- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Burokėlį drąsiai galima vadinti daržove, kuri išlieka populiari tiek žiemą, tiek vasarą. Ne veltui juos auginantis Kelmės rajono ūkininkas Algimantas Vaupšas šypsosi: šis produktas yra ir pagrindinis Lietuvos kulinarinio pasididžiavimo – šaltibarščių – ingredientas, ir tikras geros sveikatos puoselėtojas. Iš kelmiškio sertifikuoto ūkio burokėliai lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuves pasiekia ištisus metus.
Laiko išskirtinėje vietoje
Tik kruopščiai atrinktos, pačios šviežiausios ir kokybiškos. Tokios daržovės, anot prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, kasdien pasiekia parduotuves.
„Didžiuojamės mūsų ilgamete partneryste su rinktiniais Lietuvos ūkiais, kurių derlių siūlome savo pirkėjams. Pastebime, kad žmonės pastaruoju metu ypač didelį dėmesį skiria sveikai mitybai, todėl prioritetą skiria kokybiškai Lietuvos ūkininkų produkcijai. Mūsų parduotuvėse daržovių asortimentą praturtinantys lietuviški burokėliai yra ne tik pirkėjų jau pamėgtos, bet ir daug maistinės vertės turinčios daržovės. Be to, jų panaudojimo būdų randasi vis daugiau, taip šis produktas tampa įkvėpimu pačioms netikėčiausioms kulinarinėms idėjoms“, – sako E. Dapkienė.
Jos žodžius tik patvirtina A. Vaupšas. Ūkininko ir „Maximos“ partnerystė trunka jau daugiau nei dvidešimt metų, o vien pernai į prekybos tinklo parduotuves ūkininkas atvežė apie 730 tonų burokėlių. Tiek sveria 73 senosios kartos troleibusai.
„Mūsų ūkis įregistruotas dar 1996-aisiais Dvarčiaus kaime, Užvenčio seniūnijoje, Kelmės rajone. Esame įsikūrę vaizdingoje Smilgevičių dvaro vietoje, skaičiuojančioje daugiau nei 100 metų. Dar senesni pastatai, kuriuose verdame burokėlius. Jie – 210 metų senumo, 1,5 metro storio akmeninėmis sienomis. Tokios sąlygos puikiai tinka burokėlių laikymui. Todėl šiose pastatuose esantys šaldytuvai leidžia šviežius burokėlius tiekti visus metus, o nuo vasaros vidurio galime pasiūlyti ir šiųmetį derlių“, – pasakoja ūkininkas A. Vaupšas.
Ši daržovė – puikios savijautos priežastis
Nors šiųmetės vasaros klimato sąlygos burokėliams auginti buvo ne pačios palankiausios, A. Vaupšas užtikrina – daržovių kokybei tai jokios įtakos nepadarė. Todėl „Maximos“ parduotuves pasiekia išskirtinės maistinės vertės produktai. Ūkininkas augina „Detroit“ veislės burokėlius. Nors ši veislė skamba amerikietiškai, tačiau yra kilusi iš saulėtosios Italijos.
Norint kokybiško daržovių derliaus, jas reikia nuolatos laistyti, tręšti. Be to, prireikia tirti trąšų, laukų, dirvožemio struktūrą.
„Norint kokybiško daržovių derliaus, jas reikia nuolatos laistyti, tręšti. Be to, prireikia tirti trąšų, laukų, dirvožemio struktūrą. Mūsų ūkyje auga „Nacionalinės kokybės produktų“ sertifikatus turintys burokėliai, o į parduotuves atvežame tiek šviežias, tiek fasuotas daržoves. Pastarąsias verdame nuluptas žalias garuose, savo sultyse ir tik tada supakuojame. Taip burokėliai nepraranda vitaminų ir visų savo gerųjų savybių“, – pažymi ūkininkas.
Tai, kad šios daržovės yra ypač naudingos, liudija produktų maistinė vertė. Burokėliuose yra geležies, kuri būtina kraujui, sumažėjusio hemoglobino kiekio jame sureguliavimui. Daržovės taip pat gausios betaino, gerinančio kepenų veiklą ir skatinančio organizmą apsivalyti nuo toksinų. Burokėliuose yra ir vitamino C, kuris būtinas normaliai hormonų veiklai. Be to, šie produktai gerina virškinimą, kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje.
Atskleidžia kulinarines gudrybes
Visgi burokėliai yra ne tik be galo maistingi, tačiau ir labai skanūs. Tai pabrėžiantis A. Vaupšas priduria: šios daržovės vis dažniau panaudojamos pačių įvairiausių patiekalų gamybai. Iš jų gaminami burokėlių traškučiai, tampantys sveikesne alternatyva užkandžiams, kuriems naudojamos bulvės. Taip pat daržovės puikia tinka kepti tortus ar pyragus.
„Dažniausiai iš burokėlių lietuviai gamina šaltibarščius. Jų receptų yra pačių įvairiausių. Mano paslaptis – į naudojamą šaltibarščių kefyrą įpilti grietinėlės, viską praskiesti dešimtadaliu vandens, o šviežius burokėlius smulkiai sutarkuoti šiaudeliais, įdėti citrinos rūgštelės arba įlašinti šviežios citrinos sulčių ir, svarbiausia, turimas daržoves šiek tiek pakepinti ant keptuvės. Taip šaltibarščiai taps kitokio, tiesiog fantastiško skonio“, – šaltibarščių ruošimo subtilybėmis dalinasi burokėlius auginantis ūkininkas A. Vaupšas.
Anot jo, panašiai galima gaminti ir barščius. „Pirma, keptuvėje reiktų pakepinti šoninę, o tada – svieste pačirškinti sutarkuotus burokėlius su visais lapais. Viską sudėjus į sriubą, galima pirštus apsilaižyti“, – šypsosi A. Vaupšas.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šaltiniai: L. Lubienė parduoda kontrolinį „Achemos grupės“ akcijų paketą10
Pagrindinė „Achemos grupės“ akcininkė Lyda Lubienė parduoda kontrolinį grupės akcijų paketą, remdamasis neįvardytais šaltiniais penktadienį skelbia naujienų portalas „Delfi“. ...
-
Muzikos mylėtojai kviečiami burtis Kaune: laukia protmūšis, prizai ir „Eurovizijos“ finalo peržiūra1
Gegužės 11 d. Kaune, kultūros ir pramogų erdvėje „Volfas Engelman Galerija“, rinksis muzikos mylėtojai ir ištikimiausi „Eurovizijos“ dainų konkurso gerbėjai – čia vyks melomanų protmūšis ir tiesioginė &bd...
-
Gyventi tvariau apsimoka: už nebenaudojamas pakuotes ir tekstilės gaminius – nuolaidos „Megoje“4
Kasmet pagaminama daugiau kaip 100 milijonų tekstilės gaminių. Bemaž tiek pat kiekvienais metais atsiduria sąvartynuose. Naujus rekordus muša ir į namus internetu pristatomo maisto ir kitų prekių pakuočių kiekiai Europos Sąjungoje. Socialiai ...
-
Molėtuose atidarytas didžiausias Lietuvoje saulės energijos parkas3
Molėtų rajone antradienį atidarytas didžiausias Lietuvoje saulės energijos parkas, kuris užtikrins energijos tiekimą maždaug 28 tūkst. namų ūkių per metus, skelbia Energetikos ministerija. ...
-
Kviečia į renginį „Lietuvai – 1015“: grilio sezono atidarymas ir rekordas
Gegužės 9 d. Griliai.lt kviečia Jus į neeilinį renginį, kuriame turėsite galimybę drauge atšvęsti Lietuvos paminėjimo rašytiniame šaltinyje ir jos de facto pripažinimo 1015-ąsias metines, pradėti naująjį grili...
-
„Citus“ ekspertai: neišsipildę pirkėjų lūkesčiai dėl „Euribor“ nusviedė Vilniaus rinką metus atgal
Naujausi „Citus“ analitikų stebimi rinkos duomenys atskleidžia, kad nors pirminėje Vilniaus būsto rinkoje pasiūla išaugo, paklausa po pirmojo šių metų ketvirčio aktyvumo sumažėjo iki prieš metus matyto lygio, o Kaune ...
-
Lietuvos energetikos agentūros vadove paskirta A. Bagočiutė3
Nuolatine Lietuvos energetikos agentūros (LEA) vadove paskirta iki šiol laikinai jai vadovavusi Agnė Bagočiutė. ...
-
„Tele2“ – tvariausia telekomunikacijų bendrovė Europoje, skelbia „Financial Times“2
„Tele2“ grupė pripažinta tvariausia telekomunikacijų sektoriaus įmone Europos klimato lyderių reitinge. Šį sąrašą kasmet sudaro „Financial Times“ ir statistikos bendrovė „Statista“. Bendrame reitinge, ...
-
Siūloma dar metams pratęsti bankų laikinojo solidarumo mokestį1
Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantis Lietuvos regionų partijos pirmininkas Jonas Pinskus ir jo pavaduotojas Andrius Palionis siūlo dar metams – iki 2025 -ųjų pabaigos – pratęsti bankų laikinojo solidarumo mokestį. ...
-
Bankrotavo „Memel Logistics“: visi darbuotojai – atleidžiami7
Krovinius tarptautiniais maršrutais visoje Europoje gabenanti įmonė „Memel Logistics“ atleidžia visus 39 darbuotojus ir pranešė apie tai Užimtumo tarnybai. ...