Transporto spūstyse – veltui išeikvotas laikas

  • Teksto dydis:

Net 40 proc. šeimų Lietuvoje turi du automobilius, jais nuvažiuojama 90 proc. viso kelio. Didmiesčiuose 55 proc. kelionių – asmeniniais automobiliais, o vidutinis statistinis vilnietis transporto spūstyse praleidžia 136 valandas per metus.

Tai faktai, kuriais dalijosi ekspertai baigiamojoje Judumo savaitės diskusijoje.

Jeigu viešojo transporto stotelė toli nuo namų, žmogus sės į prie durų stovintį automobilį.

"Prognozuojama, kad po 30 metų 90 proc. šalies gyventojų gyvens miestuose – tai yra 20 proc. daugiau nei dabar. Tad mieste keliauti automobiliu bus žymiai nepatogiau, tam ruoškimės jau dabar", – įspėjo Fizinių ir technologijų mokslo centro darbuotoja Steigvilė Byčenkienė.

Jei nieko nedarysime, jos žodžiais, gatvės ir toliau platės, šaligatviai siaurės, o žaliosios erdvės, vaikų žaidimų aikštelės bus aukojamos automobiliams parkuoti.

"Vilnius Tech" universiteto Automobilių inžinerijos katedros vedėjo Saugirdo Pukalsko nuomone, jeigu norime, kad miestiečiai persėstų ant dviračių ar į viešąjį transportą, reikia judėjimą mieste automobiliu padaryti kuo nepatogesnį. "Tik tada, kai jais važiuoti bus nepatogu, žmonės susimąstys. Kol kas pataikaujame automobiliams, platiname gatves, o ne dviračių takus", – sakė tyrėjas.

Kita būtina sąlyga – patogi ir saugi infrastruktūra darnaus judumo alternatyvoms.

Mieste keliauti automobiliu bus žymiai nepatogiau, tam ruoškimės jau dabar.

"Jeigu viešojo transporto stotelė toli nuo namų, žmogus sės į prie durų stovintį automobilį. Pavyzdžiui, aš gyvenu 30 km nuo Vilniaus. Galėčiau iki tam tikros vietos atvykti savo automobiliu, palikti jį vienoje iš trijų "Statyk ir važiuok" aikštelių ir toliau keliauti autobusu, tačiau norint iki jų nuvažiuoti tenka įveikti didžiausias spūstis. Kam tada tos aikštelės reikalingos?" – asmenine patirtimi dalijosi S.Pukalskas.

Anot "Vilnius Tech" aplinkos apsaugos instituto direktoriaus Tomo Januševičiaus, miestuose vis dar trūksta patogių dviračių takų, saugių dviračių parkavimo vietų. Jo nuomone, prie darnaus judumo skatinimo galėtų dar labiau prisidėti verslas, įrengdamas patogių dviračių, paspirtukų saugojimo vietų, kuriose būtų ir elektrinių dviračių bei paspirtukų įkrovimo įranga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Drive like you stole it

Drive like you stole it portretas
Automobilis yra gyvenimo būdo dalis.

5

5 portretas
Ir transporto spūstyse, ir sėdėjimas internete – veltui išeikvotas laikas.

Darnus Debilai

Darnus Debilai portretas
Nesupranta kad dviratis lapkriti-kova ne kiekvienam prieinamas "malonumas":) Mažejant populiacijai mieste p.v.z Klaipedoje, eismoi problemas sukelia iš suburbu i darbus atkeliaujantys žmones. Pačiame mieste bedele tik su parkingais ir tik miegamosiose rajonose. Tai eikit V PI.ZD.U su savo studijom ir siulimais Sausio menesi varyti i darba pestute ar su dviračiu:)
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių