Lenkų kino festivalio programoje – dvi dešimtys filmų

Ketvirtadienį Vilniuje, kino teatre „Multikino“, prasidėjo septynioliktasis lenkų kino festivalis.

Lenkijos instituto Vilniuje rengiamas festivalis truks dešimt dienų Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Mažeikiuose ir pirmą kartą – Nemenčinėje. Jo programoje – dvi dešimtys filmų.

Festivalį pradėjo filmas „Jūsų Vincentas“ – pirmas pasaulyje ilgametražis tapytas animacinis filmas, kurio kiekvienas iš 65 tūkst. kadrų buvo nutapytas. Jame dirbo 125 dailininkai, ir jų dėka kine atgimė dailininko Vincento van Gogho paveikslai. Pasak filmo autorių, jį sukurti paskatino tapytojo laiškai, o pasakojimo ašimi tapo pokalbiai su daugiau nei šimto Van Gogo paveikslų veikėjais.

Iš viso Lenkų kino festivalio programoje dvidešimt vienas filmas. Pagrindinėje programoje – dešimt naujausių lenkų filmų, tarp jų vienas populiariausių pernai Lenkijoje rodytų  „Meilės menas“, taip pat „Dievo tarnai“, „Marija Kiuri“, „Pasaulio laimė“, „Bodo“

„Jie stebina žanrų gausa, bus ir trilerių, ir dramų pagal tikrus įvykius, ir meilės istorijų, ir komedijų, ir galbūt ne naujiena, bet filmai vaikams ir jaunimui, o specialiojoje programoje, kurią kasmet skiriame kokiam nors įvykiui, šiais metais nusprendėme skirti labai garsiai lenkų aktorei Danutai Šafliarskai, kuri, mažai kas žino, savo karjerą pradėjo 1939 m. čia, Vilniuje“, – pasakojo festivalio koordinatorė Odeta Venckavičienė.

Lenkų teatro ir kino aktorė Danuta Šafliarska, kuriai skirta specialioji festivalio programa, mirė šiemet, būdama 102 metų. Aktorės karjerą ji pradėjo Vilniuje, Pohuliankos teatre. Festivalyje bus parodyti filmai, supažindinsiantys su aktorės vaidmenimis, tarp kurių aktorės debiutas kine – 1946-ųjų filmas „Draudžiamos dainos“ – pirmasis filmas, sukurtas Lenkijoje po karo. Taip pat „Laikas mirti“, kuriame aktorė vaidino sulaukusi 90 ir buvo įvertinta kino apdovanojimais. Bus rodomas ir filmas apie aktorę „Kitas pasaulis“, kurio pristatyti atvyks jo kūrėjai.

Festivalio filmai bus rodomi Vilniuje – kino teatruose „Multikino“, „Pasaka“, „Skalvija“, Kaune – „Romuvoje“, Klaipėdoje – „Kultūros fabrike“, Mažeikių kultūros centre ir Nemenčinės daugiafunkciame kultūros centre.


Šiame straipsnyje: lenkų kino festivaliskinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių