Laisvės alėjoje – nauja vieta pavalgyti: kartveliškos virtuvės gerbėjai grįš ne kartą

  • Teksto dydis:

Tarpukariu žmonės Kaune rasdavo mažąjį Paryžių. Šiandien čia – mažasis Sakartvelas – restoranas „Chačapuri Bistro“, viliojantis svetingumu, skonių ir patiekalų įvairove.

Akcentas į maistą

Atidaręs dvi Sakartvelo gastronomines ambasadas Kauno senamiestyje ir prekybos centre „Akropolis“, vidurvasarį „Chačapuri Bistro“ pakvietė į trečiąją, pačioje miesto širdy, Laisvės al. 44.

„Sakartvelo miestai pasitinka lengvu šurmuliu, o nuoširdūs vietiniai gyventojai stengiasi, kad keliautojai pažintų ir pamiltų jų šalį. Toks pats ir mūsų tikslas“, – naujojo restorano duris plačiai atvėrė operacijų vadovė Gintarė Baranauskienė.

„Chačapuri Bistro“. Edgaro Cickevičiaus nuotr.

„Chačapuri Bistro“ viduje – modernus minimalizmas su jaukiu apšvietimu. Jokių nereikalingų detalių, tik įspūdingo dydžio paveikslas ant sienos ir nedidukės sofos, trauktos medžiaga atkeliavusia tiesiai iš Pietų Kaukazo. Jei vienos erdvių durys veda į Laisvės alėją, kur išrikiuoti staleliai, visiems norintiems stebėti didžiausios pėsčiųjų gatvės šurmulį, tai kitos durys nukreipia į vidinį kiemelį. Jame vyrauja ramios spalvos, skleidžiasi gėlės, o netrukus virš lankytojų galvų pakibs lemputės.

Toks esą ir buvo sumanymas – visą dėmesį sutelkti ne į tai, kas aplink, o tai, kas svečių lėkštėse ir kokią emociją jie išsineš pakilę nuo stalų.

„Chačapuri Bistro“. Edgaro Cickevičiaus nuotr.

Dirba virtuvės asai

Restorano meniu kartveliškos virtuvės gerbėjams gerai pažįstamas, įvertintas net pačių kartvelų.

„Taip yra dėl to, kad mūsų virtuvėje viskas ruošiama su meile. Maistą gamina kartvelai – labai temperamentingi žmonės. Jei kažkas nepatiks – girdės visas personalas, tačiau po 20 minučių jie ateis, atneš saldainį ir pasakys „atsiprašau“. Jie šilti, svetingi, mylintys vaikus. Būna, gamindami uždainuoja“, – tokiomis sąlygomis ruošiamas maistas, anot G. Baranauskienės – ypatingas.

„Chačapuri Bistro“. Edgaro Cickevičiaus nuotr.

Baklažanai virsta dieviškais suktinukais, veršienos gabalėlis – sočiu čašušuli, o virėjų išmyluota ir užkalbėta tešla – burnoje tirpstančiais imeruli, megruli, adžaruli. Atsižvelgus į klientų pageidavimus, Adžarijos regiono valtelės formos, mielinės tešlos chačapuri buvo šiek tiek patobulintas. Veikiausiai dėl to jis ir pavadintas „karališku“. Į kartveliško pyrago sudėtį įeina raudonajame vyne marinuota veršiena ir kiauliena, gruziniškas sūris, virtas kiaušinis, kalendra ir svogūnai.

„Chačapuri Bistro“. Edgaro Cickevičiaus nuotr.

Galima rinktis ir chačapuri su veršiena.

Užsukus į Laisvės alėjoje įsikūrusį restoraną, būtina paskanauti ir charčo sriubos. Tie, kurie ją ragavo, gyrė, kad skanesnės Lietuvoje kol kas niekam nepavyko išvirti.

Neprireiks deserto

„Kaip bebūtų, kartvelai turi kitokį maisto pajautimą. Jie viską daro skrupulingai“, – „Chačapuri Bistro“ atstovė pabrėžė, kad tokį patį atsakingą požiūrį demonstruoja ir likusi komanda.

Todėl nesupykite, jei užsisakius chinkalių, prie jūsų priėjęs padavėjas ne tik papasakos apie piemenis, nuo kurių prasidėjo šio patiekalo istorija, bet ir pajuokaus, kad neteisingai valgant kartveliškus koldūnus, ims ir nuneš juos nuo stalo.

„Chačapuri Bistro“. Edgaro Cickevičiaus nuotr.

„Gaminant chinkalį iškočiojamas delno dydžio paplotėlis, į jį dedamas faršas, suformuojama „gėlytė“ ir nusukama viršūnėlė. Puode verdantys ir besisukantys chinkali išskiria sultinį iš savęs. Patys papildomai nieko nepilame. Išvirusius chinkalius reikia imti už galiuko, kąsti, išgerti sultinį, o tada valgyti mėsą su tešla“, – pašnekovė pridūrė, kad chinkalių galiukas pasitarnauja kaip rankenėlė. Valgyti jos nereikia, nors kiti ir jos nepalieka lėkštėje.

Restorano meniu yra tik vienas desertas. Kodėl? Užkandžiai, salotos, sriubos ir karštieji patiekalai tokie skanūs ir sotūs, kad „vyšnaitės ant torto“ paprasčiausiai nereik. Kur kas dažniau svečiai prašo dėžutės, kad galėtų išsinešti neįveiktus likučius, čača gėrimo arba gardžiųjų limonadų, į Lietuvą keliaujančių iš Sakartvelo.

Svarbiausia – kokybė

„Chačapuri“ tinklo restoranuose ypatingas dėmesys skiriamas kokybės standartui, nesvarbu, kalbama apie darbų organizavimą, tvarką ar patiekalų gaminimą.

„Chačapuri Bistro“. Edgaro Cickevičiaus nuotr.

„Negali būti improvizacijų. Viskas gaminama pagal technologinę kortelę. Jeigu šiek tiek nueiname į šoną, jau ne toks skonis, o svečias moka tą pačią sumą. Viskas turi  būti vienodai, tiksliau – vienodai skaniai“, – anot operacijų vadovės, tai reiškia, kad sriuba ar karštas patiekalas Laisvės alėjoje bus toks pats kaip jūsų pamėgtame „Chačapuri Bistro“ restorane Vilniuje.

Gamyboje nenaudojami jokie užšaldyti produktai. Viskas ruošiama ir viskas suvartojama tą pačią dieną. Mėsa perkama tik iš patikrintų ūkininkų, kartvelišką sūrį pagal specialią receptūrą jie gamina patys.

„Chačapuri Bistro“. Edgaro Cickevičiaus nuotr.

„Žmonės jaučia ir sako, kad viskas šviežia. O tie, kurie lankėsi Sakartvele, pastebėjo, kad kai kurie patiekalai pas mus netgi skanesni. Gera tai girdėti, nes mūsų tikslas yra ne pateisinti lūkesčius, o juos pranokti!“, – G. Baranauskienė kvietė patirti kartveliškos virtuvės nuotykį „Chačapuri Bistro“ Laisvės alėjoje.

Kartveliškos virtuvės restoranas dirba kiekvieną dieną nuo 12 iki 23 val. Savaitgalį – valanda ilgiau.

Darbo dienomis 12-14 val. čia rasite ir specialius dienos pietų pasiūlymus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

chačipuris

chačipuris portretas
Nežinau, čia tas pat tinklas kaip senamiesty, bet mane pribloškė aptarnavimas. Priėjo padavėja, aiškiai gruzinė, ir pasiūlė kokia kalba norėtume, būti aptarnaujami: anglų ar rusų.

Sovietiniais

Sovietiniais portretas
Laikais buvo foto prekių pard.

Žalias kalnas

Žalias kalnas portretas
Vilniuj lygiai tokie patys "restoranai". Tik kainos 20 proc. aukštesnės. Išskyrus vieną - "Neringa". Čia tai tikrai - restoranas. Vienintelis Lietuvoje.
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių