Netolimos ateities prognozės: kiaušiniai bus aukso vertės?

  • Teksto dydis:

Dėl paukščių gripo kiaušinių trūkumas stebimas ne tik daug kur Europoje, bet ir pasaulyje. Apie tai, kokios perspektyvos laukia Lietuvos, LNK žurnalistas kalbėjosi su Paukštininkystės asociacijos vadovu Gyčiu Kauzinu.

– Nyderlandai, Vokietija jau susiduria su kiaušinių trūkumu, o kokios perspektyvos stebimos dabar Lietuvoje?

– Šiuo metu kiaušinių trūkumo Lietuvoje tikrai nėra. Jeigu nenutiks kažkokių nenumatytų aplinkybių, tokių kaip paukščių gripas, tai bent artimiausią pusmetį dėl to problemų tikrai neturėsime. Galbūt daugiau klausimų kyla žvelgiant į ilgalaikę perspektyvą, nes nuo 2025 m. prekybos tinklai planuoja persiorientuoti ir prekiauti tik ant kraiko laikomų vištų kiaušiniais. O tai reiškia, kad gamintojai turi investuoti netoli 60 mln. Eur., pakeisti auginimo technologiją ir jie tų pinigų fiziškai neturi. Ir kad neatsitiktų tokia situacija, kaip Europoje, Jungtinėje Karalystėje, kai  prekybininkai nenorėjo išgirsti augintojų perspėjimų, jog kiaušinių trūks, ir nenorėjo mokėti atitinkamos kainos už juos. Taip ir Lietuvoje yra, kad dabar kiaušinių kainos santykinai žemos ir neleidžia sukaupti lėšų reikalingoms investicijoms. Aišku, kažkiek numatyta valstybės parama – iki 12 mln. strateginiame plane. Bet to nepakanka, nes reikia penkis kartus didesnės sumos. Taigi po 2025-ųjų, jei niekas nepasikeis, mes turėsime analogišką situaciją, kokią turtime Amerikoje, Jungtinėje Karalystėje ar Europoje.

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

– Grįžkime prie paukščių gripo, kiek mes susiję su Vakarų Europa ir kaip tai gali veikti kiaušinių ir kiaušinių produktų kainas?

– Matome, kad dėl kiaušinių trūkumo Olandijoje, Jungtinėje Karalystėje, ir Lietuvoje šiek tiek pakilo kiaušinių kainos. Kitas dalykas – kiaušinių produktai, sakykime, milteliai ar šaldyti kiaušinių produktai yra pasaulinė prekė ir jų paklausa šiuo metu yra labai didelė. Dauguma gamintojų tiek Europoje, tiek Lietuvoje nemažą dalį nukreipia į kiaušinių perdirbimą, nes šiandien tai yra pelningesnė grupė. Juo labiau žaidžiama bus pasaulinėje rinkoje: visos Azijos šalys. Pavyzdžiui, tokios kaip Kinija, Indonezija, Malaizija, Japonija. Anksčiau šioms rinkoms produktus tiekdavo Amerika, bet šiandien ji neturi tokios galimybės tiek dėl paukščių gripo, tiek dėl ekonominių faktorių (išaugusių pašarų ir energetikos kainų).

Jeigu vasarą neišliks išaugusios kiaušinių kainos, tai turėsime problemų: gamintojams paprasčiausiai neapsimokės jų auginti.

 

– Minėjote, kad kiaušiniai Lietuvoje šiek tiek brango. O kaip dėl ilgalaikės perspektyvos?

– Šiandien kiaušinių kaina Lietuvoje yra gera, tik klausimas, kiek ilgai ji tokia gera išliks ilgalaikėje perspektyvoje, pasibaigus šventėms ir žiemos laikotarpiui, kai kiaušinių vartojimas natūraliai išauga. Jeigu vasarą neišliks išaugusios kiaušinių kainos, tai turėsime problemų: gamintojams paprasčiausiai neapsimokės auginti kiaušinių. Tuomet šio produkto trūkumas pasijus ir Lietuvoje.

– Kaip paukščių gripas paveiktų kiaušinių augintojus, šį verslą? Kokios čia prognozės?

– Tikėkimės, paukščių gripas nepaveiks paukštininkystės sektoriaus. Tai būtų tikrai labai didelis smūgis. Galiu pailiustruoti europiniu masteliu. Jeigu Europoje yra apie 380 mln. paukščių, tai šiandien, lyginant su praeitais metais, iki spalio yra paskersta jų apie 50 mln. Matome, kad paukščių gripo įtaka didelė. Ir atkurti tą paukščių pulką nėra taip lengva. Lietuvoje šiuo metu yra užfiksuoti keli paukščių gripo atvejai laukinėje gamtoje. Tačiau į ūkius, mano žiniomis, kol kas dar nepersimetė. Įmonės deda didžiules pastangas, imasi visų įmanomų prevencijos priemonių, kad išvengtų paukščių gripo. Yra viena blogybė, kad jei anksčiau paukščių gripas buvo sezoninė problema, susijusi su laukinių paukščių migracija, tai dabar  jis tapo nuolatine problema, keliančia rizikų ištisus metus. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patarimas

Patarimas portretas
Jūs ten miestuose visai nukvakot. Geriau tylėkit. Augins jie , mat, vištas balkonuose ...

Anonimas

Anonimas portretas
Tai balkone užauginc viščiukus

Kur gauti dedeklių?!

Kur gauti dedeklių?! portretas
Visi paukštynai pardavinėja savo augintinius, išvaduok nors vieną dedeklę iš kalėjimo! Nors vieną šunį iš prieglaudos! Nors vieną vaiką iš internato!
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių