventi dvare savaitę buvo labai įdomi patirtis. Jau keletą metų atvažiuoju čia su savo tėvais, bet šiemet piešti buvo gerokai lengviau – įsivaizdavau, kad aš esu dvaro gyventoja“, – pasakoja A. Ščarbak.

Parodą vainikavo įspūdingas klasikinis koncertas. Baritonas iš Rumunijos – Vasile Chisiu, dainininkė Eglė Chisiu, kontratenoras Algirdas Bagdonavičius ir akompaniatorė Eleonora Taškinaitė – menininkus ir gausų būrį parodos lankytojų džiugino garsių operų fragmentais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių