Išvengti pragaro kelyje gali padėti namų darbai

  • Teksto dydis:

Eismo spūstys šalies tarpmiestiniuose keliuose, ypač švenčių ar ilgųjų savaitgalių dienomis, – dažnas reiškinys, išprovokuojantis neigiamų emocijų ar netgi agresyvumo protrūkių. Kaip tramdyti stresą?

Grėsmė savitvardai

Pasak psichologės Ingos Būdvytytės, patekę į eismo spūstį vairuotojai praranda kontrolės jausmą, žlunga jų planai, jie jaučiasi negalį nieko pakeisti. Ši būsena kelia nerimą, įtampą.

Specialistės teigimu, stresas gali būti naudingas tik trumpalaikės perspektyvos atvejais, kai padeda atlikti tam tikrą užduotį. Jeigu jis yra nuolatinis ir užsitęsęs, tai gali turėti neigiamą poveikį, paaštrinti psichikos sutrikimus.

„Eismo spūsčių sukeltos emocijos gali neigiamai paveikti bendrą sveikatą – miego kokybę, imuninę sistemą, psichologinę būklę. Atsiranda panikos priepuolių tikimybė, ypač jeigu nerimo sutrikimų būta anksčiau“, – sakė I. Būdvytytė.

Ką veikti vaikams?

Siekiant išvengti streso ir jo padarinių, psichologė rekomenduoja atlikti namų darbus – kelionėms pasiruošti iš anksto: aptarti geriausio maršruto variantus, pasirūpinti veikla automobilyje, kad mažiesiems ekipažo nariams nebūtų nuobodu, taip pat nenumoti ranka į sustojimų reikšmę.

„Tikriausiai daugeliui pažįstama situacija: sekmadienio vakaro kelionė iš pajūrio į didžiuosius šalies miestus, automobilis – spūstyje, vaikai – suirzę, jie nori ką nors veikti, yra išalkę. Siūlau pagalvoti apie tokius atvejus iš anksto ir pasirūpinti, kad visiems šeimos nariams kelionė neprailgtų“, – patarė psichologė.

Kad išvengtume streso ir jo padarinių, kelionėms pasiruoškime iš anksto.

„Circle K“ Lietuvos degalinių tinklo departamento direktorė Kristina Kabelienė pataria nesistengti viso suplanuoto maršruto įveikti vienu ypu – grynas oras ir sustojimai padeda nusiraminti.

„Ilgas vairavimas, ypač eismo spūstyse, dažnam vairuotojui gali sukelti ne tik nuovargį, bet ir lemti jo emocinę savijautą. Vasarą, kai mūsų šalyje eismas itin intensyvus, „Circle K“ degalinė tapo „Tavo vasaros stotele“ – vieta, kviečiančia atsigaivinti, užkąsti, atsikvėpti ir, atgavus jėgas, keliauti toliau. Tiek degalinėse, tiek atvirose erdvėse klientams siūlome atgauti emocinę pusiausvyrą patogiose poilsio zonose“, – pasakojo K. Kabelienė.

Padės ne tik muzika

Jeigu vis tik streso išvengti nepavyko, neigiamas emocijas suvaldyti psichologė rekomenduoja pasitelkiant muziką, įvairius pratimus.

„Meditacija ir gilaus kvėpavimo pratimai – tai, kas gali padėti prislėgus įtampai. Taip pat rekomenduoju pabandyti ramiai, objektyviai įvertinti situaciją, susitaikyti su tuo, kad nieko negalime pakeisti, būti čia ir dabar. Reikėtų įsijausti į aplinką, kurioje esate, galvoti, ką jaučiate, kokie kvapai ir garsai aplink jus, kas vyksta jūsų akiratyje. Šis pratimas labai nuramina“, – dalijosi patarimais I. Būdvytytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nes dauguma

Nes dauguma portretas
Nepžįsta nenori. Važiuot pagal kelių taisykles.nori atrodyt pirmi protingi kieti..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių