Radvilų rūmuose Vilniuje – paroda apie protesto meną sovietmečiu

  • Teksto dydis:

Penktadienį Dailės muziejus Radvilų rūmuose Vilniuje pradeda parodą apie protesto meną sovietmečiu.

Joje pristatoma žinomo džiazo muzikanto Vladimiro Tarasovo Lietuvos nacionaliniam dailės muziejui dovanota kolekcija, kaupta penkis dešimtmečius.

Specialiai parodai „Protesto menas: sovietmečio nepaklusnieji“ iš bendros, gerokai didesnės kolekcijos pristatomi 40 menininkų, kūrusių ideologinio diktato, cenzūros ir judėjimo laisvės ribojimo sąlygomis septintojo–devintojo dešimtmečių Sovietų Sąjungoje, kūriniai.

Penkiose atnaujintose Radvilų rūmų dailės muziejaus salėse bus atskleista pagrindinė ekspozicijos ašis – Maskvos konceptualistų ir Lietuvos „tyliųjų modernistų“ kūryba.

Kad ir kaip šie autoriai skiriasi meninės išraiškos priemonėmis, juos visus vienija bendras bruožas – nepaklusnumas savojo laikmečio ideologinėms bei estetinėms nuostatoms ir kūrybinės laisvės siekis.

Anot muziejaus pranešimo, sykiu tai vienas iš nedaugelio bandymų gerai žinomus lietuvių „tyliuosius modernistus“ – Valentiną Antanavičių, Eugenijų Antaną Cukermaną, Liną Leoną Katiną, Vincą Kisarauską, Mariją Teresę Rožanskaitę ir kt. – pristatyti šalia Lietuvoje gerokai mažiau žinomų jų „ginklo brolių“ – rusų, ukrainiečių, latvių ir estų sovietmečio neoficialiojo meno atstovų, tarp kurių ir garsieji Maskvos konceptualistai Ilja Kabakovas, Erikas Bulatovas, Jurijus Sobolevas, Eduardas Gorochovskis ir kt.

V. Tarasovo muziejui padovanotoje kolekcijoje iš viso yra apie 500 meno kūrinių: tapybos, grafikos, skulptūros darbų, meninių fotografijų, piešinių, autorinių leidinių.

Geografiniu požiūriu didžiausią kolekcijos dalį sudaro buvusių sovietinių respublikų (Rusijos, Ukrainos, Lietuvos, Latvijos, Estijos ir kt.) dailininkų darbai, juos papildo ir kitų valstybių (Prancūzijos, Vokietijos, JAV ir kt.) menininkų dovanoti kūriniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių