Pandemija nesutrukdė „Švyturiui-Utenos alui“ išlikti konkurencingiems

  • Teksto dydis:

Daugelį rinkų stipriai paveikusi koronaviruso krizė neparklupdė didžiausio šalies aludario „Švyturys-Utenos alus“ (ŠUA). Pristatydami 2020 metų 11 mėnesių rezultatus, ŠUA džiaugiasi išlaikantys lyderystę visų pagrindinių alaus rūšių segmentuose, fiksuoja 2,1 proc. išaugusias pajamas ir daugiau kaip trečdaliu prasiplėtusį eksportą. Pasak rinkos lyderio, pastarieji metai drauge su PET draudimais atnešė svarbių pokyčių vartotojų pasirinkimams, o jų pirkimo įpročius smarkiai koregavo pandemijos sukeltos pasekmės.

Nauji pakuočių draudimai koreguoja pasirinkimus

Palyginti su 2019 metais, mažmeninė alaus rinka, VMI duomenimis, parduotuvėse augo visais šių metų mėnesiais ir metinis augimas sudarė 2,4 proc. Kaip prognozuoja „Švyturio-Utenos alaus“ ir „Carlsberg“ Baltijos šalyse vadovas Rolandas Viršilas, kitais metais rinka gali susitraukti iki -8 proc., o didžiausią įtaką tam turės pakuočių ribojimai.

„Nors PET pasikeitimai įsigaliojo tik šį rudenį, jau matome pirmuosius rezultatus. Mūsų įmonės pardavimų duomenys rodo, kad įsigaliojus ribojimams apie 30 proc. stipraus alaus vartotojų palieka kategoriją, pasirinkdami kitas alkoholio rūšis – labiausiai tikėtina – stiprųjį alkoholį. Apie 40 proc. renkasi silpnesnį, ekonominį alų, o likusi dalis pradėjo pirkti tradicinį 6 laipsnių alų.

Kitaip tariant, tokie pasirinkimai lemia alaus rinkos virsmą į kur kas „sveikesnę“, kurioje dominuoja silpnesnis, aukštos kokybės alus, o buvę stipraus alaus vartotojai renkasi jau nebe alų, bet stipraus alkoholio ar spirituoto vyno lentyną“, – sako R. Viršilas.

Karantinas sujaukė taisykles

Pasak „Švyturio-Utenos alaus“ pardavimų direktorės Aušros Vasiljevienės, besitęsianti pandemija ir toliau keičia nusistovėjusias visuomenės normas, skatindama naujų įpročių formavimąsi. Pavyzdžiui, mažiau susitikimų viešose erdvėse, beveik sustoję renginiai, piknikai ir socializacijos apribojimai lėmė tai, kad per metus nealkoholinio alaus augimas stabtelėjo – namuose visuomenė jo išgeria panašiai tiek, kiek ir praėjusiais metais. Tačiau mažesnis pramogų kiekis ir draudimai keliauti paskatino įdomesnių gėrimų poreikį, todėl importuojamų, premium ir kraftinio alaus pardavimai šoktelėjo aukštyn. Galiausiai, anot R. Vasiljevienės, COVID-19 situacija paskatino vieno apsipirkimo metu vartotojus įsigyti didesnes gėrimų pakuotes, nes viruso grėsmė atbaido norą dažnai lankytis prekybos vietoje.

„Dar pirmojo karantino metu labiausiai nukentėjo didžiojo ir mažesnio formato modernūs prekybos centrai, nes juose visuomenė vengė dažnai lankytis, todėl alaus pardavimai čia smuktelėjo maždaug 2 proc. O mažesnio formato parduotuvėse pardavimai priešingai – išaugo apie 3 proc. Vis dėlto, ypatingu praradimu tapo kavinių, barų ir restoranų uždarymas, kuriuose karantino metu pardavimai susitraukė praktiškai iki nulio. Išryškėjo absoliutus „namų žmogaus“ fenomenas, stipriai pakoregavęs ekonomikos ir vartojimo įpročius“, – pasakoja ŠUA pardavimų direktorė.

„Pastebėjome, jog šiais metais rekordiškai didelis pirkėjų srautas, siekiantis maždaug 13,3 proc., vieno apsipirkimo metu rinkosi didesnes, patogesnes pakuotes su skardinėmis. Čia negalėčiau nepaminėti ekologijos iššūkių ir mūsų lyderystės šiame segmente – „Carlsberg Snap Pack“ pakuotės vietoj įprasto plastiko tarpusavy yra sujungtos klijais, o ši technologija yra kur kas draugiškesnė aplinkai. Lietuvą technologija pasiekė itin tinkamu metu“, – teigia A. Vasiljevienė.

Praradimus kompensavo per eksportą

Apžvelgdamas ŠUA veiklos rezultatus, R. Viršilas teigia, kad per 11 šių metų mėnesių gėrimų parduota panašiai kaip ir praėjusiais metais per tą patį laiką – apie 130,1 mln. litrų. Nepaisant kritiškai susitraukusio HORECA sektoriaus, alaus parduota 3,4 proc. daugiau nei praėjusiais metais. Stebima, jog labiausiai augo premium ir importiniai prekių ženklai, taip pat net 20 proc. daugiau nei 2019 metais parduota sidro gėrimų, o prekių ženklo „Somersby“ pardavimai ūgtelėjo net 24 proc. Fiksuojama, jog nealkoholinio alaus pardavimai išliko stabilūs.

Dinaminiai metų rodikliai lėmė, jog ŠUA pardavimų pajamos per 2020 metų 11 mėnesių augo 2,1 proc. ir šiandien siekia 159 mln. eurų. R. Viršilas teigia, jog pasiekti tokių rezultatų nebuvo lengva, nes pandemijos akivaizdoje verslas susidūrė su rimtais praradimais, daug kur, pasak jo, teko prisitaikyti iš naujo. Kaip ryškų metų proveržį vadovas išskiria eksporto pasiekimus – nuosavų prekių ženklų pardavimai kitose šalyse per pastaruosius metus didėjo net 35 proc.

„Būtent eksportas leido atsigriebti už vietinės rinkos praradimus, ypač pasijutusius po to, kai duris užvėrė visos maitinimo įstaigos. Tas juntama ir toliau – kadangi HORECA sektorius jau vėl uždarytas, vartotojų įpročiai pakito, žmonės tapo sėslesni. Taigi, tai natūraliai tiesė kelią į kitas šalis – auginome pardavimus Rusijoje, Didžiojoje Britanijoje, Belgijoje, Olandijoje, Vokietijoje. Vis glaudesnį santykį kuriame su Kinija, kur pardavimų situacija taip pat palengva stabilizuojasi“, – komentuoja R. Viršilas.

Prognozuojama, kad gana neapibrėžta dabartinė situacija ir išliekanti pandemijos rizika, teigiamas eksporto tendencijas išlaikys ir artimiausiu metu – ŠUA toliau siekia plėsti eksportą įvairiuose regionuose.

Tačiau, pasak R. Viršilo, didžiausiu metų iššūkiu tapo įmonės darbuotojų sveikatos apsauga ir darbo tęstinumo užtikrinimas siaučiant pandemijai. „Nuo pirmųjų pandemijos dienų esame visus aprūpinę būtinomis priemonėmis – kaukėmis, respiratoriais, skydeliais. Organizuojame nesusijusias pamainas, bendras patalpas dezinfekuojame kiekvieną dieną, o visi, kurių darbas tai leidžia – dirba nuotoliniu būdu. Visus įmonės rezultatus kuria žmonės, todėl jų gerovei ir apsaugai skiriame didžiausią dėmesį“, – teigia R. Viršilas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lk

Lk portretas
kodėl įmonės pavadinime dar naudojamas žodis ,,Švyturys" jeigu ši Klaipėdoje buvusi gamykla sunaikinta?

Klaipedietė

Klaipedietė portretas
Buitinis alkoholizmas vyksta karantino metu, todėl ir rezultatais džiaugiasi. Bet lazda turi du galus. Kam pelnas, o kam kitokie nuostoliai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių