Iš plovyklos – pas meistrus. Kas atlygins nuostolius?

  • Teksto dydis:

Pasitaiko atvejų, kai po apsilankymo plovykloje vairuotojas ant automobilio aptinka įbrėžimų ar kitos smulkios žalos pėdsakų. Kieno rūpesčiu turėtų tapti nuostoliai: transporto priemonės savininko ar plovyklos šeimininkų?

Geranoriška atomazga

Sostinėje gyvenanti Justė, nusprendusi automatinėje plovykloje nusiplauti automobilį, iš jos grįžo su apgadinta transporto priemone.

Vilnietė pastebėjo, kad po valymo atsikabino šoninio veidrodėlio dalis. Mergina kasko draudimo neturi, tad nusprendė eiti kitu keliu.

"Važiavau į automobilių servisą, kuriame apgadintas veidrodėlis buvo suremontuotas. Žalą nufotografavau ir nusiunčiau nuotrauką bei sąskaitą plovyklai. Plovykla išlaidas kompensavo", – sėkmingai pasibaigusią istoriją prisiminė Justė.

Padės BCA

Komentuodamas vilnietės pasakojimą draudimo bendrovės ERGO turto žalų administravimo skyriaus vadovas Mindaugas Ratkevičius pastebėjo: tokiais atvejais vairuotojams patartina elgtis kitaip.

Pastebėjus, kad žala padaryta, reikia informuoti plovyklos darbuotojus, pateikti pretenziją ir užpildyti jų duotą blanką – nesvarbu, vairuotojas turi kasko draudimą ar ne.

Nuostoliai, sukelti dėl plovyklos kaltės, yra atlyginami bendrosios civilinės atsakomybės (BCA) draudimu, kuris galioja tais atvejais, kai padaroma žala patikėtam klientų turtui. Daugelis šias paslaugas teikiančių bendrovių juo yra apsidraudusios.

"Patartina įvykį fiksuoti iškart, vietoje. Pastebėjus, kad žala padaryta, reikia informuoti plovyklos darbuotojus, pateikti pretenziją ir užpildyti jų duotą blanką – nesvarbu, vairuotojas turi kasko draudimą ar ne. Jei jis yra, pateikęs pretenziją turto savininkas gali kreiptis į savo draudiką, kuris atlygina nuostolius, o sumokėta draudimo išmoka išieškoma iš atsakingos už žalą plovyklos. Jei kasko draudimo nėra, vairuotojas dėl nuostolių atlyginimo kreipiasi į plovyklą", – paaiškino procedūrą M.Ratkevičius.

Svarbu nedelsti

Kalbėdamas apie BCA draudimą, M.Ratkevičius papildė, kad juo įmonės apdraudžiamos nuo tretiesiems asmenims padarytos žalos.

Remiantis sutartimi su draudiku, sprendžiama, ar kaltė yra bendrovės, darbuotojų, kaip atlyginami nuostoliai. Pasak M.Ratkevičiaus, BCA draudimu draudžiami automobilių servisai, transporto priemonių detalių parduotuvės, prisiimant atsakomybę už prekių arba suteiktų paslaugų kokybę.

"Svarbus yra ir kitos pusės vaidmuo. Kiekvienas BCA draudėjas, šiuo atveju plovykla, savo atsakomybę gali ginčyti. Todėl, prieš naudodamiesi paslaugomis, vairuotojai privalo gerai susipažinti su jų teikėjo taisyklėmis. Šios perspėja, kur reikia įvažiuoti, sustoti, kaip tinkamai plovimui paruošti automobilį, kokį valymo režimą rinktis. Jei vairuotojas taisyklių nepaiso, pavyzdžiui, nenuima antenų, neatlenkia veidrodėlių, už automobiliui padarytą žalą plovykla, tikėtina, neatsakys", – dėmesį atkreipė M.Ratkevičius.

Ne veltui draudiko atstovas rekomenduoja po plovimo iškart apeiti bei apžiūrėti savo automobilį.

Tuomet, pasak M.Ratkevičiaus, pastebėjus žalą ją būtina iškart fiksuoti ir kreiptis į plovyklos darbuotojus: "Taip, kaltieji atsakomybės neišvengs. Tačiau nuostolius pamačius namuose, kompensavimo procesas gali tapti sudėtingesnis. Žalą įrodyti įmanoma, nes kiekvienos plovyklos darbas dažniausiai yra filmuojamas."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių