Draudikai įspėja: vagys grobia net smulkmenas

  • Teksto dydis:

Pažangios apsaugos sistemos – ne kliūtis ilgapirščiams: šiemet jie automobilių šeimininkams padarė jau šimtus tūkstančių eurų nuostolių.

Paklausa padidėjo

Lietuvos draudimo“ duomenys rodo, kad per keturis 2022-ųjų mėnesius pavogtų detalių suma beveik siekia pusę milijono eurų, o per visus 2021-uosius žala buvo 800 tūkst. eurų.

Draudikai išskiria dviejų tipų automobilių dalių vagystes: išorinių dalių, kai nebūtina įsilaužti į transporto priemonę, ir salono dalių. Pastaruoju atveju siekiama pavogti didesnės vertės automobilių įrangą.

„Šiemet per tą patį laikotarpį nuostolių dėl automobilių dalių vagysčių yra 43 proc. daugiau. Pernai sausį–balandį nuostolių suma siekė 270 tūkst. eurų, o šiemet jau viršijo 473 tūkst. eurų“, – sakė Artūras Juodeikis, „Lietuvos draudimo“ operacijų departamento vadovas.

Anot jo, žymiai išaugo ir vidutinė tokio nuostolio suma – net 58 proc.

„2021-aisiais vagysčių nuostolių vidutinė suma buvo 2,4 tūkst. eurų, o šiemet – 3,9 tūkst. eurų. Manome, kad žalų mastas augs. Sutrūkinėjusios tiekimo grandinės, karas Ukrainoje, sankcijos Rusijai daro tam įtaką – automobilių detalių poreikis kai kuriose šalyse labai opus“, – teigė A. Juodeikis.

Veidrodėlių manija

Gana lengvai ir greitai, net per keliolika sekundžių, gali būti nuimtos išorinės detalės.

„Tokie nuostoliai nebus labai dideli ir nepateks į didžiausių metų vagysčių sąrašą, tačiau vairuotojai patiria nuostolių, kurie pareikalauja ir kelių tūkstančių eurų. Dažniausiai pasigendama veidrodėlių stikliukų, dangtelių arba ir viso veidrodėlio korpuso. Taip pat pavagiami ratlankiai, žibintai, įvairios apdailos detalės, parkavimo sistemos davikliai“, – vardijo „Lietuvos draudimo“ ekspertas.

Šiemet viena didžiausių vagysčių – iš prabangaus automobilio, nuostoliai – 98 tūkst. eurų.

Anot jo, pernai vien tik už veidrodėlių stikliukų vagystes nuostolių vidurkis buvo kiek daugiau nei 1 tūkst. eurų. Kai vagiamos šios dalys, dažnai sugadinami ir veidrodėlio korpusai, todėl gali tekti keisti visą veidrodį ir nuostolių sumos išauga.

Daugiau laiko užtrunka įsilaužti į transporto priemonės vidų, tačiau ir tokių vagysčių gana daug ir nuostoliai didesni.

„Šiemet viena didžiausių vagysčių buvo iš prabangaus automobilio, kai nuostoliai siekė 98 tūkst. eurų. Buvo pavogti žibintai, vairas ir daug kitų dalių. Tokių vagysčių nebūna labai daug, tačiau žalų po 15–20 tūkst. pasitaiko dažnai. Vagys mėgsta pasiglemžti saugos pagalves, multimedijos sistemas, prietaisų skydelius, pavarų perjungimo svirtis, netgi smulkmenas – įvairias rankenėles“, – pažymėjo A. Juodeikis.

Anot eksperto, į automobilio saloną vagys dažniausiai patenka išdaužę durų stiklą ir atrakinę jas iš vidaus. Tuomet grobiamos vidaus detalės, o atidarius variklio gaubtą – nesugadinant nuimami priekiniai žibintai, priekinis buferis ar kitos vertingos kėbulo dalys.

Ne visi drąsūs

„Neapšviestose, kamerų nestebimose vietose išvis nepatartina parkuoti automobilių. Ne visada ir kameros ar šviesa užtikrina apsaugą, tačiau tokiose vietose vagys, ypač neprofesionalai, rečiau jaučiasi drąsūs“, – dėstė „Lietuvos draudimo“ ekspertas.

Labiau patyrusių vagišių neatbaido ir vaizdo kameros, garažai.

„Siekiant maksimalios apsaugos, siūlyčiau įsidiegti aukščiausio lygio apsaugos sistemas, kurios leidžia per nuotolį sekti automobilio buvimo vietą. Tokie įrengimai pavojaus atveju signalą perduoda į savininko mobilųjį telefoną. Šias priemones būtina įsidiegti norint kasko draudimu apdrausti visas didesnės vertės transporto priemones nuo vagystės rizikos. Pastaruoju metu dažniausiai nukenčia 1–7 metų vokiški automobiliai. Šiemet tarp daugiausiai apvogtųjų – BMW, „Volvo“, „Porsche“, – reziumavo A. Juodeikis.

Masalas: dažniausiai ilgapirščiai nusitaiko į neapšviestas automobilių parkavimo erdves, atokesnes gatves



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kai

Kai portretas
Skolintais pinigais kai perka iš tuštybės tuos ratus, paskui susigriebia kad neturi kuo susimokėt net nuosavus vaikus pedikam pardavus, štai, tada patys parkuoja Sutartoj vietoj ir suderina kas už kiek patvarkys tą automobilį. Taip bankui nebeatsiskaito, daiktas draustas. Bet susitarę būna visi, ir kas pardavė, ir kas skolinosi, ir kas deaudė, ir kas sutiko nuvaryt ar pagadint. Laimingi visi, nes ir policijai protokolų rašyt nereikia, juos parašo internetu besiskundžiantieji. Tereikia pasirūpinti, kad reikiama sekretorė už reikiamą sumą tinkamai formintų ir sutiktų dalyvauti ir prisidėti. Už atitinkamas paslaugas jai suteiktas, be abejo, pavyzdžiui, nemokamą bilietą į gaurų skutimo saloną.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių