Kaip išsirinkti kavos aparatą namams?

  • Teksto dydis:

Šiandien neįsivaizduojame namų be aromatingą kavą ruošiančio kavos aparato. Kaip nepasiklysti kavos aparatų įvairovėje ir pasirinkti tą, kuris labiausiai tinka? Apie skirtingus kavos aparatų tipus, jų veikimo būdą bei kokiam žmonių tipui jie labiausiai tinka, pasakoja kava ir kavos aparatais prekiaujančios kompanijos „Kavos Draugas“ atstovė Arijana Šimelevičiūtė.

Kavos aparatų įvairovė

Nors pastaruoju metu vis dažniau girdime apie negirdėtus ir itin madingus alternatyvius kavos ruošimo būdus („Chemex“, „Aeropress“, „V60“, „Cold brew“), populiariausi išlieka kavos aparatai. Jie yra skirstomi į keturias pagrindines kategorijas: automatinius kavos aparatus, pusiau automatinius espresso aparatus, kapsulinius ir filtrinius. Kuo šie aparatai yra ypatingi ir kokiam žmonių tipui skirti?

Automatiniai kavos aparatai komforto mėgėjams

Pati populiariausia kavos aparatų kategorija: tereikia paspausti mygtuką ir mėgstama kava jau garuoja ant stalo! Kai kurie automatiniai kavos aparatai vieno mygtuko palietimu iš šviežiai sumaltų kavos pupelių ruošia ne tik espresso ar juodą kavą, bet ir itin populiarius pieniškus gėrimus – „flat white“ ar „latte macchiato“, bei siūlo net iki 30 skirtingų kavos gėrimų. Naudodamiesi moderniais ekranais arba netgi atsisiuntę išmaniąją programėlę į savo išmanųjį įrenginį, galite keisti gėrimų nustatymus, kurti individualius receptus bei atlikti automatines priežiūros programas.

„Kavos Draugo“ nuotr.

Automatinis aparatas – tai lyg asmeninis barista namuose, todėl tokio tipo aparatai labiausiai patiks įpratusiems gerti kavą kavinėse. Tereikia užsisakyti norimą kavą ekrane (paspausti mygtuką)! Kavos pasirinkimas yra neribotas: aparatai naudoja pupeles ir netgi maltą kavą.

Pusiau automatiniai espresso kavos aparatai tikriems gurmanams

Pusiau automatiniai kavos aparatai kviečia tapti patiems baristomis namuose. Tai “sumažintos“ kavininių kavos aparatų versijos. Čia kavos ruošimo procesas tampa tikru ritualu: šviežiai sumalate kavą tiesiai į kavos ruošimo rankeną, suspaudžiate ją (sutamperiuojate), įstatote rankeną į kavos aparatą ir stebite, kaip kava bėga į puodelį. Norėdami suplakti pieną, įmerkiate garų antgalį į pieną ir, stebėdami kylančią temperatūrą bei besikeičiančią pieno konsistenciją, plakate aksominę pieno putą.

„Kavos Draugo“ nuotr.

Pusiau automatiniai espresso kavos aparatas skirti nepasitikintiems „automatiniais baristomis“ ir norintiems pasimatuoti „baristos rūbą“. Jeigu jaučiate aistringą norą įsigilinti į kavos ruošimo subtilybes, šie kavos aparatai jums. Paruoštos kavos skonis priklausys tik nuo jūsų pačių: jeigu jūs viską atliksite gerai, būtent šie kavos aparatai žada geriausią kavos kokybę ir skonį.

Kapsuliniai kavos aparatai skubantiems

Šie kavos aparatai ruošia kavą iš maltos kavos kapsulių. Tereikia įdėti kapsulę, paspausti mygtuką ir kava paruošta. Kai kurių kapsulinių sistemų gamintojai siūlo itin platų kavos kapsulių asortimentą: nuo „ristretto“ iki „karamelinės latte macchiato“. Jų kompaktiškumas, naudojimo paprastumas bei itin lengva priežiūra vilioja pirkėjus.

„Kavos Draugo“ nuotr.

Kapsuliniai kavos aparatai skirti greito gyvenimo būdo mėgėjams, ribotą erdvę turintiems arba tiesiog nenorintiems daug vietos skirti kavos aparatui. Be to, beveik visiškai nereikalauja priežiūros. Šiuos kavos aparatus itin populiaru rinktis į antrą būstą (tą, kurį nuomojame, arba kuriame lankomės kartais, pvz., sodyboje) arba pasiimti keliaujant.

Filtrinės kavavirės juodos kavos mėgėjams

Prieš tai minėti trijų tipų kavos aparatai ruošia kavą naudodami espresso technologiją („su spaudimu“). Filtrinės kavavirės turi itin mažą spaudimą ir ruošia „arbatinės“ konsistencijos kavą. Tereikia įdėti popierinį filtrą, įberti mėgstamos kavos, paspausti mygtuką ir maždaug per 10 minučių kavavirė paruoš visą kavinuką gardžios filtrinės kavos. Kai kurių gamintojų kavavirės turi netgi integruotą malūnėlį, todėl galima ruošti kavą ir iš šviežiai sumaltų kavos pupelių. Šie aparatai taip pat yra itin kompaktiški.

„Kavos Draugo“ nuotr.

Filtriniai kavos aparatai rekomenduojami mėgstantiems gerti daug juodos kavos. Jie iš karto paruošia didesnį kiekį juodos kavos. Dauguma turi šilumos palaikymo funkciją, todėl paruošta kava dar gali ilgai išlikti karšta. Šie aparatai neruošia kavų su pienu, bet klasikinės juodos filtrinės kavos mėgėjams jie puikiai tiks.

Anot „Kavos Draugo“ atstovės Arijanos, nebūtina prisirišti prie vieno kavos aparatų tipo. Galima turėti kelis kavos aparatus: „kas rytą mėgautis vieno mygtuko paspaudimu gaminama kava iš automatinio kavos aparato, savaitgaliais atlikti ilgąjį ritualą gaminant tobulą „cappuccino“ kavą su pusiau automatiniu espresso kavos aparatu, o sodyboje turėti kapsulinį kavos aparatą“. Svarbiausia – kiekvieną dieną mėgautis skania kava.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LKL

LKL portretas
Geriausias ir už prieinamą kainą yra Delonchi-2600 cafe corso,tokį turiu ir nekeisčiau į kitokį

Paprastas

Paprastas portretas
Patikrinta gyvenime - Jura ir taskas. Isskyrus, kad su pienu del tingejimo atsiranda problemos.

Mario

Mario portretas
Dėkui už straipsnį. Kaip tik planuoju įsigyti. Dabar aiškiau.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių