„Meno niša“ – ilgai laukta Nacionalinio premijos laureato G. Makarevičiaus piešinių paroda

Piešiniai, sukurti praleidus kurį laiką ligoninės palatoje, stacionare, pandemijos metu. Inspiruoti realių įvykių ir žmonių. Gruodžio 1 dieną, 18 val., sostinės galerija „Meno niša“ kviečia į Nacionalinės premijos laureato Gintaro Makarevičiaus piešinių parodos „Plastmasinė varna“ atidarymą.

Kaip teigė G. Makarevičius, aliejinės pastelės technika teikia galimybę priartėti prie tapybos aliejiniais dažais ir dėl plastinių savo savybių padeda perteikti intensyvius psichofizinius patyrimus taktiliškai. „Piešinio formatas nėra toks gremėzdiškas kaip kitos technikos, tapant ant drobės ar kitų paviršių. Svarbi spontaniška piešimo pradžia, todėl nedaug pasiruošimo reikalaujantis piešimo kūrybos procesas yra ir patogus, ir produktyvus“, – apie savo būsimą parodą pasakojo menininkas.

Pasak menininko, ligoninės palatoje, stacionare, pandemijos metu sukurti piešiniai yra inspiruoti realių įvykių ir žmonių. Dėl intensyvios aplinkos poveikio pažadino ir kažkada išgyventų patyrimų refleksijas, o kartu su jam įprasta piešimo raiška suplakė į kartais fantasmagoriškus motyvus.

„Viena svarbesnių tokio pobūdžio piešinių atsiradimo, sukūrimo priežasčių yra terapija. Piešdamas „iškraunu“ dabartyje patiriamą nežinios baimę dėl ateities ir, tikriausiai galima sakyti, sublimuoju tokiu būdu etiškumą nepiešti karo, kuriame tiesiogiai nedalyvauju“, – pasakojo menininkas. Parodos „Plastmasinė varna“ kuratorius – Dainius Liškevičius, konsultantas – Linas Jablonskis. 

„Mums didelė garbė reprezentuoti G. Makarevičiaus tapybinę, ant popieriaus nugulančią kūrybos pusę. Antrosios menininko parodos galerijoje laukėme net ketverius metus. Šiemet „Meno niša“ švenčia 20 metų gimtadienį, kurį galerijos erdvėse užbaigsime šia G. Makarevičiaus piešinių paroda“, – teigė galerijos „Meno niša“ vadovė Diana Stomienė.

Gintaras Makarevičius. / Galerijos archyvo nuotr.

G. Makarevičius – dailininkas, scenografas, videomenininkas, dokumentinio kino kūrėjas. Pradžioje studijavo architektūrą̨, bet susidomėjęs tapyba tęsė studijas Vilniaus dailės akademijoje (VDA) Tapybos katedroje. XX a. dešimtajame dešimtmetyje, kaip ir daugelis jo kartos dailininkų, iškeitė̇ teptuką į vaizdo kamerą (nors piešimo ir tapybos neapleido iki šiol) ir meno lauke debiutavo kaip šiuolaikinių medijų menininkas – instaliacijų̨, objektų ir dokumentinių filmų kūrėjas, tapo vienu pirmųjų 1997 metais įkurtos Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų̨ sąjungos narių. Nuo 1995 metų dėsto VDA.

G. Makarevičius yra dalyvavęs daugelyje prestižinių tarptautinių šiuolaikinio meno parodų, tokių kaip šiuolaikinio meno bienalė „Manifesta 4“ Vokietijoje (2002 m.) ar tarptautinis filmų festivalis „La Rochelle“ Prancūzijoje (2005 m.). Jo kūrinių yra įsigiję šiuolaikinio meno muziejus KIASMA Suomijoje, MO muziejus bei privatūs kolekcininkai, o ankstyvuoju kūrybos laikotarpiu sukurtą medinių objektų seriją „Plaukai I, II, III, IV“ galima pamatyti nuolatinėje Nacionalinės dailės galerijos ekspozicijoje.

G. Makarevičiaus meninė veikla apima ir scenografiją. Pradėjęs savo veiklą teatre 1997 metais, dabar jis – vienas ryškiausių Lietuvos scenografų, kuriančių scenovaizdžius Lietuvos ir užsienio teatruose. Kaip scenografas G. Makarevičius buvo apdovanotas trimis „Auksiniais scenos kryžiais“. 2017 metais menininkas buvo įvertintas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

Tapybos lauke menininkas ryškiau prisistatė 2016 metais, kai VDA parodų salėse „Titanikas“ atidarė parodą „Pasidavimas“. 2018 metais jo tapyba buvo pristatyti meno mugės „ArtVilnius’18“ projektų zonoje, tais pačiais metais galerijoje „Meno niša“ atidaryta ir jo asmeninė tapybos darbų paroda „Laiko gaudyklė“ .



NAUJAUSI KOMENTARAI

va cia

va cia  portretas
tai,,menas,,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių