Teisėsaugos prašoma tirti buvusios CAA veiklą, atleistas buvęs vadovas

  • Teksto dydis:

Lietuvos transporto saugos administracija (LTSA) prašo teisėsaugos ištirti galimą piktnaudžiavimą ir šiurkščius viešųjų pirkimų pažeidimus buvusioje Civilinės aviacijos administracijoje (CAA).

Dėl to LTSA kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) bei Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT), pranešė Susisiekimo ministerija.

„Susisiekimo sektoriuje įdiegta korupcijos prevencijos sistema atskleidė galimą įžūlaus piktnaudžiavimo atvejį ministerijai pavaldžioje įmonėje“, – pranešime sakė susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

LTSA atlikto tyrimo metu nustatyta, kad apie 220 tūkst. eurų kainavusios buvusios CAA informacinės sistemos kūrimo konkurso sąlygos dirbtinai ribojo konkurenciją, o konkursus laimėdavo susijusios įmonės. Sistema pradėta kurti 2012 metais, tačiau darbai nebaigti iki šiol.

Tai metė šešėlį buvusiam CAA vadovui, todėl kovo mėnesį jis atleistas, rašoma pranešime.

Buvęs CAA vadovas Joris Gintilas nuo šių metų laikinai vadovavo Transporto kompetencijų agentūrai (TKA), perėmusiai dalį CAA funkcijų. Išaiškėjus pažeidimams, jis atleistas, BNS žiniomis, šalių susitarimu.

Tyrimo išvada, kurią matė BNS, rodo, kad 2012 metais skelbtame 27 tūkst. eurų vertės  informacinės sistemos kūrimo ir įrangos įsigijimo techninės priežiūros konkurse buvo kviečiama dalyvauti 16 tiekėjų, tačiau pasiūlymą pateikė tik bendrovė „Towi“, nes konkurso sąlygos galėjo būti parengtos būtent jai.

CAA ir „Towi“ sutartyje bendrovei ir jos ekspertams buvo draudžiama dalyvauti sistemos  diegimo darbuose ar dalyvauti šias paslaugas teiksiančių įmonių veikloje, tačiau du „Towi“ nurodyti ekspertai šio draudimo nepaisė. Tyrimo išvadoje pabrėžiama, kad tai yra šiurkštus sutarties pažeidimas.

Išvadoje taip pat nurodoma, kad sutarties su „Towi“ vykdymo trukmė yra ilgesnė nei 36 mėnesiai, o tai draudžia Viešųjų pirkimų įstatymas. Neteisėtus sutarčių pratęsimus pasirašė J. Gintilas.

„Towi“ vadovas Tomas Vileikis BNS neigė, kad konkurso sąlygos dirbtinai ribojo konkurenciją. Anot jo, įmonė į panašų konkursą daugiau nesiveltų.

„Jie (CAA – BNS) norėjo, kad būtų pigiai, bet reikalavimai buvo labai aukšti. Ir aš atsimenu, kad mes patys su labai dideliais vargais tuos reikalavimus patenkinome ir pasiūlėme mažą kainą“, – BNS aiškino T. Vileikis.

Jis teigė neatsimenantis, kokia konkrečiai buvo darbų kaina, tik patikino, kad ji buvo „labai maža“.

„Šiandien aš į tą konkursą taip pat neičiau, kaip ir kitos įmonės. Buvo labai dideli norai, labai mažas biudžetas. Jiems labai pasisekė, kad mes tą pasiūlymą pateikėme, bet vėliau aš to pasigailėjau ir dabar matau, kad dar labiau gailėsiuos“, – sakė „Towi“ vadovas“.

T. Vileikio teigimu, „Towi“ dėl CAA konkursų patyrė nuostolių.

„Taip, konkursas nepelningas vien dėl to, kad įdirbis ir sugaištas laikas yra gerokai per didelis. Norai, kurie buvo išreikšti, yra gerokai padidinti nei tos sumos, kurios buvo mokamos. Tikrai būtume svarstę apie nutraukimus, jeigu nebūtų banko garantija, kuri mus ribojo – tiesiog nesinorėjo prarasti pinigų“, – sakė T. Vileikis.

LTSA tyrimo metu, be to, nustatyta, kad atskirų modulių kūrimo konkursai buvo dirbtinai išskaidyti, tuo galbūt siekiant išvengti viešos procedūros. CAA specialistų sveikatos duomenų administravimo ir audito modelių sukūrimas patikėtas bendrovei „Skaitmeninės sistemos“, rinkliavų – „Eeco“, elektroninių paslaugų – „Starprus“, kvalifikacijos – „Magnus os“, rizikų valdymo – „Towi“.

Pasak išvadų, sutartis su „Skaitmeninėmis sistemomis“ ir „Magnus os“ pratęsė J. Gintilas – tai taip pat galbūt prieštaravo įstatymui.

Kvalifikacijos modulio konkurso laimėtoja buvo pripažinta „Skaitmeninės sistemos“, tačiau jai atsiėmus pasiūlymą,l sutartis buvo sudaryta su didesnę kainą pasiūliusia „Magnus os“. Abi  įmonės pasiūlymus internetu teikė iš to paties IP adreso ir galimai veikė susitarusios, todėl valstybei galėjo būti padaryta 8,7 tūkst. eurų žala.

Be to, informacinė sistema formaliai atitinka techninius reikalavimus, tačiau dėl dokumentuose nenumatytų sąlygų nebuvo užtikrinta jos kokybė – kai kuriais atvejais nėra aišku, kokius tiksliai darbus tiekėjai turi padaryti, modulis veika, tačiau nepatogu juo naudotis.

Portalo freedata.lt duomenimis, „Towi“ 2011–2016 metais pasirašė 1,15 mln. eurų vertės viešųjų pirkimų sutarčių, iš kurių didžiausios – su Nacionaline teismų administracija (373,4 tūkst. eurų), Vilniaus Gedimino technikos universitetu (259,9 tūkst. eurų) ir Valstybine darbo inspekcija (103,1 tūkst. eurų).

Su CAA 2013 metais pasirašyta tik viena sutartis dėl minėtos informacinės sistemos kūrimo ir techninės priežiūros, jos vertė – 27 tūkst. eurų.

Dalyvaudama kartu su kitomis įmonėmis, „Towi“ 2011–2015 metais pasirašė 788,8 tūkst. eurų vertės viešųjų pirkimų sutarčių.

Nuo šių metų sausio CAA funkcijas perėmė LTSA ir TKA .



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nerijus

Nerijus portretas
Kapstoties ir jieskote slieku, kur ju visai nera. Prie kiekvieno konkurso galima prisikabinti del salygu ir siaip.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių