„Išeik į kiemą“ Grigiškėse: kai lašišos išlipa į krantą

  • Teksto dydis:

Mažiesiems Vilniaus tyrinėtojams – atradimai Grigiškėse! Tarptautinės vaikų gynimo dienos proga „Neakivaizdinis Vilnius“ dovanoja Mažajame skersgatvyje, parkelyje netoli upės, specialiai išpieštus žaidimus. Tai – projekto „Išeik į kiemą“ dalis. Projektas atkeliavo į Grigiškes dėl šiemet minimo jų 100-ojo gimtadienio.

„Nauja susitikimų vieta visiems kodėlčiukams – Grigiškėse. Labai norime, kad žaisdami vaikai ne tik smagiai leistų laiką su draugais ir šeima lauke, bet ir geriau pažintų rajoną. Apie tai ir yra projektas „Išeik į kiemą“. Skatiname visus vaikus atlikti išpieštas užduotėles ir kartu kelti klausimus: o kodėl Grigiškės, kada gimtadienis, kaip atrodo lašišos, kur dingo žaislų namai?“, – atrasti Grigiškes kviečia projekto „Išeik į kiemą“ koordinatorė, Vilniaus savivaldybės Užsienio ryšių ir turizmo skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Mackevičienė.

Menininko Povilo Kupčinsko išmargintose gatvelėse vaikai gali spalvinti, sujungti piešinio taškelius, įveikti labirintą ar šokinėti „klases“. Tarp visų užduočių „nardo“ žuvys ir „guli“ išbarstyti žaisliukai. Šiuos elementus, pasakojančius įdomiąsias Grigiškių istorijas, padėjo atrinkti gidė-istorikė Angelina Zaleckaitė.

Žaisliukai piešiniuose ant gatvės atsirado iš pasakojimų apie kadaise prie Vokės užtvankos Grigiškėse stovėjusią žaislų parduotuvę, kurios vitrinos traukte traukė vaikų žvilgsnius. Į geltoname mediniame namuke įsikūrusius „žaislų namus“, kaip į muziejų, daugiausia užsukdavo popieriaus fabriko darbuotojų atžalos. Vėliau parduotuvė buvo nugriauta, tačiau iki šiol išliko vyresnės kartos grigiškiečių atmintyje kaip vaikiškų svajonių vieta.

Tarp išpieštų kiemo žaidimų nardančios žuvys – lašišos. Pasirodo, Grigiškės yra išskirtinės savo geografiniu išsidėstymu – jos įsikūrusios Neries ir Vokės santakoje, o srauniausia Lietuvoje Vokės upė unikali ir garsi lašišų nerštu. Apskritai Vilnius yra vienintelė Europos sostinė, kurioje neršia šios žuvys. Jos atplaukia iš Baltijos jūros daugiau kaip 500 km. Lašišos neršia vėlai rudenį, o po neršto grįžta į jūrą.

Pasak menininko, pagrindinė piešinių žinutė yra įprasminti tai, kas svarbu toje aplinkoje: „Aš pats užaugau Panevėžyje, tėvai turėjo sodybą netoli Panevėžio, kurioje praleisdavau vasaras. Ten taip pat yra upė, todėl tokios vietos man yra labai artimos. Vaikystėje daugiau žvejodavau nei žaisdavau“, – prisipažįsta P. Kupčinskas, sėkmingai suderinęs neršiančių lašišų ir žaislų temas. Beje, išpiešti Grigiškių gatveles jam padėjo ir vietiniai vaikai.

Kitas „Išeik į kiemą“ projekto stoteles, skatinančias šeimas geriau pažinti Vilniaus rajonus per žaidimą, galima rasti Justiniškėse, Žvėryne, Naujamiestyje, Užupyje ir Paupyje. Daugiau informacijos čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių