VATESI prašo papildomų dokumentų dėl Vokietijos GNS gamintų konteinerių saugumo

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) kol kas nepateikė galutinės išvados dėl Vokietijos bendrovės GNS pagamintų nebeveikiančias Ignalinos atominės elektrinės panaudoto branduolinio kuro saugojimo konteinerių saugumo. Be VATESI išvados smarkiai vėluojantis didelės vertės jėgainės uždarymo projektas negali judėti į priekį.

VATESI paprašė milijardinės vertės uždarymo projektus įgyvendinančios Ignalinos atominės elektrinės (IAE) papildyti konteinerių saugą pagrindžiančius dokumentus.

„Iš Ignalinos AE laukiame išsamių atsakymų į užduotus klausimus bei papildomos techninės informacijos, kad galėtume patvirtinti, jog konteineriuose panaudotas branduolinis kuras visais projekte numatytais atvejais bus saugomas tinkamai“, -  pranešime teigė VATESI viršininko pavaduotojas radiacinei saugai Vidas Paulikas.

VATESI pateikė elektrinei pradinius konteinerių „Constor RBMK1500/M2“ saugą pagrindžiančių dokumentų vertinimo rezultatus, pranešė inspekcija, per 4 mėnesius išnagrinėjusi Vokietijos „Nukem“ ir GNS konsorciumo pateiktus dokumentus.

Ignalinos AE vadovas Darius Janulevičius BNS sakė, kad dokumentai bus tikslinami kartu su GNS, dalimis juos teikiant inspekcijai.

„Čia yra normali darbinė tvarka, kai yra prašymai patikslinti, kurie atsiranda, pateikus pirminę dokumentaciją. (...) Dabar, manau, kad tam tikrą laiką užims pasitikslinti, kurią dalį klausimų mums teikės patikslinti kaip atominei elektrinei, o kurią dalį klausimų, jeigu tokių yra, paprašysime, kad mums padėtų pateikti GNS“, - BNS sakė D.Janulevičius.

Pasak jo, kelias savaites dokumentacija bus analizuojama ir pamažu teikiama inspekcijai, kad ji irgi turėtų darbo.

Pasak pranešimo, gaminant konteinerius buvo pakeistos jų betoninio užpildo savybės, todėl inspekcija vertino, ar išliko tinkama žmonių apsauga nuo jonizuojančios spinduliuotės, nepablogėjo numatyto saugoti panaudoto branduolinio kuro aušinimas.

Saugykloje kuras bus saugomas 4,5 metro aukščio ir 2,6 metro skersmens konteineriuose, kurių kiekvienas kartu su kuru svers 118 tonų. 201 konteineryje numatoma saugoti apie 17 tūkst. panaudoto branduolinio kuro rinklių.

GNS dokumentus apie konteinerių saugumą IAE pateikė dar 2011 metais, tačiau tuomet išanalizavus dokumentus, buvo nustatyta, kad jie neatitinka parametrų. Be VATESI išvados ir suderinimo, projektas negali judėti į priekį.

„Nukem“ ir Lietuvai kelerius metus nepavyko susitarti dėl GNS konteinerių kokybės, todėl 2012 metų gruodį IAE uždarymo donorai buvo įšaldę paramą saugyklos statybai, tačiau pernai liepą finansavimas buvo atnaujintas.

IAE ir „Nukem“ sutartį dėl jėgainės uždarymo rangos pasirašė 2005 metais, vėliau, darbams vėluojant, ji buvo koreguojama, terminus vis atidedant.

Iki 2013-ųjų liepos mėnesio „Nukem“ už laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos projekto (B1) projektą buvo sumokėta 433,4 mln. litų, už kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksas (B/2/3/4) - 232,185 mln. litų, arba atitinkamai 65 proc. ir 55 proc. pirminės projektų vertės. Abu uždarymo projektai vėluoja maždaug 5 metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių