Tamsūs farmacijos verslo užkulisiai

Lietuvos farmacijos pramonės įmonių asociacijos vadovas ir jo dukra su savo įmonių darbuotojais elgiasi taip, kaip jiems patogu, nepaisydami įstatymų? Viešai prabilę "Liuks farmacijos" darbuotojai sako netekę kantrybės ir vilties, kad situacija pagerės.

Lietuvos farmacijos pramonės įmonių asociacijos vadovas ir jo dukra su savo įmonių darbuotojais elgiasi taip, kaip jiems patogu, nepaisydami įstatymų? Viešai prabilę "Liuks farmacijos" darbuotojai sako netekę kantrybės ir vilties, kad situacija pagerės.

Trumpėja darbo stažas

"Liuks farmacija" darbuotojai pasakojo besijaučią direktorės Editos Dargevičiūtės ir jos tėvo bendrovės savininko verslininko Zigmanto Dargevičiaus marionetėmis.

Žmonės skundėsi, kad mokamų atostogų išleidžiami su jais nederinant datos, verčiami ilgam išeiti nemokamų atostogų arba, jeigu yra galimybė, oficialiai susirgti.

"Liuks farmacija" ne vienus metus dirba vidutiniškai šešis ar septynis mėnesius per metus", – piktinosi darbuotojai. Kaip išgyventi turint darbą, bet, pavyzdžiui, tris keturis mėnesius negalint dirbti vien todėl, nes taip nusprendė darbdavys? Kaip suktis iš padėties, kai ilgus mėnesius ne tik negauni algos, bet ir neturi socialinio draudimo? Piktinosi į redakciją kreipęsi bėdos prispausti darbuotojai.

Viena moteris (redakcijai pavardė žinoma) guodėsi, kad dėl daugybės nemokamų atostogų jai stipriai sumažėjo skaičiuojamas darbo stažas. "Sodros" atstovai į "Kauno dienos" klausimą, kiek pernai vidutiniškai vienas šios bendrovės darbuotojas buvo išėjęs nemokamų atostogų, atsakyti negalėjo, motyvuodami, kad tai yra ne vieši duomenys.

"Tokią informaciją galime pateikti tik tada, jei yra draudėjo (bendrovės) sutikimas arba prašymas", – pareiškė "Sodros" atstovas ryšiams su visuomene Martynas Žilionis.

Siunčia pas tėtį?

"Liepos 24 d. buvo išleistas direktorės įsakymas, kad nuo pirmadienio visi privalo eiti atostogų, nors iki tol su mumis net nebuvo suderintas grafikas. Darbuotojai nesutinka eiti atostogų ir ne vienas parašė prašymus atleisti juos iš darbo pagal Darbo kodekso 127 straipsnio 2 dalį, išmokant jiems priklausančias kompensacijas už išdirbtą laiką", – pasakojo besiskundžiantieji.

Į tokius prašymus, kaip jie teigė, sulaukta ne tokios reakcijos, kokios tikėjosi. "Direktorė E.Dargevičiūtė pareiškė, kad kompensacijos nebus mokamos ir darbuotojai bus atleisti tik patiems prašant. Atsisako mokėti už prastovą, susidarusią dėl darbdavio kaltės", – piktinosi darbuotojai.

Tiesa, kai kuriems direktorė, anot besikreipusiųjų į redakciją, patarė eiti pas jos tėtį į "Santakos" viešbutį, kurį jis taip pat valdo, ir prašyti malonės.

Anksčiau, darbuotojų teigimu, nesant darbo bendrovėje kai kurios pakuotojos būdavo siunčiamos padirbėti šiame viešbutyje, pavyzdžiui, tvarkyti kambarius.

Patys paprašė sustabdyti

Paskutinis lašas, perpildęs darbuotojų kantrybės taurę, buvo bendrovės vadovų prašymu liepos 21 d. sustabdyta licencija vaistams gaminti. Jos terminas jau eina į pabaigą, jeigu ją būtų siekta pratęsti, tektų bendrauti su tikrintojais.

"Visa kita "Liuks farmacija" veikla yra tik maisto papildų gamyba. Juos iki šiol tikriausiai dėl paklausos lygio gamindavome tik mėnesį per metus. Ką veiksime kitus mėnesius, kai negalėsime gaminti vaistų? Turėsime dar ilgiau nemokamai atostogauti?" – nevilties neslėpė darbuotojai.

Baiminamasi ir to, kad bendrovės vadovai patalpų nerenovuoja, ko tikriausiai prireiktų norint tęsti vaistų gamybą, o galbūt tiesiog laukia, kol bus gauti paskutiniai mokėjimai iš klientų ir tuomet bendrovės veiklą nutraukti.

Šiuos darbuotojams kilusius įtarimus sustiprino tai, kad jų pasakojimu, dėl prastos patalpų būklės Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) bendrovei gali sustabdyti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo galiojimą.

Bendrovė priskirta prie vidutinės rizikos subjektų, tad jos veikla tikrinama bent kartą per metus. "Kartą inspektoriai jau norėjo tikrinti, bet nebuvo įsileisti. Kas juos įsileistų, žinodamas, kokia prasta patalpų būklė: išdaužytos grindys, ventiliacijos sistema neatitinka reikalavimų", – apie darbo aplinką pasakojo darbuotojai. Anot jų, sutvarkyti patalpoms reikia daug lėšų.

VMVT Maisto skyriaus vyr. specialistė Lina Misiūnaitė patvirtino, kad "Liuks farmacija" tikrinama kiekvienais metais.

"2014 m. įmonės planinis patikrinimas nebuvo atliktas, kadangi, gavusi iš Kauno VMVT raštą dėl planuojamo vizito, audito įmonė atsiuntė informacinį raštą, kad pastaruoju metu maisto papildų gamyba nevykdoma ir apie planuojamą gamybos vykdymą įmonė informuos atskiru raštu. Iki šiol ši informacija negauta. Tad 2014 m. Kauno VMVT inspektoriai į įmonę nevyko", – teigė L.Misiūnaitė.

Ji sakė, kad bendrovės patalpos nėra naujos, bet "tikrinimų metu būdavo geros būklės, tvarkingos. 2012 m. buvo nurodyta atlikti dalinį remontą vyrų bei moterų buitinėse patalpose ir sutvarkyti vietomis nelygią teritorijos dangą priėmimo zonoje".

Direktorė nustebusi

Dėl savo darbo vietų ateities sunerimę darbuotojai suraitė oficialų raštą bendrovės "Liuks farmacija" vadovybei, prašydami paaiškinti, kada prasidės nauja gamybinė programa ir ar jiems bus darbo. "Suspendavimo laikotarpiu prašome mokėti už prastovas arba vykdyti atleidimo procedūrą vadovaujantis įstatymais", – kreipėsi net 19 darbuotojų iš 26.

Raštas registruotu laišku liepos viduryje išsiųstas ir direktorei E.Dargevičiūtei, ir savininkui Z.Dargevičiui.

"Tai man naujiena", – apie tai, kad darbuotojai gali būti nepatenkinti esama situacija bendrovėje, "Kauno dienai" praėjusią savaitę pareiškė E.Dargevičiūtė.

"Tiek, kiek įmonėje yra problemų ir klausimų, į juos visus yra atsakoma. Nėra neatsakyto ar neaiškaus klausimo", – tikino bendrovės vadovė.

Leistis į detales ji atsisakė, motyvuodama tuo, kad situaciją komentuoti gali tik žinodama besiskundžiančiųjų vardus ir pavardes.

"Skirtumas labai didelis. Man įdomu sužinoti, ar į jus kreipėsi mūsų įmonės darbuotojas, ar ne. Gal jis yra iš kokio nors, atsiprašau, naktinio baro, tiesiog nepatenkintas mūsų bendrovės pavadinimu, ar šiaip piktybinis nekolega. Kaip galiu atsakinėti į anoniminius klausimus? Juk logiška?" – argumentavo direktorė.

Klausydama jautėsi nesmagiai

E.Dargevičiūtė sakė, kad įmonė buvo suinteresuota sustabdyti vaistų gamybos licenciją, o darbuotojų esą tai neturėtų jaudinti. "Kodėl jiems reikėtų išsigąsti?" – nesuprato direktorė.

Nėra licencijos – nėra darbo, persakėme besikreipusiųjų nuogąstavimus. "Mes vykdome daugiašakę gamybą. Gaminame ne tik vaistus, bet ir maisto papildus", – aiškino E.Dargevičiūtė.

"Ar tai yra bankrotas, ar įmonės likvidavimas? Atsakymas neigiamas, – tęsė direktorė. – Jeigu yra įdomu, galiu mielai pasigirti, kad šių metų septynių mėnesių eksportas daugiau kaip 70 proc. viršijo 2014 m. per tą patį laikotarpį gautų pajamų dydį."

O kaip dėl nemokamų atostogų prievolės? "Sodra" juk registruoja, kiek kurie darbuotojai taip ilsisi nuo darbo. "Absurdas. Net nekomentuosiu. Net nesmagu klausyti", – priremta pritrūko žodžių E.Dargevičiūtė.

Paprašėme jos pateikti priežastį, kodėl darbuotojai galėtų išsigalvoti nebūtus dalykus. Gal dėl kokių nors asmeniškumų? "Esu administracijos vadovė. Kiekvienas darbuotojas yra gerbiamas, kiekvienas yra vertybė, kiekvienas yra žmogus. Į asmeniškumus nesileidžiu. Asmeniškumams vieta yra šeimoje, o čia yra darbo vieta, kur svarbiausia yra kokybiška produkcija, kokybiška dokumentacija, normalus požiūris į darbą, punktualumas", – pabrėžė direktorė.

Ji pridūrė, kad mokamų kasmetinių atostogų laikas būna aptariamas metų pradžioje, įmonės veiklos pobūdis darbuotojams neleidžia atostogauti pavieniui.

"Ačiū Dievui, darbuotojų kaitos pas mus nėra. Įmonei tai yra labai didelė vertybė. Tiesa, keli darbuotojai dabar išėjo", – pridūrė E.Dargevičiūtė.

Vadina šantažu

"Vakar (liepos 28 d. – aut. past.) buvo kraunamas vilkikas su vaistais, papildais. Tai apie ką eina kalba? Šantažui nepasiduosime", – prastovas neigė įmonės savininkas Z.Dargevičius.

Jis taip pat neigė tai, kad darbuotojai verčiami imti nemokamas atostogas, juolab nedarbingumo pažymėjimus nesant sveikatos sutrikimų.

"Palaukite. Mes kaip tik gaudome darbuotojus, kurie taip daro. Yra buvę atvejų, bet ne farmacijos įmonėse. Tarp padavėjų, virėjų. Daugiausia Palangoje. Įsidarbina ir išeina savo namuose priimti nuomininkų", – apie nesąžiningus darbuotojus prakalbo Z.Dargevičius.

Kaip paaiškintų "Liuks farmacija" darbuotojų kalbas, kad kai kurie buvo siunčiami padirbėti į jo viešbutį? "Nežinau, kas kur buvo siunčiami. Kas nori, tas įsidarbina. Ten, kur įdarbinti, ten ir dirba", – tvirtino verslininkas.

Netrukus jis pradėjo žerti, kad skundžiasi, anot jo, ne darbuotojai, o viena vienintelė darbuotoja. "Jeigu atsiranda viena, kuri nori būti gudresnė už visas kitas. Ji pradėjo rėkti dar dirbdama, kad mokėkite. Tai palaukite. Tie, kurie nori šantažuoti, be reikalo taip daro", – liejosi Z.Dargevičius. Platesniam pokalbiui jis sakė galėsiąs susitikti ne anksčiau kaip po kelių dienų.

Paskambinus po penkių dienų Z.Dargevičius teigė, kad susitikti nematąs reikalo, nes neturi ką pasakyti.

Jis kaip ir dukra šįkart sakė neketinantis komentuoti anoniminių skundų bei patarė komentarų paprašyti asmenų, besisukiojančių prie naktinių barų. Sąsajų tarp "Liuks farmacija" ir naktinių barų nenurodė.

Aptiko nemenkų trūkumų

Žinomas verslininkas Z.Dargevičius jau daugybę metų sukasi nekilnojamojo turto srityje. Koją įkėlęs ir į farmacijos ganyklas, net vadovauja Lietuvos farmacijos pramonės įmonių asociacijai.

Vis dėlto įtaka neapsaugojo vienos jo įmonių – bendrovės "Liuks", kuriai pats ir vadovauja, kai prieš kelerius metus Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) aptiko nemenkų trūkumų. Tuomet dviem mėnesiams buvo net sustabdyta licencija vaistų gamybai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

mąstytoja

mąstytoja portretas
Maisto papilduose buvo rasta acetilsalicilo rūgšties, t.y. analgetiko, kurį vartojant, ir to žmonėms nežinant, slopina trombocitų agregaciją, todėl mažėja kraujo krešėjimas, be to papilduose rasta nereikalingų priemaišų. Reiškia maisto papildai buvo gaminami antisanitarinėmis sąlygomis , ir kiek nukentėjo žmonių jų įsigydami ir vartodami. Jokie tyrimai nebuvo atlikti dėl poveikio sveikatai. Pinigai tyli arba kalba. Korupcija. Praveniškės. Apsukrus. Spaudai pasakojo, gavus užklausymą kodėl nevysto Liuks farmacija, teigė, kadpelningai sudaręs pardavimo sutartį. Tačiau darbuotojai liko nuskriausti ir apkaltinti šantažu. Margaspalvė asmenybė Dargevičius, nuo tokio verslininko žmonės bėga ar emigruoja, nes iš valdžios gauna palaikymą ir apdovanojimus vagis ir apsukrus vertelga. Sąžiningumo nerasta. Net žadą atėmė perskaičius straipsnius. Tiek liaupsių ir užimamų pareigų. O kokia to žmogaus praeitis? Verslas užgožė žmogiškumą tiek gaminant maisto papildus, tiek engiant įmonės darbuotojus.

ww

ww portretas
Ats. klausianciajam.Gamina papildus,kad papildytu savo kisenes.

---

--- portretas
Na,va,o dar nori liberalizuoti istatyma,kad darbdavys visai uzliptu darbuotojui ant galvos. Tai ar yra Lietuvoje istatymai,kurie gintu darbuotoja ir uzkirstu kelia darbdaviu savivalei? Tokius,kaip cia mineti "darbdaviai" sodinti reikia!
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių