- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Darbo savaitei dar neįpusėjus, jau pradedame kurti savaitgalio planus poilsiui su šeima ar draugais – laukiame, kada galėsime stoti prie kepsninės ir išbandyti įvairius naujus ar jau pamėgtus patiekalus. Nors kulinarijoje „po atviru dangumi“ kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar net ledų desertų, tačiau dažniausiai simpatijas laimi tradiciniai mėsos patiekalai.
Grilio karalius tik vienas
Restoranus „Somm“, „Dine“ ir „Bangos“ valdantis šefas E. Lapinskas teigia, kad gerą šašlyką galima vadinti kepsninių karaliumi, kurio neišstums jokios naujovės. Priedus, tokius kaip salotos, padažas ar garnyras, jis ragina išbandyti kaskart vis naujus, tačiau pirmenybę teikti išskirtinai šviežio derliaus sezoninėms gėrybėms.
Kad mėsos patiekalai grilio meniu išlieka vienais populiariausių, pastebi ir lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.
„Kiekvienais metais grilio produktų ir prekių paklausa dažniausiai pradeda kilti kovo arba balandžio mėnesį, atšilus orams, ir piką pasiekia vasaros metu. Vasarą keliaujame, iškylaujame ir pramogaujame su populiariausių gaminių dešimtuku – marinuotais kiaulienos šašlykais, kepsniais, dešrelėmis ir paukštiena“, – sakė „Maximos“ atstovė.
Kiekvieno grilio sezono metu „Maxima“ stengiasi užtikrinti, kad pirkėjai turėtų platų kepti jau paruoštų ar didelių pastangų nereikalaujančių produktų asortimentą, kurį galėtų patogiai transportuoti ir mėgautis maistu lauke. Kasmet siūloma daugybė naujų patiekalų ar pusgaminių, užtikrinamas reikalingas inventorius, kad į iškylas pirkėjai galėtų keliauti tiesiai iš prekybos centro.
E. Lapinskas./ „Maximos“ nuotr.
Kepsninių galimybės – neribotos: čirška ir picos, ir kugeliai
Šefas E. Lapinskas pastebėjo, kad grilio patiekalų mėgėjai kasmet vis drąsiau eksperimentuoja: kepsninėse čirška mėsainiai, naminės picos, jūrų gėrybių iešmeliai, įvairiausių rūšių sūriai – nuo varškės, halumio iki įvairių pelėsinių sūrių. Jeigu seniau ant grilio buvo įprasta kepti tik tokias daržoves kaip bulvės ar cukinijos, dabar nugula įvairios šakninės daržovės, pomidorai, kopūstai. Taip pat vis dažniau kepami ir vaisiai – arbūzai, persikai, obuoliai, mangai tampa gardžių salotų ar garnyrų dalimi. Pasak virtuvės šefo, ši fantazijos neribojanti tendencija išliks ir šiemet.
„Šiuolaikinėse kepsninėse galima iškepti beveik viską: kalakutą, picą, jūrų gėrybes, troškinius, pyragus ar net ledus, įvyniotus į rytietišką tešlą. Kaip ir pastaraisiais, taip ir ateinančiais metais laukia daug eksperimentų – manau, netrukus gamtoje taps įprasta mėgautis Viduržemio jūrą primenančiomis paelijomis, izraelietiška šakšuka, azijietiškais „wok“ makaronais ar lietuvišku kugeliu bei vėdarais“, – prognozėmis dalijosi patyręs šefas.
Pasak E. Lapinsko, šiemet vis daugiau dėmesio bus skiriama ir mažiems, bet patiekalų skonį dar geriau pabrėžiantiems akcentams. Pavyzdžiui, prie kepamos mėsos, žuvies ar daržovių bus derinami įdomesni padažai: dūmų skonio, trintų daržovių, mėtų, čipotlė, naminis dzadzikis, meksikietiškas molė ir kiti padažai.
Pigesnė, bet neprastesnė mėsiškų patiekalų alternatyva
Kita tendencija – į madą grįžtančių subproduktų banga, kuri, anot šefo E. Lapinsko, neaplenks ir grilio gurmanų. Subproduktų – kepenėlių, inkstų, skrandukų – dalis visuomenės vis dar neprisijaukina, kadangi nėra susipažinusi su gaminimo technika arba nežino, kad jų maistinė vertė nenusileidžia išpjovoms, filė ar pan. Pastaruoju metu ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje subproduktai susigrąžina nepelnytai prarastą dėmesį.
Pažintį su subproduktais šefas rekomenduoja pradėti nuo veršienos kepenėlių. Norint gardžiai pakepinti jas ant grilio, pirmiausia reikia nupjauti kepenėlių plėvę, pagardinti druska, pipirais ir pašlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepenėles, kaip ir kitus mėsos subproduktus, rekomenduojama ant atviros ugnies kepti vos kelias minutes. Vėliau jas galima vynioti į lavašą, patiekti su aštriu daržovių padažu ar marinuotomis daržovėmis.
Prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos vadovė Brigita Baratinskaitė kviečia mėgautis prasidėjusiu grilio sezonu ir išbandyti neįprastus šašlykų marinavimo receptus bei padažus, kurie susižers maisto mylėtojų pagyras.
Neįprasti šašlykų marinavimo receptai
Kubietiškas marinatas
Reikės: 1 apelsino sulčių, smulkiai pjaustytos raudonos aitriosios paprikos, 2 šaukštų mėgstamo aliejaus, smulkiai tarkuotos 1 žaliosios citrinos žievelės, 2 smulkiai supjaustytų svogūnų, mėgstamų prieskonių.
Aštrus medaus marinatas
Reikės: dviejų smulkintų česnako skiltelių, saujelės smulkintų petražolių, 3 šauktų mėgstamo aliejaus, šaukšto medaus, smulkiai pjaustytos raudonos aitriosios paprikos, mėgstamų prieskonių.
Tropinis marinatas
Reikės: pusės skardinės konservuotų ananasų (juos reikia kuo smulkiau supjaustyti), 50 g smulkiai tarkuoto imbiero, 2 šauktų daržovių aliejaus, 2 šaukštų sojų padažo, mėgstamų prieskonių.
Šašlykų marinavimo laikas priklauso nuo pasirinktos mėsos. Kuo kietesnė mėsa – tuo ilgiau ją reikia marinuoti. Mėsą marinuoti (tiek kubietišku, tiek aštriu medaus marinatu) rekomenduojama kepimo išvakarėse. Per naktį mėsa suminkštės ir sugers įvairias skonių natas. Tropinis marinatas geriau dera su minkštesne mėsa, ją marinuokite kelias valandas prieš kepimą.
Išskirtinio skonio padažai
Garstyčių ir kavos padažas
Reikės: 2 stiklinių garstyčių, ketvirčio stiklinės stiprios juodos kavos, poros šaukštų medaus, šaukšto cukranendrių melasos (nebūtina), šaukšto Vorčesterio padažo, poros šaukštelių (arba pagal skonį) tabasko padažo.
Gaminimo eiga: visus ingredientus dėkite į prikaistuvį ir gerai maišydami kaitinkite ant vidutinės kaitros apie 10 minučių.
Barbekiu medaus padažas
Reikės: stiklinės pomidorų padažo, trečdalio stiklinės medaus, ketvirtadalio stiklinės sviesto, 2 šaukštų šviežiai spaustų citrinų sulčių, šaukšto Vorčesterio padažo, poros griežinėlių citrinos.
Gaminimo eiga: prikaistuvyje užvirkite pomidorų padažą, medų, sviestą, Vorčesterio padažą ir citrinų sultis, dėkite citrinos griežinėlius ir kaitinkite apie 20 minučių. Citrinos griežinėlius išimkite, padažą atvėsinkite ir gardinkite šašlykus ar kitus ant grilio keptus mėsos patiekalus.
Riešutinis kario padažas
Reikės: pusės skardinės kokosų pieno, 4 šaukštų šviežių žaliųjų citrinų sulčių, 2 šaukštų nesaldinto žemės riešutų sviesto, 2 arbatinių šaukštelių raudonojo kario pastos, skiltelės smulkinto česnako.
Gaminimo eiga: visus ingredientus sudėkite į plaktuvą ir išplakite iki vientisos masės. Padažą sandariai uždarius šaldytuve galima laikyti savaitę.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Vilniaus viešbučiai už TV transliacijas be licencijos turi sumokėti 42 tūkst. eurų
Teismas įpareigojo sostinėje esančių viešbučių „Radisson Blu Hotel Lietuva“ Vilniuje ir „Best Western Vilnius“ valdytojus sumokėti 42 tūkst. eurų už pažeistas autorių teises – filmus, serialus ir televizij...
-
Neradus tinkamo kandidato vėl ieškoma Žemės ūkio duomenų centro vadovo
Neradus tinkamo kandidato iš naujo skelbiamas Žemės ūkio duomenų centro vadovo konkursas. ...
-
„Grindos“ vadovas A. Griškevičius palieka postą4
Vilniaus kelių ir gatvių, lietaus nuotekų tinklų priežiūros ir plėtros, viešųjų miesto teritorijų priežiūros įmonės „Grinda“ vadovas Andrius Griškevičius palieka įmonę. ...
-
Rūšiuotojų planai prie Klaipėdos stringa?1
Kartą už pažeidimus jau išprašyta iš uostamiesčio bendrovė „Ekonovus“ puoselėjo planus įsirengti atliekų rūšiavimo aikštelę prie pat Klaipėdą žyminčio ženklo magistralėje. Tačiau sukilus Klaipėdo...
-
„Maximai“ paskelbus juokingai mažas kainas, pirkėjai plūstelėjo į parduotuves: prekes šluote šluoja44
Lietuviškam prekybos tinklui „Maxima“ rugsėjo pradžioje paskelbus „Anekdotas, o ne kaina“ pasiūlymą, šalies gyventojai suplūdo į parduotuves. Skaičiuojama, kad juokingai mažų kainų prekių per pirmąją savaitę ...
-
Inovatyvumu – tvarios ateities link
Nepriklausomybę atkūrusioje Lietuvoje prieš 30 metų pirmąja investuotoja tapo JAV kompanija „Philip Morris International“ (PMI). Šiandien šio fabriko Klaipėdoje gaminama produkcija pagal eksporto dalį – antra lietuv...
-
Pirkėjams sutaupyti padedančios programėlės „Lidl Plus“ II-asis gimtadienis: klientų laukia dovanos15
Pirkėjų pamėgta mobilioji programėlė „Lidl Plus“ tapo tokia įprasta kiekvieno apsipirkimo dalimi, kad sunku patikėti, jog jai – vos dveji. Rugsėjo 25 d. prasideda specialus, visą savaitę truksiantis, antrojo programėlės gimtadieni...
-
Netikėta: dauguma naujųjų „iPhone“ modelių kainuos pigiau nei pernai1
Mobiliojo ryšio operatorius „Tele2“ pradeda išankstinę „iPhone 15“ telefonų prekybą. Paaiškėjo ir visų modelių kainos – dauguma jų mažesnės, nei praėjusiais metais išankstinėje prekyboje pard...
-
„Švyturio“ alaus someljė: kaip užkariaujamos teisėjų ir vartotojų širdys3
Klaipėdos alaus daryklos „Švyturys“ aludariai, pirmieji šalyje pristatę nealkoholinių alaus skonių paletę, šiemet turi lūkesčių tęsti pergalingus pasirodymus konkursuose – tarptautinėje arenoje ketinama varžyti...
-
V. Benkunskas ir G. Bakanas: modernus šilumos siurblys pigins energiją, mažins taršą3
Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) ketvirtadienį oficialiai pradėjo didžiausio Baltijos šalyse beveik 9 megavatų (MW) galios šilumos siurblio statybas. ...